miercuri, 22 iulie 2015

Laura, o tânără de 24 de ani, va fi eutanasiată în această vară

Laura are 24 de ani. Starea sănătăţii sale fizice este foarte bună, dar cu toate acestea este candidată pentru a fi eutanasiată. Care este motivul? Are depresie după depresie şi consideră că "viaţa nu este pentru ea". Oricât de incredibil ar părea, legislația belgiană autorizează acest lucru, adăugând că pentru a i se aplica eutanasia persoana trebuie să aibă "suferinţe fizice sau psihice de nesuportat". Deci nu este nevoie ca cineva să fie la sfârșitul vieții pentru a cere să fie eutanasiat!

O tânără "care nu se simte ok"
Cotidianul belgian De Morgen a întâlnit-o pe Laura şi a afla mai multe despre motivaţiile sale interioare. Tânăra le-a descris cu detaliile despre copilăria sa dificilă când s-a automutilat, a fost neînţeleasă și a acumulat multă suferință. Comportamentul său auto-distructiv a fost neglijat de familie și profesorii de la școală și cu timpul acesta s-a transformat treptat în comportament suicidar. Are impresia că în interiorul său poartă un monstru care încearcă să scape din corpul ei. Agresivitatea, furia, durerea nu au fost tratate de psihiatri.

Internată fiind într-un ospiciu a întâlnit-o pe Sarah care tocmai îşi organiza propria eutanasie. Laura "a fost sedusă", fapt pentru care a cerut şi ea o injecţie mortală. Cererea a fost făcută în 2014 şi a fost motivată de convingerea sa cum că în ea este "un monstru care încearcă să scape din corpul său". Trei medici au decis că suferă insuportabil și că trebuie să moară. Termenul este fixat pentru această vară.

Eutanasia devine ceva obişnuit
Carine Brochier de la Institutul European de Bioetică (OIE) din Bruxelles, a denunțat "permeabilitatea" legii belgiene care deschide uşa la toate interpretările posibile: "Cine poate judeca insuportabilitatea suferinței, dacă nu persoana în cauză?"Deciziile sunt "subiective", dar eutanasia pentru cazurile ce invocă o suferinţă psihică este tot mai acceptată în Belgia.

Carine Brochier reacţionase deja în octombrie 2014, într-un alt caz (un bărbat de 50 de ani, deţinutul unei închisori de peste 30 de ani, a solicitat și a obținut să fie eutanasiat într-un spital belgian, pe motiv că nu avea acces la ingrijire psihiatrică) explicând și comentând că "depresia, lipsa de sens în viață, singurătatea împing oamenii să caute să moară (...) Este mai presus de toate un eșec imens al psihiatriei belgiene. Este o pedeapsă la moarte." (Alliance Vita). Carine repetă acelaşi lucru şi pentru Laura: "Eutanasia este acum parte din viața de zi cu zi din Belgia: ajungem să credem că este normal să ajuţi o persoană să se sinucidă decât să o tratezi, ceea ce înseamnă un eșec imens al psihiatriei belgiene ".
Ne întrebăm şi noi: Societatea care-l exclude pe Dumnezeu nu este capabilă să ofere celor care suferă altceva decât moartea?
 
Traducere: ACC
Sursa:www.aleteia.org