miercuri, 11 iunie 2014

Circulară: zi de colectă pentru ajutorarea sinistraților din Serbia și Bosnia - Herțegovina



Preacucernici Părinți,
Iubiți Credincioși,

Ați aflat din mijloacele mass-media despre cele mai puternice ploi din ultimi 120 de ani, care au provocat inundații catastrofale în Serbia și în Bosnia - Herțegovina. Sute de mii de oameni au pierdut tot ce au avut. În Bosnia, un sfert al populației este afectat de inundații. Zeci de mii de oameni au fost evacuați, aproximativ 100.000 de case, dar și 230 de şcoli și spitale sau policlinici au fost avariate sau distruse. Iar în Serbia, pagubele sunt deja comparabile cu cele provocate de războiul din anii 90. În ambele țări, zeci de oameni au murit din cauza inundațiilor.

Organizațiile Caritas din toată Europa au anunțat deja sprijinul lor pentru cele două țări. Într-un moment atât de dificil pentru semenii noștri din cele două țări din imediata vecinătate, Confederaţia Caritas România prin Progamul Naţional de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă împreună cu parteneri din reţeaua Caritas Internationalis, doreşte să vină în ajutorul celor care astăzi suferă în Serbia, și în Bosnia - Herțegovina.

Conform hotărârii luate în sesiunea Conferintei Episcopilor Catolici din Romania din perioada 25-27 mai 2009 la Cluj-Napoca referitor la procedura de urmat în cazul unor catastrofe naturale, Confederatia Caritas Romania este abilitată de Conferința Episcopilor din România să coordoneze colecte naţionale in cazul producerii unei catastrofe şi să gestioneze fondurile în ţările afectate de catastrofe.

Biserica Română Unită cu Roma se alătură în unire de dragoste și frățietate cu toți oamenii de bună-voire care suferă din cauza intemperiilor, și îi invită pe toți credincioși greco-catolici din România să se alăture acestei acțiuni de solidaritate creștină pe care o propovăduiește Biserica în spiritul Evangheliei.

În acest sens dispunem și binecuvântăm organizarea în ziua de duminică 15 iunie 2014 a unei colecte în toate bisericile de pe cuprinsul teritoriului Arhieparhiei de Alba Iulia si Fagaras, pentru ajutorarea sinistraților din Serbia și Bosnia - Herțegovina.

Sumele colectate vor fi transmise de către Preacucernicii Părinți ,Confederatiei Caritas Romania, într-o acțiune concretă de ajutorare a semenilor noștri, indiferent de rasă, religie, apartenenţă religioasă sau zonă geografică.

Cerând bunului Dumnezeu, prin mijlocirea Maicii Preacurate, inimi generoase în ajutorarea aproapelui aflat în reală nevoie, rămânem uniți în rugăciune și în comuniune de slujire.


Cu arhierească binecuvântare,

+ Cardinal Lucian
Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică
Arhiepiscop și Mitropolit de Alba-Iulia și Făgăraș