marți, 8 aprilie 2014

:)

:)

Concurs: „Dragă viață” de Alice Munro

Librărie.net vă oferă trei exemplare din volumul Dragă viață semnat de laureata premiului Nobel, Alice Munro. Pentru a te număra printre câștigători, răspunde în comentarii la întrebarea de mai jos.
Gândul că aș fi putut-o sugruma pe sora mea mai mică, adormită în patul de sub mine și pe care o iubeam mai mult decât orice altceva pe lume. Nu o nebunie sălbatică, ci una aproape în joacă. O sugestie leneșă, somnoroasă, malițioasă, care părea să aștepte acolo de multă vreme. Acolo, adică în pivnița întunecoasă a ființei. Gânduri cețoase, impulsuri obscure, vinovații fără vină, acuzații difuze. Inexplicabilul său inavuabilul resimțite ca reacție firească. Benign demonism infantil, dincolo de logică și de orice explicație”. – Dan C. Mihăilescu
Când a fost lansată această carte în România?
Câștigătorii vor fi desemnați prin tragere la sorți. Concursul va dura o săptămână. Mult succes!

Doamne, nu mai pot




Doamne, nu mai pot. Carte de retete de spiritualitate zilnica, în douasprezece lectii
De Pierre Descouvemont

Editura „Sapientia” anunţă apariţia cărţii Doamne, nu mai pot. Carte de reţete de spiritualitate zilnică, în douăsprezece lecţii, scrisă de Pierre Descouvemont și tradusă în limba română de pr. Cristinel Fodor. Cartea apare în colecţia Spiritualitate, formatul 14x20, are 160 de pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din ţară la preţul de de 12 lei.

 „Părinte, ce remediu îmi indicaţi pentru a mă vindeca de orgoliul meu, de gelozia mea, de nerăbdarea mea? Cad mereu în aceste păcate şi aş vrea să ies din ele. Am nevoie de un sfat foarte practic care să mă ajute să progresez” – sunt cuvintele pe care părintele Pierre Descouvemont le aşază la începutul cărţii Doamne, nu mai pot, cuvinte la care va face referire pe tot parcursul acestei lucrări.

Traducerea în limba română (originalul francez, Guide des difficultés de la vie quotidienne, a apărut în anul 1996 la editura Librairie Arthème Fayard, din Paris) a fost realizată de părintele Cristinel Fodor, director spiritual al Institutului Romano-Catolic „Sf. Iosif” din Iaşi.

După o scurtă introducere, autorul, în cele douăsprezece capitole ale acestui volum, prezintă un total de 12 reţete luate dintr-o serie de lucrări dactilografiate pe care le-a adunat din numeroasele conferinţe ţinute de el despre diferite teme, totul fiind îmbogăţit de observaţii şi întrebări ale ascultătorilor săi.

Oare cine nu s-a simţit la un moment dat descurajat, copleşit de anumite aspecte ale vieţii cotidiene, exasperat de atitudinea altora? S-au cine nu a fost vreodată îngrijorat de trecutul său apăsător, de viitorul imprevizibil sau de întregul parcurs al vieţii? Cine nu a simţit mândria sau invidia la un moment dat? Sau cine oare nu a afirmat în momente de criză că Dumnezeu exagerează, nu intervine când trebuie sau nu îşi apleacă urechea spre strigătul celui suferind?

Părintele Pierre a fost confidentul acestor întrebări şi, prin slujirea lui, a contribuit cu multe „remedii” concrete şi specifice lumii contemporane, pe care le prezintă în această operă. El a fost unul care a învăţat să răspundă la multiplele apeluri ale oamenilor de astăzi.

După cele douăsprezece capitole, autorul ne prezintă în plus şi exemplul unui neobosit căutător al voinţei lui Dumnezeu, în persoana lui Charles de Foucauld. Cartea se încheie cu o scurtă concluzie.

Recomandăm această carte tuturor celor descurajaţi şi celor care se luptă cu sarcinile lor zilnice şi nu ştiu cum să le împartă.

Laurenţiu Turbuc

Aplicația mobilă care te ajută să renunți la alcool

Aplicația A-CHESS pentru smartphone i-a ajutat pe pacienții care s-au luptat cu problema dependenței de alcool să se țină departe de viciul lor chiar și după ce au părăsit centrele specializate de recuperare, susțin experții de la Universitatea din Wisonsin-Madison, într-un studiu publicat în jurnalul JAMA Psychiatry.

Foto:dreamstime.comProgramul pune la dispoziția utilizatorului tehnici de relaxare sau diverse jocuri pentru a-i distrage atenția de la potențialele pofte, scrie Reuters. De asemenea, aplicația avertizează user-ul atunci când se află în apropierea unor locuri care îl pot tenta să se reîntoarcă la vechile obiceiuri, dar și un „buton de panică" care îl poate conecta cu persoane ce îi pot oferi sprijin, ca de exemplu alți utilizatori ai aplicației.

Soft-ul a fost testat în cadrul unui studiu care a curprins 349 de persoane. Dintre acestea, 179 au urmat tratamentul standard aplicat în cazul pacienților care părăsesc centrele de recuperare, iar 170 au beneficiat în plus de un smartphone pe care era instalată aplicația. Timp de un an de zile, toți voluntarii au fost rugați să ofere periodic informații despre comportamentele lor riscante legate de alcool (peste trei sau patru băuturi alcoolice consumate într-un interval de două ore).

Rezultatele au arătat că mai mult de jumătate dintre utilizatorii aplicației A-CHESS au declarat în cadrul tuturor interviurilor de monitorizare (la patru, opt și 12 luni) că nu s-au atins de băutură. Doar 40% dintre cei care nu au folosit soft-ul afirmat același lucru.

