sâmbătă, 10 octombrie 2015

Franţa a aprobat deschiderea a trei camere pentru consumul de droguri cu risc scăzut

Senatul francez a aprobat la 17 septembrie un articol din Legea Sănătăţii ce prevede deschiderea oficială a „camerelor pentru consumul de droguri cu risc scăzut”. Experimentul va dura şase ani, urmând a fi deschise trei astfel de camere în trei oraşe diferite: Paris, Bordeaux şi Strasbourg.
Prima cameră se va deschide la începutul anului 2016 la Paris, în Districtul 10, în incinta spitalului Lariboisière. Singura modificare făcută de senatori la proiectul de lege original constă în a nu deschide camere de consum în locuri oarecare din oraş, ci în interiorul structurilor sanitare. De fapt, Parisul dorea o cameră de consum încă din 2013, dar Consiliul de Stat a blocat deschiderea acesteia amintind că uzul de droguri este ilegal, iar pentru avea o derogare este necesară o lege.
Guvernul a estimat o cheltuială de 800 de mii de euro pe an pentru toate cele trei camere, în timp ce parlamentarii din opoziţie au subliniat faptul că suma anuală pentru fiecare cameră va fi de 1,2 milioane de euro. Deci, experimentul lansat de Senat va costa între 4,8 şi 22 de milioane de euro.
Potrivit ministrului Sănătăţii, obiectivul camerelor de consum nu este acela de a ajuta dependenţii de droguri să iasă din coşmarul dependinţei, ci de „a se ocupa de situaţiile reale care, vrând, nevrând, există”. Acesta a adăugat: „Asta nu înseamnă nici banalizarea, nici facilitarea consumului de droguri”.
După cum a declarat Yannick Moreau, parlamentar UMP, la tempi.it, „Pentru a evita durerile de cap, guvernul dă un răspuns fals la o problemă reală. În loc să ia în consideraţie problema de la rădăcină şi să adopte proiecte ambiţioase pentru a ajuta persoanele dependente să se însănătoşească, adică să le ajute să nu se mai drogheze, se mulţumesc să ascundă aceste persoane în „camere de consum” cu o mare risipă a banului public. Legalizându-le, guvernul dă dependenţilor de droguri o imagine de fatalism, iar la restul societăţii o imagine de politică tolerantă. Este posibil să ieşi din dependenţa drogurilor, dar camerele de consum nu duc la acest rezultat. Mulţi mi-au vorbit ca despre „camere ale morţii”. Guvernul transmite un clar mesaj de abandon”.
Rămâne de văzut care vor fi consecinţele practice ale legii. Mulţi francezi sunt preocupaţi de viitoarea prezenţă a dependenţilor de droguri în spitale şi de faptul că mulţi dintre traficanţi îşi vor putea vinde drogurile pe lângă clinici. Şi chiar pentru a răspunde la aceste probleme de sănătate şi siguranţă create (şi neabordate) de camera de consum, oraşul Bordeaux a hotărât să experimenteze camioneta pentru consumul de droguri : „Dotată cu două, trei locuri pentru injectarea drogurilor în venă”, camioneta va da ocolul oraşului pentru a căuta toxicomanii şi pentru a le oferi un loc sigur pentru a-şi consuma propria doză. În camionetă totul va fi ascuns şi nimeni nu-şi va da seama de nimic, dar asta nu va rezolva problema dependenților și nici eradicarea traficului de droguri.
La ce ar mai trebui să ne așteptăm pe viitor?

Traducere: Lidia Ciurezu


Sursa:stiripentruviata.ro