vineri, 16 mai 2014

Îngerii pe pământ!


Pe stimabilul domn Alexandru Tomescu îl cunosc de mulți ani și i-am urmărit ascensiunea cu multă bucurie, emoție și mai ales mândru că un român ne reprezintă atât de bine peste tot în țară și în lume.
În curând va începe un nou turneu prin țară (a șaptea de altfel), iar de data aceasta cu renumitul pianist Eduard Kunz pentru a fi de ajutor Fundației Hope and Homes for Children România. 
Pentru mine este de două ori o bucurie să particip la astfel de evenimente. În primul rând (egoist, ietare!) pentru a mă bucura de coardele sensibile ale viarei Stradivarius și de mâna îngerească ce se joacă pe ele a domnului Tomescu. Apoi, pentru că prin participarea mea, iată că ajut și niște copilași care își pun într-un fel nădejdea în noi, melomanii, căutătorii de frumos și de cultură.

Lista oraşelor în care va putea fi întâlnit acest duo magnific este următoarea:
Târgu Mureş – 18 mai – Palatul Culturii
Bistriţa – 20 mai – Sinagoga
Cluj-Napoca – 21 mai – Casa Studenţilor
Timişoara – 25 mai – Filarmonica „Banatul”
Oradea – 27 mai – Filarmonica Oradea
Hunedoara – 29 mai – Castelul Corvinilor
Sibiu – 30 mai – Filarmonica Sibiu
Piteşti – 2 iunie – Casa de Cultură a Sindicatelor
Craiova – 4 iunie – Filarmonica „Oltenia”
Bacău – 7 iunie – Filarmonica Bacău
Iaşi – 9 iunie – Universitatea de Muzică
Bucureşti – 11 iunie – Sala Radio

Vezi și comunicatul de presă: „Turneul National Stradivarius 2014”


De altfel, căutând pe internet, am dat și de alte informații precum cea de mai jos. Vă invit la lectură!

 Alexandru Tomescu şi Eduard Kunz, în Turneul Stradivarius "In the mood for Prokofiev"

Violonistul Alexandru Tomescu va efectua în perioada 18 mai - 11 iunie, pentru al şaptelea an consecutiv, o călătorie ce îl va purta în 12 centre culturale din România - Turneul Naţional Stradivarius -, la această ediţie urmând a-l avea alături pe celebrul pianist rus Eduard Kunz, într-un program integral Prokofiev.
Potrivit unui comunicat al Quartz Media Production, programul turneului intitulat "In the Mood for Prokofiev" propune o selecţie a celor mai îndrăgite lucrări pentru vioară şi pian ale compozitorului rus: Cinci melodii op. 35 bis şi cele două Sonate pentru vioară şi pian.
În premieră, concertele turneului Stradivarius se vor deschide cu piesa unui tânăr compozitor român, Gabriel Gâţan, elev în clasa a XI-a al Colegiului Naţional de Muzică "George Enescu" din Bucureşti, câştigătorul concursului nonconformist lansat în urmă cu câteva luni de Eduard Kunz şi Alexandru Tomescu.
Turneul Naţional Stradivarius 2014 va începe pe 18 mai la Palatul Culturii din Târgu Mureş, fiind urmat pe 20 mai — Bistriţa — Sinagogă, 21 mai — Cluj-Napoca — Casa Studenţilor, 25 mai — Timişoara — Filarmonica Banatul, 27 mai — Oradea — Filarmonică, 29 mai — Hunedoara — Castelul Corvinilor, 30 mai — Sibiu — Sala Thalia a Filarmonicii, 3 iunie — Piteşti — Casa de Cultură a Sindicatelor, 4 iunie — Craiova — Filarmonica Oltenia, 7 iunie — Bacău — Filarmonică, 9 iunie — Iaşi — Universitatea Naţională de Arte "George Enescu".
Evenimentul se va încheia pe 11 iunie, la Sala Radio din Bucureşti.
Mai mult, ediţia 2014 a evenimentului se înscrie în tradiţia iniţiată de Alexandru Tomescu — aceea de a integra o coordonată de responsabilitate socială, Turneul fiind dedicat Fundaţiei Hope and Homes for Children România, al cărei ambasador este din 2012 şi luptei împotriva abandonului copiilor. Publicul este invitat să afle mai multe despre HHC România, organizaţie care de 15 ani se ocupă cu desfiinţarea orfelinatelor de tip vechi şi relocarea copiilor în sisteme cât mai apropiate de mediul familial.
Capabil să abordeze cele mai grele partituri în concerte-maraton, în turnee în zeci de oraşe, violonistul Alexandru Tomescu se bucură de o apreciere unanimă din partea publicului.
Solistul a concertat în săli celebre ale principalelor metropole ale muzicii: Carnegie Hall (New York), Walt Disney Concert Hall (Los Angeles), Théâtre des Champs Elysées (Paris), Concertgebouw (Amsterdam), sub bagheta unor maeştri precum Valery Gergiev, Christoph Eschenbach sau Kurt Masur.
Născut în oraşul Omsk din Siberia, Eduard Kunz este inclus de prestigioasa publicaţie BBC Music Magazine în topul celor mai buni 10 pianişti de mâine.
A colaborat deja cu numeroase orchestre europene de renume şi a susţinut recitaluri în marile săli de concert ale lumii, printre care: Wigmore Hall din Londra, Bridgewater Hall din Manchester, Louvre din Paris, Concertgebouw din Amsterdam, Winterthur din Barcelona, Sala Mare a Conservatorului din Moscova.
De asemenea, a fost prezent pe scena prestigiosului Festival din Duszniki — 'December Nights', Festivalul Como de Garda, Grieg (Oslo), Al Bustan (Lebanon), Festivalul Keyboard din New York precum şi Festivalurile St. Magnus (Scotland) şi City of London. (Sursa)

