miercuri, 21 mai 2014

Vor distruge cărţile electronice plăcerea de a citi?


de Jane Fagan

Un studiu recent realizat de Trustul Naţional Britanic pentru Alfabetizare a ajuns la concluzia că, în comparaţie cu copiii care citesc cărţi pe suport de hârtie, cei care citesc zilnic doar cărţi electronice sunt mai puţin predispuşi să devină cititori fideli. Raportul recunoaşte avantajele tehnologiei, dar face apel în favoarea unui echilibru sănătos în ceea ce priveşte folosirea dispozitivelor şi a cărţilor.

Studiul a fost realizat pe 34.910 tineri cu vârste cuprinse între 8 şi 16 ani, fiind examinate abilităţile şi plăcerea acestora de a citi, în contextul influenţei acestei tehnologii.

Rezultatele studiului arată că, în cazul tinerilor care citesc zilnic de pe ecran, probabilitatea ca aceştia să se plaseze deasupra cititorilor medii, ca şi volum de lectură, este de aproape două ori mai mică decât în cazul celor ce utilizează doar cărţile pe suport de hârtie sau a celor ce citesc atât pe ecran cât şi pe hârtie (15,5% vs. 26%).

De asemenea, în cazul celor care citesc doar de pe ecran, probabilitatea ca ei să se simtă bine citind foarte mult este de de trei ori mai mică decât a cititorilor din celelalte categorii mai sus menţionate (12% versus 51%), iar probabilitatea de a avea o carte preferată este de 59% comparativ cu 77%.

Astfel de studii pun un semn de întrebare: pe măsură ce tot mai mulţi copii au propriile dispozitive electronice de citit care înlocuiesc colecţii întregi de cărţi tradiţionale, cum afectează acest lucru comunicarea şi abilităţile lor de citire? Cum afectează plăcerea lor de a se bucura de experienţa cititului în contrast cu simpla trecere peste text şi a aflării întâmplărilor?

Librăriile încep să dispară din comunităţi pe măsură ce consumatorii optează din ce în ce mai mult pentru cărţile electronice. Graniţele au dispărut în 2011 şi, treptat, începe să iasă la iveală un nou tipar de consumatori care aleg cărţile electronice în detrimentul celor clasice. Cât timp a trecut de când  ai intrat într-o librărie să cauţi şi să cumperi o carte pentru tine sau pentru copilul tău? În trecut, acest lucru se întâmpla mult mai frecvent decât în ziua de azi. Să vorbeşti despre cărţi cu un furnizor local, să primeşti un autograf pe o carte, să întâlneşti un autor, să răsfoieşti cartea preferată, să asişti la un festival de cărţi cu prietenii, să cauţi şi să găseşti printre rafturi o carte de mare preţ sunt lucruri care încep cu repeziciune să ţină de domeniul trecutului. Marile companii disponibile pe internet vin să domine piaţa strivind micii editori cu cărţi pline de potenţial.

Ce impact au toate acestea asupra semnificaţiei cărţilor şi literaturii?

Sursa:stiripentruviata.ro

Romania liberă!

Da, după 89 România a fost eliberată și din punct de vedere informațional, livresc, în așa fel încât a putut să http://www.romanialibera.ro) rămânând la aceleași standarde înalte. Unii nu sunt de aceeași părere dar îi respectăm! Tocmai de aceea trăim într-o țară liberă, sa putem avea opinii diferite. 
lanseze știri fără a fi cenzurate de cineva. România liberă este un brend pe care îl urmăresc de mulți ani iar acum și-a relansat site-ul (
Cu toate acestea, pot să vă spun că articolele ce le-am citit mi se par OK și nu de neglijat. Trăim în timpi aleți și nu avem vreme să selectăm, de aceea site-ul http://www.romanialibera.ro  ne pune la dispoziție informațiile într-o gamă diversă și ușor de accesat. Bineînțeles că dacă vrei să fii un om informat vei reveni pe acest site pentru că datele sunt mereu actualizate fiind postate în față cele mai actuale noutăți.
Unora le este mai ușor să citească un ziar electronic pentru că li se pare mai comod, și așa este, însă eu vă recunosc că-mi place și formatul tipărit, mă face să mă simt altfel. Dar gusturile nu se discută...
Este adevărat că pe unii îi pot deranja multele reclame ce apar pe site și asta ar putea „minusa” șansa de a fi ales pe viitor de unii vizitatori, dar uneori unele reclame pot fi de folos ;)
Mă tot gândesc acum, dacă în trecut oamenii nu aveau acces la informații de acest gen decât prin intermediul călătorilor (vorbesc de evul mediu) și deseori știrile ajungeau cu întârziere iar mai recent doar prin intermediul presei tipărite, acum iată că avem cele mai noi date la doar un click distanță, ce ne rezervă viitorul... 

Urmărește și tu romanialibera.ro 

:)

:)

Delicios și la 15 ani...


Pe 15 mai a.c., Danone a împlinit frumoasa vârstă de 15 ani de când produc în România delicioasele lor produse din lactate! Cu această mirifică ocazie ei au lansat noul site și ne invită pe toți în frumoasa lor căsută virtuală.


Pe pagina lor vei afla noutățile ce ultimă oră și tot ce îți doreai să știi despre ei, ceea ce mie îmi place. Sunt plăcut surprins de faptul că au interes de a te chema să-i vizitezi sau că sunt implicați în diverse acțiuni umanitare. Site-ul este bine organizat, ordonat, te ajută să cunoști fiecare produs în parte și astfel având informații utile să poți face alegeri motivate.
Ar fi interesant să se organizeze diverse concursuri pe site și mai ales să fie invitați cei care dețin un blog să scrie mereu despre cât este de sănătos să trăiești alături de Danone România.
Noi le urăm succes în noul demers și așteptăm cât de curând noi produse care să ne surprindă :)


Hai nu mai aștepta și intră pe http://danone.ro!


În direct!

Îmi imaginez o lume viitoare în care, tot ce este posibil să fim conectați ca la un fel de rețea web în timp real direct în cortexul nostru în așa fel încât vom ști în fiecare clipă, dacă vrem, ce se întâmplă oriunde în lume. Deși pare scenariu SF, la acest lucru oamenii de știință lucrează de zori tocmai în acest moment.
Dar până când ei vor reuși o astfel de performanță, ne întoarcem în timpurile noastre în care există ziare, și reviste tipărite sau, pentru cei mai comozi, direct pe net. Aceste informații se actualizează foarte des în așa fel încât poți cunoaște cele mai recente evenimente doar dintr-un click așa cum este cazul și în ceea ce privește ediția on-line a publicației http://www.romanialibera.ro de care fiecare ar trebui să profite.
Pe mine, cel puțin, mă ține în contact direct cu tot ce se întâmplă mai important în toate domeniile de interes, așa că nu vei avea de ce să te temi, pe site-ul lor se găsesc de toate pentru toți... numai să ai răbdare să citești articolele frumos sculptate de minți brici la care se adaugă imagini sugestive și interesante.
Eu le-aș propune să creeze, pentru cei interesați (ca și mine) un fel de gadget sau Web widget  de știri ce pot fi apoi adăugate pe diverse site-uri sau blog-urile personale, în acest fel încât atât utilizatorii cât și vizitatorii acestor domenii să fie la curent cu ceea ce se întâmplă în acel moment.
Așteptăm cu nerăbdare și o astfel de abordare și le dorim celor de la http://www.romanialibera.ro spor în toate cu noul site!

Familia este inima dezvoltării umane


De Luca Marcolivio

Cu ocazia celei de-a 20-a aniversări a Anului Internaţional al Familiei, monseniorul Vincenzo Paglia, preşedinte al Consiliului Pontifical pentru Familie, a amintit că familia "nu numai «contează», ci este cu adevărat în inima dezvoltării umane, indispensabilă şi de neînlocuit, şi în acelaşi timp frumoasă şi primitoare".

Prelatul a intervenit ieri la Naţiunile Unite la congresul cu tema The Family at the Heart of Human Development, subliniind cât de mult familia este "o resursă preţioasă" şi "un incomparabil izvor de viaţă pentru aspectele spirituale, afective, generative şi de slujire a altora ale existenţei umane".

