vineri, 30 mai 2014

Blaj: Caritas a lansat Proiectul "Masuri Active de Succes pentru Someri”



Aproximativ 80 de persoane fara loc de munca din Blaj si imprejurimi vor avea posibilitatea sa se califice pe piata muncii in cadrul unui program de masuri active de succes pentru someri derulat de Caritas Blaj. La Blaj, intre 60 si 80 de persoane vor beneficia, pe langa consiliere pe piata muncii, de cursuri de calificare in 3 specialitati profesionale: ingrijitor batrani la domiciliu, ingrijitoare copii si lucrator finisor pentru constructii. Cursantii vor primi si subventii pentru participarea la aceste programe de consiliere si calificare. Sunt asteptati sa participe la aceste programe persoanele aflate in cautarea unui loc de munca, someri de lunga durata, persoane inactive, someri tineri si someri in varsta de peste 45 de ani. Cei aflati in aceste situatii sociale, care doresc sa participe la aceste programe de calificare si consiliere profesionala, trebuie sa depuna o cerere in acest sens la sediul Caritas Blaj.

Proiectul "Masuri Active de Succes pentru Someri" pentru judetul Alba a fost lansat de Caritas Blaj in cadrul unui eveniment organizat luni, 26 mai 2014, si face parte din cadrul unui proiect mai amplu derulat de Asociatia Caritas Eparhial Greco-Catolic Cluj si partenerii sai: Centrul Diecezan Caritas Iasi, Asociatia Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj, Amber Business Consulting Romania SRL si Associazione Formazione Professionale del Patronato San Vincenzo. Proiectul este cofinantat de Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritara 5 "Promovarea masurilor active de ocupare", Domeniul major de interventie 5.1 "Dezvoltarea si implementarea masurilor active de ocupare".

Proiectul promoveaza si aplica masuri active de ocupare pentru un numar de minimum 610 persoane din judetele Cluj, Iasi, Bacau, Alba si Mures, facilitand integrarea acestora pe piata muncii. Astfel, grupul tinta al proiectului este format din 150 persoane inactive, 190 de persoane aflate in cautarea unui loc de munca, 140 someri de lunga durata, 80 de someri tineri si 50 de someri peste 45 de ani.

Obiectivele proiectului sunt:

- imbunatatirea cunostintelor de informare privind accesarea pietei muncii pentru minim 610 persoane, prin activitati de promovare si informare, consiliere si orientare profesionala;

- imbunatatirea competentelor a cel putin 578 de someri, persoane aflate in cautarea unui loc de munca si persoane inactive, in meserii cerute pe piata locala si regionala;

- medierea ocupationala pentru 150 de persoane din judetele vizate in proiect;

- dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale, a abilitatilor si cunostintelor in domeniul antreprenoriatului pentru 104 someri, persoane aflate in cautarea unui loc de munca si persoane inactive;

- furnizarea de consultanta si asistenta in domeniul antreprenoriatului pentru incurajarea a cel putin 40 de someri, persoane aflate in cautarea unui loc de munca si persoane inactive, cu scopul demararii de afaceri sau activitati independente.

Beneficiile aduse de proiect:

- furnizarea unei palete de cursuri de calificare/specializare (certificate national) in diferite arii profesionale. In judetele Alba si Mures, unde proiectul este derulat de Caritas Blaj, sunt organizate cursuri de calificare in 3 specialitati profesionale: ingrijitor batrani la domiciliu, ingrijitoare copii si lucrator finisor pentru constructii. Pe langa cele 3 tipuri de cursuri, in celelalte judete, sunt organizate cursuri de patiser, agent paza si ordine, soferi autocamioane si masini de mare tonaj, lucrator in comert, iar pentru somerii cu studii superioare vor fi organizate si cursuri de competente antreprenoriale;

- organizarea a 5 caravane de promovare si 5 burse de locuri de munca, dar si dezvoltarea unei platforme web care faciliteaza contactul grupului tinta cu potentialii angajatori si accesul la baze de date actualizate permanent cu locuri de munca;

- cele mai bune 40 de planuri de afaceri selectate prin concurs vor primi asistenta si consultanta de specialitate, pentru initierea unei afaceri independente de tip PFA (persoana fizica autorizata), Societate comerciala sau IF (intreprindere familiala);

- dezvoltarea de aplicatii multimedia inovative, utile beneficiarilor proiectului pentru accesarea de informatii necesare integrarii pe piata muncii si oferirea cu titlu gratuit catre grupul tinta a unui numar de 610 tablete multimedia.

