joi, 15 ianuarie 2015

Agenda Papei Francisc pentru 2015

Anul 2015, abia început, al treilea al Pontificatului Papei Francisc, se anunţă deja bogat în evenimente, cu călătorii, consistoriu pentru crearea de noi cardinali, Sinodul ordinar dedicat familiei – care îl va completa pe cel extraordinar din octombrie 2014 –, o enciclică despre ocrotirea mediului… fără a uita lucrările în Consiliul Cardinalilor pentru reformarea Curiei şi agenda – să-i zicem de zi cu zi – a Suveranului Pontif: Sfânta Liturghie în Capela din Santa Marta, diferite întâlniri, audienţele de miercuri, Îngerul Domnului de duminică.

Noul an 2015 aduce cu sine și un gând aparte, voit de Papa Francisc, pentru persoanele consacrate. Duminică, 30 noiembrie 2014, a început de fapt Anul dedicat vieții consacrate, declarat de Papa pentru a le mulțumi persoanelor consacrate pentru contribuția pe care o aduc la viața Bisericii și în relansarea misiunii acesteia. Încheierea acestui An special, care se inspiră din Exortația “Vita Consecrata” a Sfântului Ioan Paul al II-lea, a fost stabilită pentru 2 februarie 2016.

Dacă viața consacrată va fi leitmotivul celor douăsprezece luni pentru Biserica Universală, evenimentul care va atrage maximă atenție va fi fără îndoială Sinodul extraordinar dedicat familiei (Vatican, 4-25 octombrie), căruia Papa îi dedică și catehezele de miercuri. Cu siguranță că aceeași linie a sinodului o va urma și consistorul din 14 februarie, pentru crearea a 20 noi cardinali. Așa cum a anunțat Papa însuși duminică, 4 ianuarie, la Îngerul Domnului, dintre cei 20 de noi cardinali 15 sunt electori din 14 țări diferite, 5 sunt în schimb arhiepiscopi și episcopi emeriți, care, după cum a spus Suveranul Pontif, „s-au distins prin caritatea lor pastorală în slujirea Sfântului Scaun și a Bisericii”. Mare este și așteptarea noii Enciclice a Papei Francisc – a doua după “Lumen Fidei” – care va fi dedicată ocrotirii mediului. Pentru prima oară în istoria Bisericii o enciclică va aborda tema ecologiei, termen care trebuie înțeles nu în sens reductiv; așadar va fi mai mult decât o “Enciclică verde”.

În ce privește călătoriile internaționale ale Papei, calendarul este foarte încărcat. Urmează curând călătoria apostolică – a şaptea călătorie internaţională a Papei – în Sri Lanka şi Filipine (12-19 ianuarie). O altă călătorie, deja oficializată, este cea în Statele Unite, cu ocazia Întâlnirii Mondiale a Familiilor, care va avea loc la Philadelphia în perioada 22-27 septembrie. Sfântul Părinte va profita probabil de ocazie pentru a merge la sediul ONU de la New York şi la Casa Albă, la Washington, pentru o întâlnire cu preşedintele Barack Obama. În decursul anului, sunt prevăzute, de asemenea, alte trei călătorii în America Latină: în Ecuador, Bolivia și Paraguay. În Italia, Papa Francisc va vizita Napoli și Pompei la 21 martie, Torino la 21 iunie (pentru expunerea Giulgiului și bicentenarul Sf. Ioan Bosco), la Firenze în noiembrie (pentru al cincilea Simpozion eclezial național, 9-13 noiembrie).


Sursa:angelus.com.ro