Familia, a continuat monseniorul Paglia, este un "fenomen social unic" care durează în timp şi care combină "două tipuri de relaţii caracterizate de diferenţe radicale: faptul de a fi bărbat şi femeie şi faptul de a fi părinte şi copil".

Departe de axiomele individualismului şi de o noţiune de egalitate şi de drepturi de tip "cantitativ", familia trăieşte dintr-o "reciprocitate asimetrică", adică din diferenţele dintre membrii săi care sunt "calitative şi de neclintit".

Familia este o adevărată şcoală de educaţie la "alteritate" pe care n-o vom putea găsi niciodată atunci când căutăm "numai pe cineva care este ca noi": în acest caz viaţa noastră se reduce la "o mare sală de oglinzi, o cutie de rezonanţă".

Cât priveşte familia ca factor de "dezvoltare", Paglia a subliniat că în culturile în care relaţiile bărbat/femeie şi părinte/copil nu prezintă suficiente nivele de integrare, "dezvoltarea este mai dificilă".

Cu puţin înainte de venirea erei creştine Cicero a fost cel care a recunoscut în familie "principium urbis et quasi seminarium rei publicae", adică "principiul cetăţii" şi "terenul fertil pentru republică".

Fără capacitatea de auto-organizare din partea familiei, a adăugat monseniorul Paglia, "dezvoltarea societăţii aşa cum o cunoaştem ar fi fost aproape imposibilă".

Dacă pe de o parte, în decursul secolelor, familia s-a "purificat" de idei cum ar fi "posesia" şi de anumite deformări inegalitare, pe de altă parte nu este poate imagina să se abroge "anumite caracteristici care au fost mereu identificate cu familia şi cu respectarea demnităţii oricărui individ".

În recentul său mesaj adresat Naţiunilor Unite, Papa Francisc a fost cel care a reafirmat principiile sacralităţii vieţii "de la zămislire până la moartea naturală" şi a ocrotirii familiei ca "element esenţial al oricărei dezvoltări economice sau sociale", în antiteză cu "economia excluderii", a "culturii rebutului" şi a "culturii morţii".

Riscul opus individualismului, subliniat de monseniorul Paglia este cel al "familismului", fenomen prin care familia este concepută ca desprinsă de societate, în contrapoziţie cu principiile comunităţii, devenind astfel scenariu de abuzuri "amorale".

Sunt numeroase elementele de criză a familiei în societatea de astăzi: creşterea numărului de divorţuri, de naşteri în afara căsătorie şi de familii monoparentale, diminuarea căsătoriilor, cu consecinţa de "anomalii demografice", de "eşecuri educative şi ale socializării", până la abandonarea bătrânilor şi la răspândirea de "tulburări care duc la violenţă".

Cu toate acestea, astfel de elemente de criză a familiei "pot să fie şi o oportunitate de creştere", a adăugat prelatul. Totul va depinde de cât de mult vom şti să fim "mai atenţi la dorinţa profundă a bărbaţilor şi a femeilor de astăzi".

Cu alte cuvinte, este nevoie de o familie care să ştie "să se înţeleagă mai mult pe ea însăşi, mai respectuoasă faţă de legăturile cu ceea ce o înconjoară, mai atentă la calitatea relaţiilor sale interne, mai capabilă să trăiască în armonie cu alte familii".

Cu toate că familiile sunt în număr mai mic decât în trecut, "nu există loc mai bun decât familia pentru umanizarea completă a celui care trăieşte în această lume". Cu defectele şi limitele sale, ea rămâne "locul misterului vieţii şi al istoriei".

Şi pentru aceasta "Biserica catolică, la rândul ei, nu va înceta niciodată să susţină şi să asiste familia" şi papa Francisc, "conştient de indispensabilitatea ei şi de dinamismul ei", a convocat un Sinod despre Familie, punând-o "în centrul Bisericii şi al întregii reflecţii umane".

La Sinod nu va fi loc pentru "dezbateri ideologice", ci, mai degrabă, pentru "o considerare a realităţii familiei astăzi şi a misiunii ei în societatea contemporană", cu intenţia de a găsi o conexiune virtuoasă între "familie" şi "familia popoarelor", a încheiat monseniorul Paglia.

(După Zenit, 16 mai 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu

Sursa:www.ercis.ro