Proiectul a demarat in data de 4 aprilie 2014 si are o perioada de implementare de 18 luni. Valoarea totala a proiectului este de 8.181.295,30 lei.

La Blaj, lansarea proiectului a avut loc luni, 26 mai, pentru judetul Alba, iar la Tarnaveni se va desfasura miercuri, 28 mai, pentru judetul Mures. In cadrul lansarii de la Blaj au luat cuvantul directorul Caritas Mitropolitan Blaj, pr. Nicolae Anusca, gazda evenimentului, pr. Adrian Avram, directorul Caritas Eparhial Cluj, Nicola Gambi, reprezentantul Amber Business Consulting Romania SRL, Alexandra Rus, director executiv adjunct la OIR POSDRU Regiunea Centru si, din partea autoritatilor locale, Florin Roman, vicepresedintele Consiliului Judetean Alba si Livia Muresan, viceprimarul municipiului Blaj.

"Ma bucur pentru acest proiect, ca il avem la Blaj, e o provocare pentru noi, pentru ca e de dorit ca Biserica si institutiile sale sa se implice in aceste probleme legate de piata muncii, derularea de masuri active de ocupare a pietei muncii, imbunatatirea acesteia. Pentru noi, ca organizatie sociala a Bisericii, este o provocare acest proiect si este important sa gasim fundamente spirituale de a ne motiva oamenii sa actioneze in acest sens, sa facem oamenii sa iubeasca munca, sa isi doreasca sa se specializeze permanent, sa invete lucruri noi, sa progreseze", a declarat directorul general al Asociatiei Caritas Blaj, pr. Nicolae Anusca, presedinte al Confederatiei Caritas Romania.

Nicu Goga

Sursa:www.radioblaj.caritas-blaj.ro

Biografia Preasfinţitului Mihai Frăţilă, Episcopul noii Eparhii greco-catolice de Bucureşti



Nota biografică
a Preasfinţitului Mihai Frăţilă,
Episcop al noii Eparhii greco-catolice „Sfântul Vasile cel Mare” de Bucureşti

Noul Episcop al Eparhiei greco-catolice „Sfântul Vasile cel Mare” de Bucureşti, Preasfinţia Sa, Preasfinţitul Mihai Frăţilă, s-a născut în data de 10 decembrie 1970 la Alba-Iulia într-o familie cu tradiţii preoţeşti.

Este absolvent al Colegiului naţional “Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba-Iulia (1989). Studiază apoi teologia la Blaj (1990-1991) şi Roma (1991-1996) la Universităţile Urbaniana şi Gregoriana cu bursă  la Colegiului Pontifical Pio Romeno.

Este hirotonit preot la Blaj, în data de 11 august 1996, pentru Arhieparhia de Făgăraş şi Alba-Iulia prin punerea mâinilor Înalt Preasfinţitului Lucian.

Între anii 1996 şi 1998 urmează cursurile specializării în teologie liturgică la Institutul catolic din Paris, unde susţine lucrarea de master Itinerariul baptismal al curăţiei. Aspecte ale purificării în ritualul de botez al tradiţiei bizantine (publicată în franceză, Cluj-Napoca, Viaţa creştină, 2001, Intellectus fidei 4). În acelaşi timp a activat ca vicar al Misiunii greco-catolice române din capitala Franţei.

Între anii 1999 şi 2005 este vice-rector al Colegiului Pio Romeno de la Roma, apoi, între 2005 şi 2007, rector al aceleiaşi instituţii.

La 20 iunie 2007, este ales de Sinodul Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică  Episcopauxiliar al Arhieparhiei de Alba-Iulia şi Făgăraş, alegere proclamată de Sfântul Părinte Papa Benedict XVI la 27 octombrie 2007.

