joi, 11 septembrie 2014

Uau!

Credinţa istorisită de filmul „Ţinutul Mariei”


La mijlocul lunii septembrie, în premieră, va fi proiectat în Italia “Ţinutul Mariei” (Mary’s Land), noul film al lui Juan Manuel Cotelo, regizorul care, cu documentarul “L’ultima cima”, s-a bucurat de un succes incredibil în Spania şi în lumea întregă. Acest documentar a fost prezentat în mai multe centre culturale şi parohiale din Italia, în 2010, în onoarea preotului spaniol Pablo Dominguez  (1966-2009), reuşind să impresioneze mii de persoane.

Acea “culme” a părintelui Pablo Dominguez

Părintele Pablo (Prieto), de care Cotelo a fost literalmente “lovit”, asistând la o conferinţă cu puţin timp înainte de tragica sa dispariţie, este de 5 ani una dintre cele mai iubite figuri catolice din ţara sa şi, cu siguranţă, în Biserica din Madrid. Prieteniei şi apropierii apostolice a marelui filozof, teolog şi predicator, se datorează numeroase convertiri. De fapt, părintele Pablo, pe lângă faptul că a fost o persoană de o umanitate şi o sensibilitate creştină ieşită din comun, a fost şi un om de ştiinţă. În 2008, Arhiepiscopul de Madrid, Cardinalul Antonio Maria Rouco Varela, l-a ales ca şi reprezentant al său în cadrul Facultăţii de Teologie din Madrid, datorită competenţei sale recunoscute în special în câmpul logicii şi al filozofiei ştiinţei.

După lansarea filmului dedicat lui şi după ulterioara difuzare la nivel internaţional, “faima de sfinţenie” a părintelui Prieto este de aşa natură, încât, ne duce cu gândul la o instructorie a cauzei sale de canonizare.
  
Alpinist, nu doar “de suflete”

Titlul documentarului “L’ultima cima” (Ultima culme), se datorează unui fapt extraordinar şi “profetic”, care încheie cu demnitate viaţa pământească a preotului madrilen. Părintele Prieto, care era  şi un bun alpinist, cu câteva minute înainte să moară, a comunicat prin telefon familiei sale ceea ce el considera ca şi ultimă, iminentă, umană şi spirituală cucerire (după cum veţi vedea!). În procesul de cucerire a culmii muntelui spaniol Moncayo, de peste 2.300 de metri, preotul îşi împărtăşise de fapt, acum, ultimul testament spiritual: “Am ajuns la culme”! În acest sens, a fost publicată de către editura San Paolo cartea “Până la culme – Testament spiritual” (Fino alla cima – Testamento spirituale), care documentează în acest sens, povestea şi mărturia părintelui Pablo Dominguez.

“Ţinutul Mariei”

Revenind la noul film al lui Juan Manuel Cotelo, şi în acest caz putem spune că succesul depinde în primul rând de implicarea acelor mulţi “voluntari ai cinematografelor creştine”, care, încă o dată, suplinesc lipsa de promovare şi de susţinere din partea marilor societăţi de distribuţie cinematografică la nivel mondial. Pelicula, care a fost lansată în Spania, în luna decembrie a anului trecut, a fost dublată în limba şi italiană, graţie unei mici case de producţie cinematografică.

Premiera în Italia este programată pe 12 septembrie, la Sanctuarul Sfintei Fecioare a Lacrimilor din Siracusa, unde la 29 august 1953, într-o modestă casă siciliană, un tablou care reprezenta Inima Neprihănită a Fecioarei Maria a început să lăcrimeze.

Premiera mondială a filmului va avea loc în data de 16 septembrie la Cinema Odeon din Florenţa, în prezenţa regizorului, care va organiza şi o conferinţă de presă înaintea proiecţiei. Pe site-ul oficial http://www.terradimaria.it/ puteţi găsi detalii despre cinematografele în care va fi proiectat filmul la sfârşitul lunii septembrie.

Filmul -  între ficţiune şi realitate

Acest film se află la jumătatea distanţei dintre ficţiune şi documentar-interviu. Protagonistul este un agent secret, care face parte dintre aşa-numiţii “creştini nepracticanţi”, şi care investighează vieţile convertiţilor de astăzi care, după întâlnirea cu Maria din Nazaret, au decis să-şi dedice vieţile în totalitate lui Dumnezeu. Există o întrebare care îl ghidează pe protagonist: Fericirea regăsită de către acei oameni, care înainte erau “sătui şi disperaţi” şi acum sunt conştienţi şi liniştiţi este adevărată sau reprezintă doar o consolare a minţii? Din acest motiv subtitlul filmului este în intriganta întrebare: Realitate sau ficţiune?

Printre persoanele reale intervievate de către agentul secret este un medic avortist, a cărui viaţă s-a schimbat în totalitate la Guadalupe (Mexic), şi o asistentă medicală din Guadalupe, care după programul de muncă, merge în periferia oraşului printre prostituate şi travestiţi pentru a vesti Evanghelia.

Miracolul Gospa

Filmul prezintă şi o mărturie a “fenomenului Medjugorje”, un sat din Bosnia-Herţegovina, care a devenit un loc de apariţii mariane şi un loc de pelerinaj zilnic pentru zeci de mii de oameni. Pentru a investiga acest eveniment supranatural, Papa Benedict al XVI-lea a constituit o comisie internaţională de investigaţie, prezidată de Cardinalul Camillo Ruini. Rezultatele acestei investigaţii au fost înmânate în luna februarie Papei Francisc. Dosarul, care este strict secret, este depus la Congregaţia pentru Doctrina Credinţei şi, în continuare se aşteaptă răspunsul Bisericii.

În “Ţinutul Mariei” este prezentată povestea unei fete care nu credea în miracole, dar, după ce a asistat la o apariţie la Medjugorje, s-a vindecat imediat de tetraplegie şi s-a ridicat din scaunul cu rotile spre uimirea celor prezenţi. Trebuie spus că Juan Manuel Cotelo nu încheie filmul dând o demonstraţie de veridicitate a tuturor faptelor povestite, pentru că însăşi metoda de investigaţie este a mărturisi că fericirea pe care creştinismul o asigură tuturor celor intervievaţi ar fi pur şi simplu inexplicabilă dacă nimic din tot ceea ce au văzut ar fi fost adevărat.

Cu acelaşi ritm alert şi captivant din filmul “Ultima Culme”, şi cu o fotografie fantastică, noua lucrare semnată de Cotelo, poartă un mare mesaj de speranţă din punct de vedere uman şi supranatural, de mare valoare într-un climat de incertitudine şi de pesimism ca şi cel în care trăim.

Traducere: Liviu Ursu


Sursa:rassegnastampa-totustuus.it