sâmbătă, 18 octombrie 2014

Despre rugăciunea de laudă: Papa Francisc


Ne este ușor să facem o rugăciune de cerere în vreme ce ne este cu mult mai greu să-l lăudăm pe Domnul, dar aceasta este rugăciunea adevăratei bucurii: a spus Papa Francisc, la Sfânta Liturghie de joi dimineață, celebrate în capela casei Sfânta Marta din Vatican.

Reflectând asupra fragmentului din Scrisoarea sfântului apostol Paul către Efeseni 1,1-10, propus de prima lectură a Liturghiei zilei Papa a observat că rugăciunea de laudă nu este un tip de rugăciune "pe care-l facem în mod normal", dar că "a-l lăuda pe Dumnezeu este un act de pură gratuitate" pe care făcându-l întrăm într-o stare de mare bucurie. 

Papa Francisc: "Știm foarte bine cum să ne rugăm când dorim să cerem ceva sau chiar atunci când vrem să-I mulțumim Domnului, dar o rugăciune de laudă este puțin mai dificilă pentru noi: nu avem obiceiul să-l lăudăm pe Domnul. Reușim să simțim mai mult nevoia de a-l lăuda pe Dumnezeu amintindu-ne de tot ceea ce a făcut Dumnezeu pentru noi în viață. Binecuvântat ești tu, Dumnezeule, pentru că m-ai ales! Aceasta este bucuria unei apropieri paterne și pline de bunătate". 

"Rugăciunea de laudă" – a continuat Pontiful - "ne aduce bucuria" [bucuria] de a fi fericiți în fața Domnului, de aceea "să facem un efort pentru a o redescoperi!" Însă, a continuat Papa, "punctul de plecare" este să ne amintim că " Dumnezeu ne-a ales înainte de întemeierea lumii, ca să fim sfinţi şi fără prihană în faţa lui, în dragoste". 

Papa Francisc: "Acest lucru este dificil de înțeles și de imaginat: faptul că Dumnezeu mă cunoștea înainte de creația lumii, că numele se afla în inima Domnului. Acesta este adevărul! Aceasta este revelația! Dacă nu credem aceasta, atunci nu suntem creștini. Poate că suntem impregnați cu o religiozitate teistă dar nu suntem creștini. Creștinul este ales, este cineva care a fost ales în inima lui Dumnezeu înainte de creația lumii. Iar acest gând umple de asemenea inima noastră de bucurie: faptul de a fi aleși ne dă încredere."

"Numele nostru este în inima lui Dumnezeu, se află în viscerele sale, după cum copilul este sânul mamei sale. Bucuria noastră constă în a fi aleși", a spus Papa Francisc explicând că nu putem înțelege aceasta doar cu minte, după cum [nu putem înțelege] nici măcar cu inima. Pentru a înțelege trebuie să pătrundem în Misterul lui Isus Cristos care și-a vărsat sângele pentru noi, făcându-ne cunoscut – cu toată inteligența și înțelepciunea sa – misterul voinței sale. Pătrunderea în misterul său reprezintă cea de-a treia atitudine necesară: 

Papa Francisc: "Când celebrăm Preasfânta Euharistie, pătrundem în acest Mister, care nu poate fi înțeles pe deplin: Domnul este viu; El este cu noi, aici, în slava Sa, în toată plinătatea sa, și își dă viața pentru noi încă o dată. Trebuie să învățăm această atitudine de pătrundere în Mister. Misterul nu poate fi controlat: căci este Mister. Iar eu pătrund [în Mister]."

O rugăciune de laudă este înainte de toate o rugăciune de bucurie, fiind apoi o rugăciune de amintire a tot ceea ce a făcut Domnul pentru mine, cu câtă bunătate m-a însoțit, cum s-a coborât pe sine: așa cum un tată se apleacă asupra copilașului pentru a-l învăța să meargă". La finalul omiliei, Pontiful s-a rugat pentru ca Duhul Sfânt să ne dea "harul de a intra în acest Mister, mai ales când se celebrează Sfânta Liturghie.


Sursa:ro.radiovaticana.va