Este hirotonit episcop în Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj, la 16 decembrie 2007, iar la 4 mai 2008 este instalat solemn la Bucureşti ca episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba-Iulia şi Făgăraş cu sediul în capitală, vicar general pentru Bucureşti şi teritoriul fostului Regat.

La 8 mai 2014 este ales de Sinodul Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică  Episcop eparhial al noii Eparhii greco-catolice „Sfântul Vasile cel Mare” de Bucureşti, alegere proclamată de Sfântul Părinte Papa Francisc, la 29 mai 2014.

Preasfinţia Sa Mihai, Episcop al Eparhiei „Sfântul Vasile cel Mare” de Bucureşti, este autor al lucrărilor:
Dumnezeu este acolo unde doreşte să te întâlnească. Simplitatea în fragmente (Galaxia Gutenberg, 2005);
Lumina este un dar al Cerului. Privind viaţa prin ochii lui Dumnezeu (Galaxia Gutenberg, 2007);
-“Cu o singură gură şi o singură inimă”. Liturghia altfel (Galaxia Gutenberg, 2007);
Precedenţa răgazului. Eseuri imaginare de teologia speranţei (Galaxia Gutenberg, 2013)
Curajul de-a improviza. Eseuri întârziate despre harul nevăzut al vieţii, (Ed. Surorilor Lauretane, 2014).

O nouă eparhie greco-catolică în România


COMUNICAT DE PRESĂ:
Înființarea Eparhiei greco-catolice „Sfântul Vasile cel Mare” de Bucureşti şi alegerea primului său Episcop eparhial, Preasfințitul Mihai Frăţilă.


În perioada 7-9 mai 2014, s-au desfăşurat la Oradea, sub președinția Preafericitului Părinte Cardinal Lucian Mureşan, lucrările sesiunii ordinare de primăvară ale Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.

Considerând nevoia pastorală şi realitatea istorică, culturală şi geografică a sudului teritoriului extracarpatic al Arhieparhiei de Alba-Iulia şi Făgăraş, cu acordul şi binecuvântarea Sfântului Părinte Papa Francisc, după ce a primit consensul Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, conform can. 85 § 1 al Codului Canoanelor Bisericilor Orientale, după consultarea Scaunului Apostolic al Romei, Preafericirea Sa Cardinal Lucian Mureșan, în calitate de Arhiepiscop Major, a înfiinţat Eparhia „Sfântul Vasile cel Mare” de Bucureşti (Eparchia Sanctus Basilius Magnus Bucarestiensis Romenorum), cu teritoriu canonic corespunzător capitalei României şi judeţelor provinciei istorice a Ţării Româneşti (Oltenia, Muntenia şi Dobrogea).

Astfel, biserica „Sfântul Vasile cel Mare” (strada Polonă) din Bucureşti primeşte rangul şi statutul de Catedrală a noii Eparhii.

Totodată, Preafericirea Sa Cardinal Lucian Mureșan, în aceeaşi calitate de Arhiepiscop Major, în baza canonului 85 § 2, 2 al Codului Canoanelor Bisericilor Orientale, ca urmare a procesului electoral desfășurat canonic, după ce a primit consensul Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, cu acordul şi binecuvântarea Sfântului Părinte Papa Francisc, l-a transferat pe Preasfințitul Episcop Mihai Frăţilă din funcția de Episcop titular de Nove şi auxiliar de Alba-Iulia şi Făgăraş, în funcția de Episcop eparhial al noii Eparhii „Sfântul Vasile cel Mare” de Bucureşti.

Data întronizării la Bucureşti a noului Episcop eparhial al Eparhiei „Sfântul Vasile cel Mare” de Bucureşti, va fi comunicată ulterior.

Uniţi în rugăciune de mulțumire, cerând plinătate de haruri şi ajutorul Maicii Preacurate peste noul Eparh şi noua Eparhie, îi dorim Preasfințitului Episcop Mihai îndelungată și binecuvântată păstorire.

Întru mulți ani, Preasfințite Părinte!

Pr. Cristian Crişan

Notar al Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice