miercuri, 14 mai 2014

Rectorul şi studenţii Colegiului Pio Romeno din Roma în audienţă la Papa Francisc


Papa Francisc i-a primit luni în Aula Paul al VI-lea din Vatican pe rectorii şi studenţii Colegiilor Pontificale din Roma. Printre aceştia s-au aflat şi studenţii români de la Colegiul Pontifical Pio Romeno, în frunte cu Părintele rector Gabriel Buboi.

Într-un dialog liber şi spontan cu participanţii, Papa Francisc a subliniat importanţa formării academice la universităţile din Urbe dar a îndemnat studenţii să nu cadă în pericolul „academismului” şi să ţină mereu cont de exigenţele concrete ale Poporului lui Dumnezeu. În cuvântul său, Pontiful a indicat formatorilor şi studenţilor teologi cele patru piloane ale formării sacerdotale: formarea spirituală, formarea academică, formarea comunitară şi formarea apostolică.

Papa s-a referit în mod special la studenţii care provin din Orientul Mijlociu şi Ucraina: „Vreau să vă spun că vă sunt deosebit de aproape în acest moment de suferinţă, cu adevărat foarte aproape şi în rugăciune. Se suferă mult în Biserică, se suferă mult” iar „Biserica suferinţă este şi Biserica persecutată în unele părţi. Vă sunt aproape”.
Sursa:ro.radiovaticana.va

Visător pe mare...

Știam de mult dar numai acum am aflat mai multe informații despre evenimentul ce va avea loc în curând la Constanța. Mă refer la SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2014, cursă de veliere în Marea noastră Neagră, care a început în 30 aprilie și va continua până pe 27 mai 2014 în două etape (de la Varna la Novorossiysk și de la Soci la Constanța), ajungând în data de 24 mai în apele noastre. Acolo suntem așteptați TOȚI!
Persoanele care vor veni în Portul din Constanţa în perioada 24-27 mai au ocazia să se urce gratuit la bordul celor 14 veliere înscrise în competiţie. Va fi prezent chiar şi Sedov, cel mai mare velier din lume, lung de 117,5 m. România participă cu două nave, Mircea şi Adornate.

Mai multe informații valoroase se găsesc și aici (ultimul este ffffoarte interesant!):



P.S. Acolo vor aparticipa și bloggeri oficiali, Cristian China-Birta (Chinezu), Vlad Dulea, Cristian Florea şi Cezar Dumitru (Imperator).

Eu ce să cred?

Eu nu știu prea bine cum au fost vremurile dinainte de 89 fiind prea mic. Ceea ce cunosc se datorează poveștiilor celor care le-au trăit și, culmea, părerile sunt împărțite.
Unii îmi spun că urăsc acele timpuri, că este bine că au trecut fiindcă mulți au avut de suferit, aveau să primească hrana raționalizat, puțină, pe cartelă, după așteptări lungi la cozi infinite. Că totul era plin de mizerie și durere, cu oameni nefericiți și fără speranță. Trona peste tot un soi de noapte chiar și în mijlocul zilei. Teama de a fi auzit respirând era încă un motiv în plus de a-ți urî viața. Lumea era sub un continuu stress și minciuna era la putere încercând să încurajeze lumea că: „Totul este bine! Suntem cei mai buni! Batem și răsturnăm recorduri!” etc.
În viziunea celor de altă părere, totul era altfel. Da, era o raționalizare, dar astfel s-au plătit datoriile țării pentru a putea trăi liberi de constrângeri. Oamenii aveau un loc de muncă asigurat și un loc de locuit garantat, nu exista teama că nu ai avea ce să le dai copiilor de mâncare sau că aceștia vor fi privați de școală. Oamenii erau dornici de a face ceva și nu întâlneai leneși. Totul era selectat (cultural vorbind) pentru ca oamenii să nu fie înveninați cu imoralități. Existau legi care interziceau avortul. Se tipăreau multe cărți iar oamenii citeau mai mult, erau mai culți, se simțea că și sistemul de învățământ este de o altă natură. Oamenii se întâlneau și aveau discuții intelectuale plecând de la cărțile citite ori de la emisiunile TV (Telecinclopedia) etc. Era mai multă ordine și disciplină, nu îți era frică să mergi pe străzi.
Asta aud... însă cred că o carte mă va ajuta să aprofundez acest subiect...  pentru că în curând se va lansa un material al domnului Mircea Hodârnău care a avut ocazia să cunoscă patru tineri din Mediaş ce au avut curajul să se ridice împotriva regimului lui Ceauşescu. Le-a ascultat poveştile apoi le-a strâns într-o carte. Curajul lor i-a dus direct în atenţia Securităţii, fiind anchetaţi sub acuzaţia de propagandă şi acţiuni împotriva orânduirii socialiste, riscând o condamnare între 5 şi 15 ani.

Vezi și site-ul autorului: www.mirceahodarnau.ro.

Lansarea volumului „Speranţe pe cartelă” va avea loc la Casa Gazelor Naturale din Mediaş, în data de 17 mai 2014, la orele 12:00.

Autorul a început deja o campanie de promovare în așa fel încât, dacă vreți să-l urmăriți după următorul program:


  • Radio Ring …………………..14 Mai 2014 – ora 18:00
  • Radio Medias 725…………15 Mai 2014 – ora 18:00
  • TVR Cluj………………… …..20 Mai 2014 – ora 07:00
  • Radio Transilvania ………20 Mai 2014
  • Radio Implus Cluj………. 20 Mai 2014

  • Pentru cei curioși, coordonatorul volumului descoperă deja câteva lucrușoare interesante în cadrul unei emisiuni televizate de la Sibiu: „Raluca & Răzvan”, mai jos, începând cu minutul 29:25.

    Amintirile dor când sunt scrise
    cu nedreptăți în carne!