vineri, 21 august 2015

I-a îmbolnăvit de cancer, iar acum Samsung vrea să-şi ajute angajaţii

După mai multe cazuri de cancer confirmate la fabricile Samsung, gigantul sud coreean şi-a recunoscut vina şi a iniţiat un fond financiar pentru ajutorarea lor.
Deşi în teorie condiţiile de muncă la fabricile din Coreea de Sud sunt un pic mai bune decât cele din China, mai multe cazuri de cancer înregistrate la fabricile Samsung din teritoriu te-ar face să crezi altceva. Timp de aproape un deceniu, mai mulţi angajaţi au ajuns să dea în judecată compania sud coreeană după ce s-au îmbolnăvit cu diverse forme de cancer, precum leucemie şi alte afecţiuni cu concesinţe la fel de grave. Nu a durat mult până să fie evident că de vină au fost expunerile prelungite la radiaţii şi alte forme de substanţe chimice periculoase în fabricile Samsung de ecrane şi cipuri.
Din păcate, Samsung abia în mai 2014 şi-a recunoscut vina în respectivele cazuri şi şi-a cerut scuze oficial bolnavilor şi familiilor acestora. Încercând în continuare să intre din nou în graţiile angajaţilor îmbolnăviţi, aceeaşi companie a iniţat zilele trecute un fond de ajutorare al bolnavilor şi îmbunătăţire a condiţiilor de muncă din fabrici în valoare de aproximativ 86 de milioane de dolari. Printre altele, banii respectivi vor fi folosiţi pentru compensarea financiară mult mai rapidă a bolnavilor de cancer de la fabricile Samsung şi a familiilor lor.  De asemenea, aceeaşi bani vor fi facilita angajarea de experţi şi cercetarea metodelor prin care poate fi îmbunătăţită siguranţa angajaţilor la fabricile cu probleme.
Ca să înţelegeţi mai bine amploarea acestei probleme grave, un grup de activişti din Coreea de Sud, după interviuri cu foşti angajaţi şi membrii ai familiilor acestora aproximează că s-au înregistrat aproape 200 de cazuri la fabricile Samsung, dintre care 70 au decedat ca urmare a condiţiilor de muncă improprii. Decizia realizării acestui fond financiar vine după negocierii prelungite dintre reprezentanţii companiei şi experţi obiectivi care sperau să responsabilizeze în vreun fel cea mai mare companie sud coreeană.