joi, 8 mai 2014

Secta Boko Aram a răpit peste 200 de eleve


Secta islamică Boko Aram (care înseamnă "educația occidentală este un păcat") a revendicat luni, 5 mai, răpirea a peste două sute de eleve de liceu cu vârste între 16 şi 18 ani, care a avut loc pe 14 aprilie 2014, în satul creștin Chibok, situat în nordul Nigeriei.

Majoritatea adolescentelor fac parte din diferite comunități creștine. Aproximativ două sute sunt creștine, iar douăzeci musulmane.

Înainte de această revendicare, nu exista nici o îndoială cu privire la identitatea răpitorilor, care în urmă cu două luni au atacat un liceu pentru băieţi, făcând douăzeci de victime. Însă acum este pentru prima dată când au săvârşit un atac de o asemenea amploare. Fetele care au reuşit să scape au afirmat că răpitorii le-au dus pe celelalte fete în pădurea Sambisa, unde sunt taberele islamiștilor. Luni, într-un reportaj de o oră, realizat de Agenţia France Press a fost filmat liderul acestei secte, Abubakar Shekau, care a declarat : "Am luat fiicele voastre, care vor fi tratate ca şi sclave, vor fi  vândute și forțate să se căsătorească
". "O să le vând pe piață, în numele lui Allah. V-am spus că educația occidentală trebuie să înceteze. Fetelor, trebuie să ieșiți (din școală) și să vă căsătoriţi!"

Aceste declaraţii confirmă informațiile care circulă din diverse surse, inclusiv militare, cum că aceste fete vor fi duse în Camerun și Ciad pentru a fie vândute cu suma de 10 € fiecare...

Lipsa de mobilizare a guvernului

În faţa acestei barbarii guvernul nigerian nu a reacţionat, fapt pentru care părinții adolescentelor s-au mobilizat ei înşişi pentru a-şi recupera ficele. A doua zi după răpire, armata anunţase că ar fi salvat aproape toate fetele, dar informaţia a fost dezminţită. Secta Boko Aram amenință că le va ucide pe adolescente, în cazul în care căutările continuă.

Disperate, mamele fetelor organizează în mod regulat manifestaţii în Nigeria pentru a încerca să obţină eliberarea adolescentelor, cu sprijinul mai multor ONG-uri nigeriene. "Noi credem că nu s-au făcut eforturi suficiente până în prezent de către armată și guvern pentru a salva aceste fete care au fost răpite și sunt undeva în pădurile întunecate", spune Hadiza Bala Usman, una dintre organizatoarele marșului de susţinere, care a avut loc sâmbătă, 3 mai, în Lagos, fosta capitală a ţării. Între timp, se generează o mobilizare internațională, se organizează mitinguri la New York, Londra şi Paris.

Președintele Nigeriei, care este cea mai bogată țără din Africa, Goodluck Jonathan, în cele din urmă a cerut ajutorul comunităţii internaționale, în special Statele Unite, pentru a lupta împotriva sectei Boko Aram. De asemenea, duminica, 4 mai, s-a întâlnit pentru prima dată cu oficialii direct implicați în  rezolvarea acestei situaţii dramatice.

Traducere: ACC

Sursa:www.famillechretienne.fr

Oradea. Un oraș ce merită!

Oradea este orașul meu de suflet și este trist că nimeni nu a participat cu un articol la campania pornită de Eco-Rom Ambalaje pentru a desemna Orasul Reciclari
Deși localitatea mea, Blaj, nu s-a înscris la o astfel de campanie (sper pe viitor), susțin cu toată inima orașul Oradea care, pare o localitate plină de oameni buni, mereu m-am simțit acolo ca acasă.

http://www.colecteazaselectiv.ro/orasul-reciclarii/

Cu toate acestea, merită să fim preocupați de o situație și mai bună, mai ales de a se găsi locuri unde se pot arunca gunoaiele în mod selectatpentru ca astfel să fie mai ușor și rapid de reciclat (tomberoane pe culoare: galben – plastic şi metal, verde – sticlă, albastru – hârtie)!

V-aţi întrebat în cât timp se biodegradează deşeurile?, iată aici o listă (după Cătălin):
Deşeu de hârtie: 3 luni;
Ziare: 3 – 12 luni;
Chibrituri: 6 luni;
Filtru de ţigare: 1 – 2 ani;
Guma de mestecat: 5 ani;
Cutii de Aluminiu: 10 – 100 ani;
Sticle din plastic: 100 – 1000 ani;
Pungi din plastic: 100 – 1000 de ani;
Cărţi de credit: 1000 ani;
Recipiente din sticlă: 4000 ani.
Dacă le-am turti uite ce s-ar ivi:
- 4 PET-uri pliate = 1 PET nepliat
- 10 doze presate = 1 doză nepresata
- 3-50 cutii de carton pliate = 1 cutie nepliată


Trebuie să conștientizăm lumea că este nevoie să ne mobilizăm puterile pentru a deveni o țară mai curată, cu suflet demn și inimi autentice. Păcat de țărișoara aceasta să fie îngropată în deșeuri...
 