 Mai vezi și http://www.turneulstradivarius.ro/ şi paginile de Facebook ale artiştilor: https://www.facebook.com/AlexandruTomescuOficial şi https://www.facebook.com/eduardkunzpianist.

Sibiul, capitala internațională a teatrului!


Cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu este pe cale să se desfăşoare în perioada 6 – 15 iunie, sub genericul „Unicitate în Diversitate”. UAU!
Acest festival mereu aduce noutățile din lumea teatrală pe primul loc iar asta nu îi poate decât bucura pe spectatori. Este adevărat că nu am putut urmări toate edițiile dar m-a bucurat să aud persoane care au reușit această performanță și să mă hrănesc cu emoțiile lor.
Viața uneori este ca la teatru... depinde unde suntem noi, pe scenă, în culise sau doar spectatori. Din păcate deseori doar locurile din scenă sunt pline... dar asta este în viață. În schimb, la festivaulul dela Sibiu, poți vedea mulți actori veniți din toată lumea pentru bucuria iubitorilor de acest gen.
Eu sunt foarte bucuros când în mica mea urbe, care apropo, este prima în care s-a născut un treatru ambulant, mai poposesc din când în când câte o echipă de harnici actori pentru a ne îmbucura inimile dornice de cultură.


Dar pentru spectatorii feroce, acum este momentul cel mai potrivit pentru a-și potoli poftele cu o felie mare de teatru de calitate.
Eu am auzit pentru întâia oară despre acest festival în rumă cu câțiva ani, iar de atunci, mă delectez cu ce mai prind pe la TV sau ce îmi mai spun cei apropiați ce au avut timp să participe la o astfel de lungă stagietură. Bravo lor!
Anul acesta FITS strânge artiști din peste 70 de tări. Pe lângă teatru, în cele 66 de locații în care se vor desfășura evenimentele vor fi amplasate și scene în aer liber unde se va putea audia muzică se vor putea urmări spetacole de circ, dans sau vizita expozițiile de pictură, fotografie, atelierele de muncă sau participa chiar la multe lansări de carte. În Piața Mare și pe străzile Sibiului vor fi organizate spectacole stradale cu participarea artiștilor așa că ar fi păcat să ratezi acest oraș în perioada 6-15 iunie. Fosta capitală a culturii europene nu se lasă mai prejos de celelalte!


Intră și pe paginile web:

Informaţii practice pentru participanţii la beatificarea episcopului Anton Durcovici


Beatificarea episcopului martir Anton Durcovici este un eveniment istoric. Mulţi credincioşi din ţară şi din afară şi-au anunţat deja prezenţa la evenimentul din ziua de 17 mai 2014, ora 11.00, de pe Stadionul municipal "Emil Alexandrescu" Iaşi (Cartierul Copou, Aleea Grigore Ghica Vodă, nr. 12-24). Vor fi prezenţi: Cardinalul Angelo Amato, prefectul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor, trimisul papei Francisc, cardinali, arhiepiscopi, episcopi, preoţi, persoane consacrate şi credincioşi.

