duminică, 18 ianuarie 2015

Ecumenismul ca simfonie (din arhivele P. Jean Baptiste Robin)

Înțelepciunea lui Dumnezeu rămâne o nebunie și pentru noi. Dar nebunia lui Dumnezeu este mai înțeleaptă decât toate înțelepciunile oamenilor. Atunci, noi creștinii, înțelepciunea noastră nu poate să fie altfel decât aceea pe care ne-a arătat-o Hristos, și anume o înțelepciune care conduce până la capăt rânduiala iubirii.
Teologul Urs von Baltazar vorbește despre adevăr ca de o sinfonie. Știm că într-o sinfonie sunt multe instrumente fiecare având propria sa partitură. Armonia sinfoniei provine din faptul că fiecare instrument cântă nu pentru propria sa slavă ci pentru toată orchestra. Dacă fiecare cântă după capul lui, ajungem la o dezarmonie.
Îmi place să mă gândesc că ecumenismul este această misiune actuală în care fiecare tradiție are să se armonizeze cu celelalte. Unitatea nu înseamnă uniformitate. Ce fel de simfonie ar ieși de la o partitură scurtă, formată numai din viori sau numai piane, sau numai oboaie? Deci, unitatea care se profilează prin ecumensim nu constă într-o uniformizare. Din contră, fiecare tradiție va cânta partitura sa, dar sub condiția că se vor armoniza cu celelalte. Noi creștinii suntem siliți să găsim calea "nebuniei", calea iubirii adevărate care ne va permite să recompunem simfonia creștinismului sau dacă nu, oamenii din epoca noastră nu vor fi atrași de Înțelepciunea noastră.
Să-i cerem bunului Dumnezeu să dea fiecăruia dintre noi imaginația creativă pentru a nu renunța niciodată la speranța acestei comuniuni și să participăm, fiecare după înțelepciunea lui la această mare misiune. Amin!

Papa Francisc: Libertatea de exprimare nu conferă dreptul de a insulta credința alto

Papa Francis răspunzând jurnaliștilor în avionul care l-a condus de la Colombo la Manila a descris "limitele" libertății de exprimare și a libertății religioase, care ar trebui să fie exercitate fără "a ofensa".

"Nu putem provoca, nu putem insulta credința celorlalți, nu o putem lua în derâdere", a spus Suveranul Pontif.

Referindu-se la atacurile teroriste din Paris împotriva Charlie Hebdo, papa a spus că libertatea de exprimare este "un drept, o obligație", dar "fără jigniri", regretând o mentalitate care consideră religia drept o "sub-cultură".

Într-un răspuns de lungă durată, în trei etape, Papa a amintit mai întâi că practicarea religiei nu ar trebui să conducă la violență împotriva celorlalţi, la a "jigni în mod deliberat". "Nu se face război în numele lui Dumnezeu. Câte războaie religioase nu am avut?" a spus papa, aducându-i aminte publicului său francez de noaptea Sfântului Bartolomeu":"Cum putem înțelege acest lucru? A ucide în numele lui Dumnezeu, este o aberație", a insistat el. Papa Francisc a condamnat deja atacurile din Paris, inclusiv a celebrat Sfânta Liturghie pentru victimele atentatului.

"Fiecare are nu numai libertatea, dreptul, ci și obligația de a spune ce gândește spre binele comun. Dacă un deputat sau senator nu spune ce crede, ceea ce el consideră că este corect, aceasta nu servește binelui comun". "Este legitimă folosirea acestei libertăți, dar fără a ofensa", a subliniat Papa Francisc, pledând pentru exprimarea adevărului, mai ales în politică.

Este adevărat că "nu se poate reacționa violent", dar "dacă un mare prieten o ponegrește pe mama mea, se poate aștepta la un pumn", a mai spus papa.

Fără a cita Charlie Hebdo, Papa a observat, referindu-se la un discurs al predecesorului său, Papa Benedict al XVI-lea, existența unei "mentalităţi post-pozitivistă, ceea ce sugerează că religiile sunt un fel de subcultură care "sunt tolerate, dar puțin". "Aceasta este o moștenire a Iluminismului", continuând: "Sunt atâția oameni care ponegresc celelalte religii, le iau în derâdere, bagatelizează religia celorlalți: aceștia sunt oameni care provoacă", a argumentat Suveranul Pontif.

Papa Francisc condamnase în repetate rânduri și în cei mai fermi termeni atentatele de săptămâna trecută de la Paris, care au ucis 17 persoane.

 
Traducere: ACC

Sursa:m.la-croix.com