Iata ce declara directorul general al Eco-Rom Ambalaje , domnul Sorin Cristian Popescu :

,,Continuăm și anul acesta bătălia simbolică între primării pentru titlul de Orașul Reciclării 2014 cu și mai multe municipii înrolate în această luptă comună în vederea dezvoltării sistemului de colectare separată. Chiar dacă România a atins, prin aportul substanțial al producătorilor de bunuri ambalate, obiectivul prevăzut de legislația europeană de reciclare a 60% din deșeurile de ambalaje puse pe piață, în practică, la nivel operațional, sistemele locale de gestiune a deșeurilor încă sunt în construcție. Eco-Rom Ambalaje investește anual 35% din aportul membrilor săi în parteneriatul cu autoritățile locale, iar rezultatul este unul important – peste 450 de acorduri încheiate cu autorități admnistrative și un nivel de participare al populației cu 40% mai mare față de acum 4-5 ani. Mulțumim celor care ni s-au alăturat programului Orașul Reciclării și le dorim ca principale arme și muniții folosite în luptă să fie aceleași pe care și noi le folosim, respectiv: eficiența, performanța și transparența.

SAU
 
,,Obiectivul de reciclare, până în 2020, a 50% din deșeurile menajere este extrem de ambițios și nu trebuie perceput doar ca o obligație impusă României de Uniunea Europeană, ci reprezintă un baromentru al nivelului de curațenie și al calității mediului dar și al plus valorii create la nivelul locurilor de muncă și oportunităților economice din gestiunea deșeurilor și reciclării. Obligațiile ce derivă din aceste obiective revin autorităților locale și tuturor generatorilor de deșeuri, inclusiv populației. De aceea, rolul primarilor este să transmită comunităților pe care le conduc că protejarea mediului nu este o opțiune, ci un principiu de viață. Proiectul Orașul Reciclării este o formă creativă de a-i susține în această direcție și invit toate primăriile să lupte pentru orașul lor și pentru un viitor sustenabil, în care toate deșeurile generate ajung la reciclare și nu la depozitare.” a declarat Rovana Plumb, Ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice.

Orașele participante la această campanie sunt: Arad, Bacău, Brașov, București-Sectoarele 3 și 6, Cluj-Napoca, Craiova, Deva, Drobeta-Turnu Severin, Focșani, Iași, Mediaș, Roman, Satu Mare, Sfântu Gheorghe, Slobozia, Târgu Jiu, Tulcea, Zalău, Bârlad, Brăila, Călăraşi, Constanța, Galaţi, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Ploiești, Slatina, Suceava, Târgu Secuiesc, Vaslui.

http://www.colecteazaselectiv.ro/orasul-reciclarii/


Cum castigam?
*calitatea serviciilor de colectare separată a deșeurilor de ambalaje,
*cele mai bune „muniții” de conștientizare și mobilizare a populației pentru a separa deșeurile
*cele mai mari cantități de deșeuri de ambalaje colectate.

Marele premiu: La finalul celor 6 luni, câștigătorul va obține titlul de Orașul Reciclării și marele premiu: o zonă eco wi-fi, un spațiu inedit de relaxare, 100% eco și cu acces liber la internet în valoare de 12.000 euro.
La finalul celor 6 luni de competitie (1 ianuarie - 30 iunie 2014), castigatorul va obtine titlul de Orasul Reciclarii si marele premiu: o zona eco wi-fi, un spatiu inedit de relaxare, 100% eco si cu acces liber la internet in valoare de 12.000 euro. - See more at: http://www.constantins.org/2014/05/haideti-impreuna-sa-colectam-selectiv.html#sthash.hX1blrwR.dpuf
La finalul celor 6 luni de competitie (1 ianuarie - 30 iunie 2014), castigatorul va obtine titlul de Orasul Reciclarii si marele premiu: o zona eco wi-fi, un spatiu inedit de relaxare, 100% eco si cu acces liber la internet in valoare de 12.000 euro. - See more at: http://www.constantins.org/2014/05/haideti-impreuna-sa-colectam-selectiv.html#sthash.hX1blrwR.dpuf
http://www.colecteazaselectiv.ro/orasul-reciclarii/


http://www.colecteazaselectiv.ro/orasul-reciclarii/

Mai multe info:
http://www.colecteazaselectiv.ro/orasul-reciclarii/

Protejarea mediului nu e opțiune
E un principiu de viață!

Comunicat de presă la încheierea lucrărilor sesiunii de primăvară a Conferinţei Episcopilor din România


Publicăm mai jos comunicatul de presă la încheierea sesiunii de primăvară a Conferinţei Episcopilor din România, declaraţia episcopilor catolici din România despre apropiatele alegeri europarlamentare, precum şi scrisoarea deschisă adresată Ministerului Educaţiei.