Totodată, David H. Gustafson, unul dintre cercetători, a declarat că „butonul de panică a fost folosit mai des decât am anticipat", citează Live Science. Expertul este de părere că sprijinul primit de la cei care se confruntă cu aceeași problemă poate avea un impact semnificativ asupra pacientului aflat în perioada de recuperare.

„Acest studiu oferă date destul de convingătoare care pot fi ușor implementate și sunt ieftine. Este încă o opțiune pentru persoanele care nu mai urmează tratament și trebuie să le oferim cât mai multe opțiuni", a declarat Sarah Bowen, profesor asistent la Universitatea din Washington, care nu a fost implicată în cercetare.

De asemenea, Susan Foster, expertă pe probleme de dependență la CASA Columbia, care nu a participat la studiu, este de părere că sunt necesare „mai multe cercetări pentru a înțelege pentru cine va funcționa cel mai bine (aplicația) și în ce condiții", citeză Reuters.

Ebook gratuit + tombola speciala de editura Litera Mica

Editura Litera Mica are pagina de facebook si prin lansarea acesteia va invita la un concurs prin care veti obtine un ebook gratuit dar si sansa de a castiga una din cele 150 de premii speciale + tableta Evolio X8 Fusion.
Ebook-ul oferit gratuit este : Vrajitorul din Oz de L.Frank Baum din colectia Biblioteca pentru toti copiii.
Aici veti gasi pagina concursului (like si aprobati “Vrajitorul” pentru a putea descoperi codul de reducere ce va ofera acces gratuit la ebook.

Lecţia dată de Veritatis Splendor




de Ettore Gotti Tedeschi

Papa emerit Benedict al XVI-lea  a îndemnat recent la recitirea Enciclicii Veritatis Splendor, scrisă în 1993 de papa Ioan Paul al II-lea.

Veritatis Splendor pleacă de la o constatare tristă, şi anume faptul că patrimoniul moral, chiar şi magisterul Bisericii, este astăzi pus în discuţie.
Şi în interiorul comunităţii creştine. Se pune în discuţie demnitatea omului (ca şi creatură) şi legile naturale (ale Creaţiei). Vorbise despre aceasta deja Paul al VI-lea în Humanae Vitae şi Populorum Progressio, şi mai târziu Benedict al XVI-lea în Caritas in Veritate. Papa Ioan Paul al II-lea în Veritatis Splendor  vorbeşte despre necesitatea ca Biserica să precizeze acele aspecte doctrinale care nu pot fi trecute cu vederea. Pentru a face faţă unei „crize adevărate” (şi economică) prevăzută de Ioan Paul al II-lea în Sollecitudo Rei Socialis. Putem să le numim valori peste care nu se poate trece, deoarece sunt date de Isus Cristos?

Cristos însuşi le indică „tânărului bogat” (Mt 19, 17): ţine poruncile. Celor zece, Cristos mai adaugă două porunci a iubirii de Dumnezeu şi a aproapelui (Lc 10,27) sintetizand în Discursul de pe Munte (Mt 5,17) morala evanghelică, din care reiese etica coportamentală. La acest punct nu e mult de adăugat. Papa Ioan Paul al II-lea vrea să ne zică ceva in plus. Ne zice că trebuie să trăim preceptele în „unitatea vieţii”: credinţa şi viaţa trebuie să fie în armonie şi  nu putem avea un comportament diferit acasă şi la prăvălie, între oratoriu şi parlament. Iată ce este  unitatea vieţii.

Dar partea intrigantă a Enciclicii începe în al doilea capitol unde Papa clarifică raportul între Libertate şi Adevăr. Extraordinar, de studiat şi de făcut cunoscut. Cu cuvintele mele, şi cu limitele mele, voi încerca să dau cititorului o sinteză. Papa ne explică că Adevărul vine înaintea libertăţii (adică neagă tot ceea ce cultura iluministă afirmă). Nu este o adevărată autonomie morală a libertăţii, ceva ce ar lăsa la o parte Adevărul; libertatea nu este o valoare absolută, nici izvor de valori. Legile naturale ale Creaţiei sunt legi eterne chiar dacă sunt puse în discuţie de raţiunea umană. Şi oricum Înţelepciunea divină este cea care a generat raţiunea umană, ce rămâne la fel chiar şi într-o natură decăzută. De fapt îşi menţine capacitatea de a fi „creativă în conştiinţă”, fără măcăr să se forţeze să cunoască şi să înţeleagă Adevărul şi legătura sa cu libertatea umană. Iată că bunul părinte Ioan Paul al II-la ne vine în ajutor asigurându-ne că Biserica şi Magisterul ei, trebuie să ajute la formarea conştiinţelor.

Să reamintim: este libertatea care urmează adevărul. Şi Isus însuşi, care este Adevărul, exaltă libertatea umană zicând „vino şi urmează-Mi”. Ce se întâmplă dacă nu este urmat? Liber este omul să se comporte ca şi animalele, dar ca animale inteligente, ce în loc să-şi hrănească spiritul, intelectul şi materia, aleg doar materia. Cel mult materia şi intelectul. Este Cristos libertatea care eliberează oamenii de păcat şi redă lor demnitatea iniţială a Creaţiei. Astfel oamenii reprimesc certitudinea sensului vieţii şi al acţiunilor libere şi bune.

Şi, adaugă Ioan Paul al II-lea, un sfârşit bun nu se obţine niciodata cu mijloace rele.

Traducere: AMR

Sursa:www.lanuovabq.it