duminică, 15 februarie 2015

Decalogul celui care economisește în bucătărie!

De ce să consumăm prea mult?
De ce să aruncăm ceea ce plătim?
De ce să nu ne bucurăm de mult cu puțin?

M-am gândit zilele acestea la un fel de decalog pentru cei care vor să economisească în bucătărie.

P1. Cumpără și citește noua carte a lui Jamie Oliver, „Economisește cu Jamie”, apărută la Curtea Veche Publishing.
P2. Nu te lăsa condus de stomac!
P3. Mănâncă ceva înainte de a merge la cumpărături. 
P4. Cumpără responsabil, doar de cât ai nevoie și de ce ai nevoie. Nu exagera!
P5. Folosește produsele în ordinea în care ar putea expira. Adică nu folosi mereu produsele care au termen lung de valabilitate sau să cumperi altele noi. Ar trebui să le consumi mai întâi pe cele care au riscul de a expira mai curând.
P6. Gătește mâncare gustoasă pentru două-trei zile! Inventează!
P7. Crește o parte din mirodenii și produse în propria gospodărie.
P8. Nu da bani pe conserve, le poți produce chiar acasă și vor fi mai bune, mai ieftine.
P9. Nu arunca nimic. Totul poate fi preparat. Folosește resturile de mâncare. „Reciclează”!
P10. Ai mai mult? Dăruiește!



Irosirea mâncării este o problemă acută în țara noastră. Vestea bună este că fiecare dintre noi poate face o diferență în acest sens. Jamie Oliver propune în noua sa carte, “Economisește cu Jamie”, apărută la Curtea Veche Publishing, un nou stil de a face cumpărături, de a găti și de a utiliza alimentele astfel încât să economisim mai ușor. Rețetele sunt realizabile cu un buget redus și gândite astfel încât să valorifice la maximum ingredientele.