Comunicat de presă la încheierea lucrărilor sesiunii de primăvară a Conferinţei Episcopilor din România
Participarea credincioşilor catolici la vot, apărarea familiei şi a vieții, promovarea libertăţii şi a drepturilor fundamentale ale omului, situația din Ucraina, pastorația rromilor, învăţământul confesional catolic au fost câteva dintre temele abordate de episcopii romano-catolici şi greco-catolici din România în sesiunea plenară a Conferinţei Episcopilor din România (CER). Lucrările au avut loc în zilele de 5-7 mai 2014 şi au fost găzduite de Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Oradea.

Analizând situația educației din instituțiile catolice de învățământ, episcopii au constatat neaplicarea Legii Educaţiei Naţionale în ce privește învăţământul preuniversitar vocaţional de stat şi confesional/particular şi au adresat Ministerului Educaţiei Naţionale o Scrisoare deschisă. De asemenea, preocupaţi pentru viitorul societăţii româneşti şi ţinând cont de apropiatele alegeri pentru Parlamentul European, episcopii au semnat o Declaraţie comună, prin care îi îndeamnă pe credincioșii catolici și pe toți cei de bunăvoință din societate românească să-și exercite dreptul și responsabilitatea de a participa la vot și să sprijine prin actul lor la apărarea familiei şi a vieții, promovarea libertății şi a drepturilor fundamentale ale omului.

Episcopii au evaluat apoi activitatea Bisericii Catolice din România, atât pe plan pastoral și cât şi social, şi au votat numirea președintelui și a asistenților spirituali ai Acțiunii Catolice din România, și au repropus, pentru încă un mandat, candidatura actualului director național al Operelor Pontificale Misionare din România.

În perioada desfășurării lucrărilor sesiunii, episcopii au avut ocazia să participe și la două momente culturale: Spectacolul Gala Primăverii la Teatrul Regina Maria și lansarea mai multor cărți, dintre care două dedicate episcopului greco-catolic de Oradea Iuliu Hirțea (1914-1978), la Seminarul Greco-Catolic Sfinții Trei Ierarhi „Vasile Grigore și Ioan”, Oradea.

În dimineaţa zilei de 7 mai, episcopii catolici din România au celebrat împreună Sfânta Liturghie în Biserica Seminarului din Oradea, cu hramul „Sf. Gheorghe”. Ierarhii catolici au cerut binecuvântarea lui Dumnezeu asupra poporului român și au încredințat prezentul și viitorul României mijlocirii Papei Ioan Paul al II-lea, declarat recent sfânt și de la a cărui vizită istorică în țara noastră se împlinesc în aceste zile 15 ani.

La invitația Episcopiei Romano-Catolice de Iași, episcopii romano-catolici și greco-catolici din România și-au anunțat prezența la evenimentul beatificării episcopului martir Anton Durcovici, ce va avea loc sâmbătă, 17 mai 2014, la Iași.

Următoarea sesiune plenară a CER va avea loc în perioada 2-4 septembrie 2014, la Timișoara.


DECLARAȚIA
Conferinței Episcopilor din România
referitoare la alegerile europarlamentare din 2014

Noi, Episcopii catolici de ambele rituri din România, reuniţi la Oradea, în sesiunea de primăvară, între 5-7 mai, îi îndemnăm pe toţi oamenii de bunăvoință, și în special pe catolici, să-şi exercite dreptul şi responsabilitatea de a participa la vot, la alegerile pentru Parlamentul European, din 25 mai 2014.

Creştinii au datoria morală de a se implica activ în păstrarea și promovarea valorilor conforme cu învățătura Sfintei Scripturi și a Bisericii. Îi încurajăm, aşadar, în mod deosebit pe tineri, care sunt viitorul societăţii şi al Bisericii, să participe la dezbaterile din societate și la vot. Amintim, totodată, că este dreptul fundamental și democratic al cetățenilor României de a acorda propriul vot în ziua alegerilor acelor candidați care promovează și susțin valorile Bisericii.

Unind glasul nostru cu cel al episcopilor catolici din ţările membre ale Uniunii Europene (UE), îi îndemnăm pe candidaţii la alegerile europarlamentare să se angajeze, prin politici complete şi eficiente, pentru susţinerea, promovarea şi apărarea valorilor morale şi creştine care au plămădit Europa, in particular ale societăţii româneşti.

