miercuri, 18 februarie 2015

Cel mai vechi text al Evangheliei a fost descoperit într-o mumie?

O descoperire de mare importanţă! Acest text, care poate fi cea mai veche copie cunoscută a Evangheliei, a fost scris pe o foaie de papirus refolosită pentru a crea masca unei mumii egiptene. Este vorba despre un fragment al Evangheliei după Marcu, iar marea surpriză este că fragmentul a fost datat înainte de anul 90 d.Cr. (originalul fiind scris la câțiva ani după moartea lui Isus Cristos). O descoperire importantă pentru că, până în prezent, cele mai vechi exemplare ale Evangheliei datează din secolul al doilea.

Descoperirea a fost făcută publică de revista LiveScience care s-a interesat despre cercetările efectuate de Dr. Craig Evans, un profesor de Noul Testament al Academiei Divinity University College din Wolfville (Noua Scoţie, Canada), precum și o echipă de 36 de oameni de ştiinţă care studiază sute de texte printr-o tehnică ce le permite să dizolve lipiciul măştilor mumiilor fără a deteriora cerneala. Textul scris putând fi astfel citit.

Surpriza datării. Utilizarea papirusului pentru măștile mumiilor a fost frecventă în Egipt, unde faraonii şi le făceau din aur. Pe un astfel de papirus reutilizat, se pare, că a fost găsit şi pasajul din Evanghelia Sfântului Marcu. Cea mai mare surpriză a fost cauzată de datarea acestui document, printr-o tehnică cu carbon 14 și studierea altor documente găsite lângă pasajul evanghelic.

"Studiem acum documente din primele trei secole. Nu doar texte creștine, nu doar cele biblice, dar și a clasicilor greci, documente comerciale, diferite scrieri simple, scrisori personale...", spune Craig Evans. Printre textele grecești, sunt texte filozofice și copii ale operelor lui Homer.

Potrivit specialistului, acest fragment al Evangheliei, chiar mic fiind, poate oferi informaţii despre scrierile Sfântului Marcu. Și speră ca studierea măștilor să poată furniza informații cu privire la timpul scurs înainte ca papirusurile să fie refolosite și dedicate fabricării de măști sau cu privire la modul în care au fost transmise prin copiere texte biblice.

"Avem motive să credem că scrierile originale și primele lor copii ar fi fost în circulație de o sută de ani, în cele mai multe dintre cazuri, pentru altele chiar şi două sute de ani. Aceasta înseamnă că un scrib care a făcut o copie al unui text în secolul al III-lea, ar fi putut avea copii din al doilea sau primul secol."

Informații noi despre descoperirea acestei versiuni foarte vechi a Evangheliei Sfântului Marcu vor fi date publicităţii probabil în cursul acestui an 2015. Cercetatorii vor publica un volum care va conține diverse texte găsite în măști. Procesul folosit pentru a obține papiruşii - ce presupune distrugerea măștilor de mumii - este în curs de dezbatere, experții discutând despre ceea ce este mai important, masca sau textul din conţinutul ei. Pentru a răspunde acestei controverse cercetatorii vor publica un volum cu descoperirile lor.
Traducere: ACC

Sursa:www.aleteia.org