luni, 20 iulie 2015

Ce lipsește din planurile de vacanță?

La munte, la mare, acasă sau în străinătate, vacanța de vară reprezintă fără îndoială o perioadă de odihnă și divertisment, dar și o importantă ocazie de intensificare a legăturilor de prietenie și a spiritualității: susțin episcopii catolici din R. Cehă într-o scrisoare pastorală despre vacanță, preluată de cotidianul «L’Osservatore Romano». În scrisoare, episcopii cehi subliniază că cele două luni de timp liber, fără școală și lecții de frecventat și cu doar câteva teme de făcut, sunt pentru orice familie nu doar o ocazie de a petrece mai mult timp împreună, dar și de a crește împreună în credință, familia devenind în diferite momente ale zilei ”mici comunități catolice” care trăiesc mai intens raportul cu Dumnezeu.
Se știe că părinții, notează mai departe episcopii cehi, au o îndatorire importantă: să se roage la Dumnezeu ca să-i ajute în educația copiilor și ca să-i permită lui Isus Cristos să fie realmente prezent în viața de fiecare zi a familiei. În acest sens, este important să-i ajute pe copii să învețe bine și corect adevărurile credinței catolice ”pentru că de cele mai multe ori scepticismul față de Biserică în societatea noastră are la bază o necunoaștere a noțiunilor fundamentale cu privire la Dumnezeu și la Biserică, necunoaștere care, în mod surprinzător, se notează și în rândul persoanelor cu educație înaltă”.
Pentru a preveni acest fenomen, se mai citește în scrisoarea pastorală, copiii ar trebui să învețe ce înseamnă valorile și sensul vieții, iubirea lui Dumnezeu și consecințele păcatului. Episcopii evidențiază în acest sens importanța comunităților educative care exercită un mare impact asupra creșterii și formării elevilor nu doar prin intermediul lecțiilor de religie dar și prin felul normal de a vorbi cu colegii de clasă, cu învățătorii și preoții implicați în educație. Elevii și studenții formează, de fapt, o comunitate de viață a cărei importanță este fundamentală ”pentru a-și stabili ancora vieții în credință” și a învăța ”cum să se asculte și să se ajute reciproc, cum să înceapă și să păstreze prieteniile”. Episcopii îndeamnă la continuarea acestui demers și în timpul vacanței școlare ”prin forme mai lejere”, sugerând că ar fi util ca educația la credință să fie sprijinită de participarea elevilor la ”activități care oferă posibilitatea de a crește în credință și de a o împărtăși cu ceilalți”.
Pe pagina web a Conferinței Episcopale Cehe sunt publicate și aduse la zi cu regularitate activitățile organizate în parohii și dieceze pentru copii și tineri în lunile iulie și august, printre care se numără festivaluri, campusuri, cursuri, expoziții, spectacole și pelerinaje.


Sursa:ro.radiovaticana.va