De asemenea, îi încurajăm pe toți credincioșii să acorde propriul vot acelor candidaţi care au în program:
* susținerea tinerilor, a persoanelor cu dizabilități, a celor săraci, a vârstnicilor, promovarea culturii vieții, a familiei și demnitatea ei, ocrotirea întregii creații a lui Dumnezeu;
* promovarea unității în cadrul UE și susținerea, fără echivoc, a principiului subsidiarității, ducând în Parlamentul European valorile creștine, tradiționale românești și binele comun;
* promovarea libertăţii religioase ca trăsătură fundamentală a unei societăți tolerante și deschise și susținerea dreptului fiecăruia de a-și manifesta credința în public; apărarea emigranților precum și libera circulație a cetățenilor în UE.
Mesajul Bisericii este unul de speranță. Convingerea noastră este, așadar, aceea că proiectul European este inspirat de o imagine nobilă a omenirii și poate modela viitorul Europei.Haruri și binecuvântări tuturor,
În numele episcopilor catolici din România,
† ÎPS Ioan ROBU,Arhiepiscop Mitropolit de București, Președinte



Scrisoare deschisă
Către Ministerul Educaţiei Naţionale
Domnului Ministru Remus PRICOPIE


Domnule ministru,

Pentru Biserica Catolică a constituit întotdeauna o prioritate educaţia copiilor și a tinerilor, pentru care a înfiinţat, dezvoltat şi susţinut şcoli în toate formele şi nivelurile de învăţământ.

Noi, episcopii catolici din România, reuniţi în sesiune plenară a Conferinţei Episcopilor din România (CER), am luat în discuţie situaţia actuală a învăţământului preuniversitar vocaţional de stat şi confesional/particular. Am constatat, cu îngrijorare, două aspecte legislative care, după părerea noastră, aduc atingere gravă funcţionării în bune condiţii a şcolilor catolice.

Prima problemă este legată de neaplicarea prevederilor art. 101 (2) şi 102 (1) din Legea Educaţiei Naționale 1/2011, privind finanţarea de bază pentru toţi elevii din învăţământul primar, gimnazial, profesional şi liceal obligatoriu de stat şi particular/confesional acreditat. În prezent, elevii beneficiază de finanţare doar în învăţământul de stat, nu şi în învățământul particular şi confesional.

Solicităm, așadar, aplicarea fără întârziere a prevederilor articolelor Legii Educaţiei Naţionale şi pentru învăţământul confesional şi particular acreditat.

A doua problemă este legată de modificarea art. 31 (4) (d) din OMEN nr. 5451/12.11.2013, Metodologia cadru privind mobilitatea personalului didactic din învăţământul preuniversitar în anul şcolar 2014/2015, prin care se acordă avizul cultelor recunoscute oficial de stat doar pentru disciplinele teologice de specialitate şi nu pentru toate disciplinele studiate în seminariile/liceele vocaţionale teologice de stat.

Considerăm că acest articol încalcă principiul convenit cu privire la drepturile câştigate şi solicităm revenirea la situaţia anterioară, prin care avizul cultului trebuie acordat tuturor cadrelor didactice, indiferent de specialitate.

Vă transmitem cele mai alese gânduri, haruri şi binecuvântări de la Domnul!
În numele episcopilor catolici din România,

† ÎPS Ioan ROBU,
Arhiepiscop Mitropolit de București,
Președinte
† PS Aurel PERCĂ Episcop auxiliar de Iași,
Responsabil al Comisiei pentru învățământ Catolic


Sursa:ro.radiovaticana.va

Voyager 1 și Voyager 2 în duet! (audio)

Lansate în 1977, sondele Voyager încă mai colectează și mai transmit date către Terra. Voyager 1 a părăsit anul trecut Sistemul Solar. Domenico Vicinanza un muzician, care are și un doctorat în fizică, și-a propus să convertească în muzică datele recepționate până în prezent.
Artist concept of NASA's Voyager spacecraft
Pentru a obține acest rezultat Domenico Vicinanza s-a folosit deGÉANT, o rețea europeană care are 50 de milioane de utilizatori din domeniul cercetării și educației, care face posibil un transfer de date cu viteza de 500 Gbs.
Domenico Vicinanza: ”Am vrut să compun o piesă pentru a celebra sondele Voyager 1 și 2 și de aceea am utilizat aceleași măsurători (contorizarea protonilor de către detectorul de radiații cosmice din ultimii 37 de ani) de la ambele sonde spațiale, în exact aceleași momente de timp, dar când ele se aflau la mare distanță una de alta. Am utilizat diferite grupuri de instrumente și diferite texturi pentru sunet pentru a reprezenta cele două sonde spațiale, sincronizând măsurătorile efectuate în același timp.”
Pentru a compune duetul celor două sonde spațiale au fost selectate 320.000 de măsurători de la fiecare dintre sonde, la intervale de câte o oră. Apoi a urmat prelucrarea datelor astfel obținute, transformând valorile înregistrate în note muzicale, notele mai înalte corespunzând unui număr de impulsuri mai mare. (procesul este descris un pic mai amănunțit aici). Astfel s-au putut realiza partiturile pentru fiecare sondă Voyager. În duetul care urmează, și pe care vă invit să îl ascultați, Voyager 1 ”cântă” la pian, iar Voyager 2 își ”interpretează” partitura la instrumente cu coarde.
  Domenico Vicinanza: ”Analizarea melodiei este același lucru cu a analiza tabele de date, numai că de această dată folosim auzul. Conținutul de informații este exact același și este reprezentat prin regularități, tipare, tendințe și salturi. De fapt, sonoficarea datelor face posibilă obținerea de informații asupra regularităților pe termen lung și a corelațiilor care sunt greu de identificat numai prin parcurgerea datelor [conținute în tabele]”
Vă invit să ascultați și alte sonificări spectaculoase, pe care le găsiți dând un clic aici.

