sâmbătă, 24 mai 2014

De 30 de ani...

Să te cobori la mine-n piept
Răbdarea mi s-a evaporat
Va începe să ploaie întristat
Cu lacrimi negre de amar
Ce le-am adunat în a sufletului pahar
De treizeci de ani tot (mai) sper
Uitându-mă în jur, spre cer
Să ajungi la mine așa cum ai promis
Dar parcă a fost (promisiune) doar în vis
Acum nu știu dacă mai trăiesc
Sau doar cred că respir și gândesc
Și nu cumva acei ani nu au fost
Și atunci viața mea nu a avut un rost
Dar poate ai și venit și nu m-ai găsit
Căci eu te așteptam pe a gândului pisc...

Am scris aceste rânduri fiind inspirat de povestea din piesa De 30 de ani a interpretei Alina Manole, deoarece în curând își va lansa un album de muzică în data de 2 și 3 iunie începând cu ora 19.30 la Teatrul Excelsior.

Mai multe informații despre artista Alina Manole, vezi:

O casatorie nu se „anulează”: ori e, ori nu e!



De Rino Cammilleri
Căsătoria-sacrament ori este, ori nu este. Dacă este, rămâne pentru totdeauna. La fel ca în cazul preoţilor reduşi la „statul laical”: nu mai pot activa ca şi preoţi, dar preoţia în sine le rămâne pentru veşnicie. Sacramentul Căsătoriei, între cele şapte, este mai complex, deoarece implică nu doar o persoană, ci două. Este important consimţământul: „cum sensum” sau „idem sentire”. Pentru ca sacramentul să existe efectiv, trebuie să zicem „da” multor lucruri: persoanei alese, indisolubilităţii, educaţiei în spirit creştin al copiilor, fidelităţii dusă pană la eroism. Sigur, omul de azi, victimă a civilizaţiei superficialului, îşi dă consimţământul mai degrabă ţinutelor din seara nunţii, petrecerii, fotografiilor, tortului, dar nu şi restului. De aceea există probabilitatea ca sacramentul să se piardă printre detalii sau să nu existe deloc. În caz de dubiu, Biserica verifică dacă consimţământul a existat şi, în acest caz, există sacrament. Dacă nu a existat, se limitează să declare nulitatea căsătoriei. Nul, şi nu „desfăcut” sau, cum zic unii „anulat”. Dacă în schimb căsătoria e validă, nici chiar Biserica nu mai poate face nimic. Pentru că sacramentul este pentru totdeauna.

Doctrina creştină interzice desfrâul. Şi celor care nu sunt căsătoriţi. Deci, nu poate da împărtăşania (alt sacrament) celui care trăieşte în păcat de moarte (v. catehismul). Faptul că dubiile teologice ale unuia sau altuia dintre  personalităţile lumii de azi agită spiritele si găsesc un amplu spaţiu în mass-media nu are nici o relevanţă. Fiindcă Biserica oricum nu poate să dea împărtăşania celor care trăiesc în concubinaj. Împărtăşania se dă celui care se rupe de o situaţie de „păcat”. E adevărat, este dificil, din ce în ce mai dificil să trăieşti ca şi creştin catolic. Dar nu este obligatoriu, nu a fost niciodată obligatoriu. Ce aţi zice de o persoană care după ce s-ar înscrie la clubul de bridge, ar pretinde reguli diferite deoarece le găseşte prea dure? Daca nu-i convine, poate oricând să meargă la clubul de „şeptică” şi atunci toata lumea va trăi fericită până la adânci bătrâneţe...

Traducere de Radu Mihai Andrei
Sursa:www.lanuovabq.it

Superscrierea Cititorilor, ediția a II-a | concurs pentru cei care vor să încurajeze scrierile de calitate

Fundația Friends For Friends (FFFF.ro) lansează cea de-a doua ediție Superscrierea Cititorilor, un concurs care își propune să promoveze scriitura de calitate și poveștile care au puterea să schimbe lumea, din perspectiva publicului.
Superscrierea Cititorilor este o extensie a Premiilor Superscrieri - competiție adresată autorilor, care se desfășoară toamna.
Până pe 8 iunie, cititorii pot înscrie și susține o non-ficțiune românească, pe care o consideră valoroasă, publicată în ultimele 8 luni în mediul online. În paralel, publicul votează lucrările înscrise, stabilind astfel top 10 al celor mai bune lucrări. În ultima etapă, juriul va alege câștigătorii. Înscrierile se fac pe site-ul concursului, www.ffff.ro/superscriereacititorilor.
Autorul textului câștigător va primi un premiu de 300 de euro, oferit cu susținerea Orange România - partener principal, iar cititorul care l-a înscris în concurs va primi un smartphone Samsung Galaxy Core 4G Black. Tea Forte România și editurile Humanitas și Publica vor oferi de asemenea premii.
Juriul Cititorilor este format din 16 profesioniști din diverse domenii, care pun preț pe realitatea prezentată prin povești bine scrise (jurnaliști, bloggeri, oameni de comunicare): Alex Ciucă, Alex Gâlmeanu, Ana Glavce, Andreea Burlacu, Ariel Constantinof, Bogdana Butnar, Cristian Neagoe, Cristi China, Corina Vasile, Elena Cîrîc, Luiza Vasiliu, Mădălina Uceanu, Monica Jitariuc, Veronica Dogaru, Vlad Tăușance și Vlad Stroescu.