Programul celebrărilor

La catedrala din Iaşi:
- 16 mai, ora 19.30: priveghere de rugăciune
- 17 mai, ora 18.30: Te Deum de mulţumire; 19.30: concert de muzică religioasă
- 18 mai, ora 11.00: Liturghie de mulţumire.

La Stadionul municipal:
- 17 mai, ora 11.00: Liturghia de beatificare

Biletele de participare
sunt necesare pentru păstrarea ordinii şi siguranţei, sunt gratuite şi vor fi procurate în funcţie de rolul şi locul participanţilor, după cum urmează:
- invitaţii speciali se vor prezenta cu invitaţia şi biletul pe care îl vor primi prin poştă;
- ministranţii vor primi bilete albastre, iar tinerii (venind chiar şi cu grupul parohial) vor primi bilete verzi; ei vor fi plasaţi în spaţiul special destinat lor lângă preoţi şi autorităţi;
- membrii corului vor primi bilete roşii, pentru acces în tribuna 0;
- pelerinii din parohiile Diecezei de Iaşi vor cere şi vor primi de la parohia proprie bilete galbene (pentru tribuna A) sau albe (pentru tribuna B);
- participanţii din alte dieceze, trebuie să se înscrie şi să solicite bilete de la pr. Cristian Farcaş (tel. 0740/241171, 0765/495950, e-mail: farcris28@yahoo.co.uk) sau de la pr. Iosif Dorcu (tel. 0741/223160, e-mail: dorcu_iosif@yahoo.com), biletele fiind trimise apoi prin poştă. Persoanele de alte confesiuni sau catolicii care se hotărăsc în ultimul moment şi nu reuşesc să obţină bilete din propriile parohii le vor procura în ziua beatificării de la un ghişeu aflat în apropierea stadionului.

Alte informaţii


Grupurile care vin mai de departe sunt rugate să caute posibilităţi de cazare pe traseu, în apropiere de Iaşi.
Odată ajunşi la Iaşi, pelerinii vor putea solicita informaţii de la voluntarii care vor fi prezenţi la gară şi în jurul stadionului.
Pelerinii sunt rugaţi să intre pe stadion până la ora 10.00, pentru a avea timp să îşi ocupe locurile şi, mai ales, pentru a putea participa la programul de pregătire spirituală pentru sfânta Liturghie.

Preoţii care doresc să participe se vor înscrie nominal la pr. Cristinel Fodor (tel. 0741/183898, cristinelfodor@yahoo.com; cfodor@itrc.ro). Pentru celebrare se vor prezenta la intrarea de la tribuna B (până cel târziu la ora 10.30) având doar alba personală şi se vor îmbrăca acolo pentru procesiune. Aici vor primi o stolă specială.

Vizibilitatea pentru participanţii care se vor afla în interiorul stadionului va fi asigurată şi prin câteva ecrane cu led-uri.

Liturghia de beatificare va fi transmisă pe TVR1, TVR3, TVR Internaţional şi prin internet pe portalul TVR+ şi pe www.ercis.ro. De asemenea, se va transmite şi pe DIGI24.

Sfânta Liturghie de beatificare va putea fi urmărită şi pe e-communio.ro.
Sursa:www.ercis.ro

Ai fost vreodată pe un vas?

Poate că regiunea unde locuiești nu îți oferă o panoramă așa cum este cea din Constanța și de aceea se tot poate să nu fi avut ocazia să urci pe o navă ce trăbate mări și oceane... Însă se merită atunci când ai ocazia să încerci și acest lucru. Eu, deocamdată am în plan să merg și cu elicopterul :)
Însă, să ne întoarcem la vasele noastre... Așadar, dacă nu ai avut acet prilej, iată că la orizont ți se arată șansa! Cursa de veliere din Marea Neagră, SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2014, își va ancora nevale în curând la noi în România, respectiv în portul Cpnstanța începând cu date de 24 mai 2014. Suntem așteptați toți ca în periada 24-27 mai să urcăm gratuit la bordul celor 14 veliere înscrise în competiţie. Acolo poate fi făzut inclusiv Sedov, cel mai mare velier din lume, lung de 117,5 m și navele cu care participă România la acest concurs, Mircea şi Adornate.


P.S. Acolo vor aparticipa și bloggeri oficiali, Cristian China-Birta (Chinezu), Vlad Dulea, Cristian Florea şi Cezar Dumitru (Imperator).