Când modernul se împrietenește cu classicul



De curând, ca jurnalist, am avut ocazia să particip la o conferință de presă la care a participat marele compozitor Johann Sebastian Bach și Zoli TÓTH, fondatorul şi liderul trupei SISTEM, care a pregătit un concert cu totul special în ţara noastră. A luat muzica stimabilului Bach, i-a adăugat percuţie la puterea n, câteva proiecţii 3D, vioară şi violoncel şi tot ce-a învăţat el în ShowBiz, iar pe toate le-a pus într-o singură reprezentaţie.Așadar, mi-a venit și mie rândul (iată intervenția mea):

Eu: Domnule Bach, cum a-ți reacționat și cum vi s-a părut inițiativa domului Zoli?
D-nul Bach: Nu știu de unde i-a venit ideea, dar nu m-a bucurat prea mult de aceea iată-mă venit tocmai din Erfurt unde se află mormântul meu pentru acestă conferință. În ultima vreme prea mulți au preluat muzica mea și și-au făcut de cap cu ea. Iar eu, ce câștig?
Eu: Cum răspundeți la asta domnule Zoli?
D-nul Zoli: Am tot respectul față de muzica domnului Bach și cred că ea poate fi readusă în actualitate tocmai prin aceste demers. Cu toată stima și prețuirea pe care v-o port (și se întoarce spre d-nul Bach), muzica dumneavoastră și-a pierdut astăzi din rezonanță din cauza noilor genuri care par mai atractive. De aceea vî cer să nu înțelegeți greșit inițiativa mea și să înțelegeți că este chiar o campanie de a vă promova. Poate că la vremea dumneavoastră erați foarte apreciat, dar timpurile s-au schimbat. Ați dori să fiți uitat?
D-nul Bach: Cred că atâta apreciere merit și eu pentru efortul pe care l-am făcut în secolul XVII. Dar astăzi oamenii nu mai ascultă muzica mea?
D-nul Zoli: Din păcate a-ți căzut într-un con de umbră unde sunteți admirat doar de melomanii adevărați. Și pentru că eu mă număr printre ei, am decis să ieșim la lumină și să vă readucem în atenție.
Oare am greșit?
D-nul Bach: Nu, nu! Cred că eu am fost informat greșit.
Vecinul meu de cavou este nou și a auzit zvonuri prin lume așa că mi-a vovestit ce și cum, dar se pare că nu era bine informat. Eu cred că puteți continua munca începută. Vă mulțumesc și vă felicit domnule Zoli!
D-nul Zoli: Mă simt onorat maestre. Aș dori să vă rog, ca după conferință, să aveți amabilitatea și să îmi spuneți câteva lucrușoare despre opera dumneavoastră. Am câteva lacune ce sper ca dumneavoastră să le lămuriți. Apoi, cine știe, poate veți veni cu noi pe scenă...
D-nul Bach: Voi fi bucuros să îți fac cunoscute cunoștințele mele, dar în ceea ce ține de scenă... poate altă dată, când oamenii nu vor fi atât de speriați... de mine („să nu mă mai asculte”, am adăugat eu)!

http://www.tikabasamuzik.com/wp-content/uploads/2013/05/johann-sebastian-bach-4e33e4b36a6fe.jpg



Turneul național Bach in ShowBiz” - Johann Sebastian BACH reinventat în cel mai ritmat spectacol multimedia
Program turneu:

30 aprilie – Ploieşti – Filarmonica Paul Constantinescu, ora 19.00
4 mai – Craiova – Filarmonica Oltenia, ora 19.00
5 mai – Timişoara – Filarmonica Banatul, ora 19.00
9 mai – Oradea – Filarmonica de Stat, ora 19.00
10 mai – Satu Mare – Filarmonica Dinu Lipatti, ora 19.00
11 mai – Cluj-Napoca – Colegiul Academic, ora 19.00
16 mai – Piteşti – Casa de Cultură a Sindicatelor,  ora 19.00
23 mai – Braşov – Sala Patria, ora 19.00
24 mai – Târgu Mureş – Palatul Culturii, ora 19.00
25 mai – Sibiu – Sala Thalia, ora 19.00
26 mai – Deva – Teatrul de Artă, ora 19.00
5 iunie – Bucureşti – Sala Radio, ora 19.00

Vezi și

Trup si suflet curat!

