miercuri, 6 august 2014

Factorii care ar putea declanşa un Al Treilea Război Mondial în 2014

Într-un articol publicat pe site-ul american Atlantic, editorialistul Roger Cohen de la „The New York Times“ consideră că tensiunile din Ucraina, războiul din Siria şi disputele teritoriale din Marea Chinei de Est sunt factori care ar putea declanşa un Al Treilea Război Mondial. Mai mulţi analişti tind să-i dea dreptate.
Analistul Gérard-François Dumont, profesor la Sorbona,  susţine că scenariul unui Al Treilea Război Mondial nu este imposibil, dar ar trebui ca mai multe ipoteze să se adeverească.

Prima ar fi extinderea unui conflict local. Actualul conflict din Gaza este unul de spaţiu mic, dar cu toate acestea are o rezonanţă puternică în mass-media şi în geopolitică la nivel mondial şi asta datorită faptului că cele două părţi beligerante au o diasporă importantă răspândită în toate colţurile lumii.

În cazul în care acţiunile de izolare a acestui conflict nu sunt realizate cu succes, răspândirea sa poate avea loc, mai ales pe fundalul fragilizării unor state altădată influente în zonă cum ar fi Egipt, Siria, Irak.

Într-o altă regiune a lumii, tensiunile existente reprezintă o ameninţare pentru un posibil conflict global: Taiwan . Atâta timp cât insula este independentă de China, Statele Unite păstrează controlul asupra Pacificului.

Pierre Verluise profesor şi el la Sorbona, predă geografia politică, spune că „după două Războaie Mondiale, nu este nevoie să fii un geniu să ştii că într-o zi va fi un Al Treilea Război Mondial. Sunt analişti care spun că „Al Treilea Război Mondial“, a avut deja loc, referindu-se la „Războiul Rece“ din 1947-1990.

 Acesta întruneşte multe dintre caracteristicile unui Război Mondial, iar acum aşteptăm un „Al Patrulea Război Mondial“, suţin unii geopoliticieni.

Alt punct de tensiune care ar putea declanşa un Al Treilea Război Mondial este Ucraina. Status quo-ul geopolitic care a existat în partea de nord a Mării Negre a fost rupt la începutul anului 2014 prin anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia şi susţinerea războiului separatist din estul fostei republici sovietice.

Rusia se simte înconjurată

Resentimentele Rusiei împotriva Occidentului, după ce a ieşit din Războiul Rece precum Germania după Tratatul de la Versailles, ar putea fi la baza actualului conflict din Ucraina, Moscova dorind să-şi ia revanşa. Dar oare ce se întâmplă acum în estul Ucrainei este suficient pentru un conflict la scară largă?, se întreabă analiştii.

Gérard-François Dumont susţine că, da, fiindcă Rusia se simte în defensivă. Se simte înconjurată, mai ales după intrarea din statele baltice şi a Poloniei în NATO. Una dintre priorităţile Rusiei este de a zădărnici intrarea în NATO a altor ţări limitrofe, mai ales a Ucrainei şi Georgiei. Este probabil ca Rusia să fie dispusă să recurgă la mijloace militare pentru a preveni astfel de situatii.

Pierre Verluise susţine că în Ucraina este o „luptă pentru bucăţile rupte din fosta URSS“, iar actorii sunt numeroşi iar cultura lor şi mijloacele strategice diferite. Modalităţile lor de acţiune - o problemă majoră în războaiele de astăzi - nu sunt în acelaşi mod sensibile la ideea de a „plăti preţul de sânge“. O serie de provocări neaşteptate, cum a fost şi doborârea avionului civil malaysian în care au murit aproape 300 de oameni din mai multe state, pot duce acest conflict la o altă scară.

Acesta este motivul pentru care diplomaţii încearcă să păstreze canale de negociere deschise pentru a reduce tensiunea. Conflictul se rezolva dacă forţele convergente care doresc găsirea unei soluţii politice sunt superioare forţele care doresc împingerea mai departe a războiului. Pentru că războiul există deja, susţine analistul.

Pentru unii analişti ruşi, Al Treilea Război Mondial a început

Vladimir Ştoli, profesor la Academia rusă de Economie Naţională şi Administrare Publică susţine că tensiunea care există în rândul comunităţii internaţionale în legătură cu situaţia din Ucraina nu este o escaladare a Războiului Rece - este vorba despre începutul celui de-Al Treilea Război Mondial.

El şi-a expirimat această opinie, săptămâna trecută, în cadrul mesei rotunde „Rusia-SUA-UE-NATO: asigurarea securităţii generale sau un nou Război Rece?“.

„Războiul Rece, despre care vorbeşte toată lumea, totuşi s-a încheiat la începutul anilor '90. Avem de-a face acum cu un adevărat Al Treilea Război Mondial, despre care putem vorbi începând cu tragedia iugoslavă din 1999 (bombardarea Iugoslaviei de către forţele NATO)“, - a spus Ştoli, citat de Ria Novosti.

Potrivit acestuia, drept începutul războiului trebuie să fie considerate conflictele locale, care preced implicarea altor părţi. „Primul Război Mondial a fost precedat de războiul americano-spaniol (războiul pentru reîmpărţirea coloniilor în 1898) şi războiul anglo-bur (conflictul dintre Imperiul Britanic şi Republica Transvaal în Africa de Sud în 1899-1902), iar Al Doilea Război Mondial - de războiul civil în Spania (1936-1939) şi o serie de alte conflicte“, - a explicat expertul.

Potrivit lui, un eveniment de cotitură, care ar putea declanşa un conflict internaţional pe scară largă ar putea fi intrarea forţelor NATO pe teritoriul Ucrainei şi acordarea acesteia a statutului de partener principal în afara NATO.

„Acum în Ucraina se creează o zonă moartă. Pe teritoriul său nu este nevoie de un popor independent, pentru că acest pământ este zona interacţiunii de interese diferite ale altor jucători“, - a spus Stohl.

Dacă acest articol vi s-a părut interesant, alăturaţi-vă, cu un simplu Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de Facebook.