marți, 2 decembrie 2014

Consiliul Ecumenic al Bisericilor. Apel către comunitatea internaţională


Comitetul executiv al Consiliul Ecumenic al Bisericilor (Cec), reunit în Cipru în perioada 20-26 noiembrie s-a încheiat cu un apel adresat comunităţii internaţionale pentru creşterea eforturilor de protecţie a refugiaţilor şi transfugilor din Orientul Mijlociu.
Într-o declaraţie făcută publică în zilele trecute, Comitetul executiv Cec, reprezentând 345 de biserici creştine din 140 de ţări şi peste 500 de milioane de credincioşi – face un apel tuturor ţărilor de a „activa măsuri speciale pentru protecţia şi susţinerea refugiaţilor şi transfugilor din Orientul Mijlociu, în mod particular sirieni, irakieni şi palestinieni”.
Potrivit agenţiei Sir, mesajul, cu inspiraţie biblică, cere „susţinerea financiară şi materială a ţărilor care se confruntă cu populaţiile refugiate” şi îndeamnă celelalte ţări să „împartă într-un mod echitabil eforturile cu care se susţin de multe luni ţări precum Liban sau Iordania pentru primirea refugiaţilor”.
Comitetul executiv al Cec cere „să se pună capăt conflictelor pentru a permite evacuaţilor să se întoarcă în ţara de origine”. În plus, cere părţilor în conflict să „respecte demnitatea şi drepturile fiinţei umane şi să respecte toate principiile dreptului comunitar internaţional asupra protecţiei populaţiilor civile”.
De asemenea, se cere comunităţii internaţionale „dublarea eforturile, iar pentru a evita cazurile de apatridie printre populaţiile care se refugiază, în mod particular printre minori, simplificarea procedurile de înregistrare şi identificare”.
La final, Comitetul executiv Cec invită bisericile membre să aprofundeze reflecţia  acestor zile, apelând la documentul „Primirea străinului: afirmaţii pentru leaderii religioşi”, primul de acest gen care a fost semnat anul trecut de Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (Acnur) şi de numeroase organizaţii religioase implicate în protecţia emigranţilor.

Sursa:ro.radiovaticana.va