Mereu am mers pe premisa ca un suflet curat nu poate locui decat intr-un loc curat și lăsă în urmă un spațiu ca și cum nu ar fi fost pe acolo. Deseori, în natură, când mă plimb (și asta Duminică de Duminică) văd doar liniște și pace dimineața când merg spre poienița unde merg la reculegere, dar la întoarcere, oamenii invadează natura și, deseori într-un mod agresiv, trăind în jur cu multe mizerii. Și atunci îmi spun: Cum pot face asta? Numai dacă nu cumva și în sufletul și mintea lor nu este mizerie și atunci se înțelege de la sine că nu-i deranjează nici ceea ce îi înconjoară.
Și iată locurile pe unde mă plimb eu în câteva imagini :)




http://www.colecteazaselectiv.ro/orasul-reciclarii/
De curând am auzit de o inițiativă a celor de la Eco-Rom Ambalaje ce mi s-a părut foarte atactivă pentru iubitorii naturii ca astfel să se desemneze Orasul Reciclari. Este o invitație pe care nu o poate refuza nici un om curat cu mintea și sufletul! Și, deoarece în orașul meu nu se organizează o asemenea campanie, m-am gândit să lupt pentru alt oraș, iar acesta este: CETATEA DEVEI și aș vrea să primească denumirea de Orasul Reciclarii 2014.

http://www.colecteazaselectiv.ro/orasul-reciclarii/
 
Așa cum eram în copilărie, așa vreau să fiu și acum, un Cavaler al Reciclarii, care luptă pentru o țară, un oraș mai curat. Trebuie să îi învățăm pe oameni că nu este bine, cult și natural să lase în urmă gunoaie. Că ele trebuie adunate și reciclate. Nu cred că o pungă în plus va incomoda bagajul de la iarbă verde. Și apoi, oare nu te-ai bucura de un picnic chiar la iarbă verde și nu la un curcubeu de deșeuri. Poate că și data viitoare vei vrea să mergi în același loc ce ți-a încântat privirea, mintea și inima. Dar, dacă ești neglijent, s-ar putea să te întorci în patria gunoaielor și a celor din Obscenia (citește zilele următoare și vei înțelege la ce mă refer!).
Cred că ești mai mult decât gunoaiele ce ar putea fi lăsate în urmă! Dacă ele te reprezintă, atunci ești prost reprezentat să nu spun necivilizat, murdar etc. Trăim într-o societate în care trebuie să ne respectăm, să ne iubim și să prosperăm în bine. Frumosul începe cu fapte mici, plecând de la a aduna mizeria ta și a celor din jur care sunt lipsiți de simțul civic, poate că vei da o lecție și astfel vom trăi într-o lume mai curată!

Orașele participante la această campanie sunt: Arad, Bacău, Brașov, București-Sectoarele 3 și 6, Cluj-Napoca, Craiova, Deva, Drobeta-Turnu Severin, Focșani, Iași, Mediaș, Roman, Satu Mare, Sfântu Gheorghe, Slobozia, Târgu Jiu, Tulcea, Zalău, Bârlad, Brăila, Călăraşi, Constanța, Galaţi, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Ploiești, Slatina, Suceava, Târgu Secuiesc, Vaslui.

http://www.colecteazaselectiv.ro/orasul-reciclarii/


Cum castigam?
*calitatea serviciilor de colectare separată a deșeurilor de ambalaje,
*cele mai bune „muniții” de conștientizare și mobilizare a populației pentru a separa deșeurile
*cele mai mari cantități de deșeuri de ambalaje colectate.

Marele premiu: La finalul celor 6 luni, câștigătorul va obține titlul de Orașul Reciclării și marele premiu: o zonă eco wi-fi, un spațiu inedit de relaxare, 100% eco și cu acces liber la internet în valoare de 12.000 euro.
La finalul celor 6 luni de competitie (1 ianuarie - 30 iunie 2014), castigatorul va obtine titlul de Orasul Reciclarii si marele premiu: o zona eco wi-fi, un spatiu inedit de relaxare, 100% eco si cu acces liber la internet in valoare de 12.000 euro. - See more at: http://www.constantins.org/2014/05/haideti-impreuna-sa-colectam-selectiv.html#sthash.hX1blrwR.dpuf
La finalul celor 6 luni de competitie (1 ianuarie - 30 iunie 2014), castigatorul va obtine titlul de Orasul Reciclarii si marele premiu: o zona eco wi-fi, un spatiu inedit de relaxare, 100% eco si cu acces liber la internet in valoare de 12.000 euro. - See more at: http://www.constantins.org/2014/05/haideti-impreuna-sa-colectam-selectiv.html#sthash.hX1blrwR.dpuf
http://www.colecteazaselectiv.ro/orasul-reciclarii/


http://www.colecteazaselectiv.ro/orasul-reciclarii/

Mai multe info:
http://www.colecteazaselectiv.ro/orasul-reciclarii/

Protejarea mediului nu e opțiune
E un principiu de viață!

Vinovății literare


vinovatii
Sunt cărți care, în ciuda statutului lor în canonul literar sau poate tocmai din cauza lui, au o soartă vitregă printre cititori. Sunt lăudate, recomandate, contrazise, supra- și subestimate, mult citate, însă... puțin citite. După ce le includem strategic într-o conversație, folosindu-le pe post de blazon al erudiției noastre și având grijă să nu intrăm în prea multe detalii, ascundem sub preș teama de ceea ce e măreț și invariabil... PLICTISITOR!
La Facultatea de Litere din cadrul Universității București, s-au organizat săptămâna trecută evenimente prin care s-a urmărit atragerea de noi studenți, mă refer desigur la Zilele porților deschise. La cursul de literatură universală, o fată curioasă care venise să asiste alături de noi la prelegere mi-a spus pe șoptite că apreciază tot ce se spune aici, dar că din partea ei cel puțin, marii clasici sunt acei giganți cu care poți să-ți ocupi timpul doar la pensie. Am zâmbit, într-un fel are dreptate, însă am stat puțin și am reflectat de ce. De ce marile cărți ne înfioară, de ce ne dau frisoane și de ce ne simțim vinovați dacă le ignorăm?
E un sacrilegiu să treci pe lângă capodoperele literare ale omenirii cu un zâmbet sfidător, e ca și cum te-ai plimba prin Luvru, desconsiderând totul de la bun început, punând pe tot și pe toate eticheta desuet. Există desigur o indisponibilitate pentru trecut, conștiința că va fi inconfortabil să ne adaptăm la paradigmele secolelor apuse căci întotdeauna, a deschide o carte mare e un act de curaj, e ca atunci când pleci într-o călătorie într-un oraș cu totul străin și pe deasupra, și de unul singur. Mai mult decât atât, există presiunea universitarilor și presiunea propriului orgoliu, astfel că, încă de când citim prima pagină, ne constrângem să găsim frumusețe în fiecare cuvânt. Mirosim cartea, privim caracterele, agățăm o imagine mentală de fiecare cuvânt, doar pentru a vitaliza o operă atât de prețuită de-a lungul timpului, iar dacă nici așa nu gustăm cartea, preferăm să ne ascundem chiar și de noi înșine, spunându-ne că ignoranța ne împiedică să savurăm conotațiile textului. La final, fie că ducem tortura până la bun sfârșit, fie că renunțăm pe parcurs (asta dacă nu cumva un acces de furie ne-a îndemnat să aruncăm cartea pe geam, transmițând-o printr-un BUF! dureros trecătorului inocent, care din acel moment se va confrunta cu blestemul clasic!), ieșim dezorientați, mai puțin încrezători în propriul discernământ și cu un gust amar. Așa se nasc snobii... dezamăgiți de incongruența relației lor cu marile cărți, preferă să se ascundă printre vorbe goale, adunând cu aviditate opinii, citind critică ori de câte ori au ocazia, fortificându-se bine în eventualitatea unui atac livresc. Așa se nasc și vinovățiile literare... cartea abandonată rămâne undeva în cotlonul minții, ca o fantomă setoasă de răzbunare și tocmai când ne așteptăm mai puțin, răsare fioroasă din toate punctele cardinale, fie într-o discuție cu un amic, fie într-o referință specială notată într-o altă carte, fie spontan într-un Cine știe, câștigă! inițiat de un reporter îndrăzneț pe stradă, fie ajungem să o vedem aievea în biblioteca iubitului. Până la urmă, din ciocnirea acestor două forțe, va câștiga una singură... vom lua cartea împinși de disperare sau ne vom înroși în continuare, cedând slăbiciunii.
Cu toate că înțeapă, mușcă și compromit, cărțile clasice, mi se pare mie, totuși nu au această intenție. Dimpotrivă, la vremea lor, autorii nici nu intuiau marele impact pe care îl vor produce operele lor asupra omenirii, poate sperau la o cronică bună, poate sperau la un loc in nemurire, dar nici unul nu a putut anticipa gloria postumă. Când o carte se ridică în ochii tuturor, ea e compromisă, cu toate că a pornit din suflet și prin subtile procese de transformare a lumii, a atins un nivel estetic înalt, e compromisă pentru că e supusă prejudecăților. Clasicizarea unei cărți funcționează ca principiul lui Peters: cu cât un angajat urcă în ierarhia unei organizații, cu atât nivelul lui de performanță scade. În cazul nostru, cu cât o carte e mai permeabilă la noi și noi sensuri, primind eticheta de clasică, cu atât publicul ei se restrânge. Când specialiștii analizează și ajung la concluzii elogioase, se formează instantaneu impresia că nivelul înalt al cărții presupune un nivel înalt și din partea publicului său, așadar o carte clasică are nevoie pentru a fi apreciată de un public de elită și cum cuvântul elită înfricoșează, oamenii fug înspre bestseller-uri, consolați prin această evaziune de ofensa pe care doar au anticipat că le-o va face cartea clasică. Adevărul tinde să fie undeva la mijloc, o asemenea carte mare care a străbătut veacurile ca să ajungă în mâinile noastre încă vie, palpitând de frumusețe, nu a speriat oamenii, ci și i-a apropiat, făcându-i să deschidă larg ochii în fața lumii, pătrunzându-le inimile de duioșie și de înțelegere, singura problemă e că ea a avut un ecou uriaș în termenii unui secol anume și e păcat să ne opunem unui asemenea miracol care e o carte clasică doar pentru că forma ne împiedică să-i pătrundem de la bun început toate imaginile.
Biblia, de exemplu, Cartea Cărților, mult citată și punctul zero al literaturii, de la care toate pornesc și unde toate se întorc, e o lectură pe care eu încă nu am făcut-o. Tot timpul m-am gândit că va fi cartea neagră de pe noptieră atunci când voi avea 70 de ani și când și eu, ca toată lumea, îmi închipui că voi avea o revelație mistică în apropierea morții. Alături de vizitele mai dese pe la biserică, mă gândeam să includ în programul pensionării și această lectură pioasă... dar de când sunt la Litere, viziunea mea s-a schimbat un pic. La insistențele unui prieten, care nu ratează nicio șansă pentru a râde de lacunele mele, am fost mai atentă la ceea ce ascundeu în subsol toate cărțile bune pe care le citesc. Literatura antică poate trece senină și fără această lectură căci ne mișcăm în alte spații spirituale, religia politeistă și panteonul grecesc nu au nevoie de tălmăciri creștine, dar ce ne facem cu Evul Mediu, superstițios și care a întors toate reflectoarele spre Biblie? Lui Vergiliu i s-a pus în cârcă rolul de mesager, în opinia scolasticilor într-una din eglogele sale el pare-se că ar fi vestit venirea Mântuitorului... lucru pe care dacă l-ar afla Vergiliu lui Dante din Divina Comedie s-ar bucura nespus căci ar avea subit o șansă să stea în Paradis alături de Beatrice. Cântecul lui Roland mustește de substrat biblic și în continuare, lucrurile încep să devină din ce în ce mai delicate... Don Quijote e înțesat de trimiteri la Psalmi și Evanghelii, căci cavalerul e un luptător virtuos și capabil a-și pune brațul în favoarea domniței și în aceea a credinței, ce e Don Quijote dacă nu un simbol al credinței nețărmurite... fie și într-un ideal iluzoriu? În fine, până când nu voi șterge prin lectură această vinovăție literară, voi fi un călător printre cărți, un călător fără hartă, cu ceva aptitudini critice, dar fără niciun sentiment al evoluției și întoarcerii la sursa primară, cartea care se atribuie unui Autor din înalturi.
Alții se confruntă cu alte probleme... am un prieten care nu poate înghiți oricât se străduiește cartea/cărțile lui Rabelais Gargantua și Pantagruel. Din cinci volume, a reușit să-l parcurgă de abia pe primul și are via impresie că totul nu e decât stil irosit printre glume exagerate, o scenă de bâlci pe care intră tot felul de actori fardați stridenți, gârâind, prăbușindu-se, râgâind și făcând de toate pentru toți doar pentru a-și câștiga existența. În opinia lui, Rabelais e grosolanul cu intuiție, acela care a dat startul... însă mă îndoiesc că ar fi așa. Rabelais e un autor al Renașterii și în secolul lui, există o tradiție bogată în spate, Rabelais e grotesc, dar și sensibil, e comic, însă cu o glumă groasă, care cere o dispoziție veselă, înclinată spre un soi de frivolitate. E o lectură flușturatică, însă periculoasă, pentru că, așa cum ne amenință încă din prefață autorul, personajele tind să coboare din când în când într-un altfel de plan narativ... din farsă, ajungem în sentimentalism (Scrisoarea lui Gargantua către Pantagruel), din torentul de urină al iepei ajungem la referințe livrești de tot felul. E o carte unde dacă reușești să te bucuri de ușurătatea beției tuturor personajelor, te pregătești pentru marile discursuri pe care opera aceasta ți le promite și ți le oferă la momentul potrivit, dar adevărul e că devine de-a dreptul sâcâitor să îți revii din tot labirintul ăsta de gesturi mundane atunci când tu privești spre Rabelais cu sentimentul că din clipă în clipă ți se va revela CLASICUL, acel autor imaginar cu obrazul fin, cu redingotă de gentleman, ras și mergând tacticos pe aleea Imortalității, însoțindu-și pașii in cadența regulată a cântecului intonat de bastonul său cu măciulie, lovit de caldărâm în disonanță cu așteptările noastre!
Foto