marți, 17 noiembrie 2015

Trei tactici ale Sfintei Tereza pentru a depăși ispita

În cartea sa "Tereza de Lisieux: răsfățată, misionară, doctor", părintele Angel Rossi menționează trei tactici folosite de Sfânta Tereza pentru a depăși ispita:

1. Înfruntând răul așa cum este, fără teama de a se confrunta față în față și în adevăr cu acesta, sau întorcând spatele ispitei "ucigând-o astfel cu indiferență."
2. Ducându-se direct la Isus și vorbindu-i despre ceea ce se întâmplă, spunându-i cuiva mai avansat  spiritual despre aceasta, dar oricum ispita trebuie să devină materia rugăciunii.

3. Oferind, reparând ceea ce trăim în durere, pentru alții.

În ceea ce privește cea de-a treia tactică părintele Rossi spune: "E bine să știu că în timp ce sufăr, ar putea fi aproape sau chiar departe de mine, alte persoane care suferă la fel de mult ca și mine, sau poate mai mult. Și, de asemenea, să știu că durerea mea acum se poate dovedi fructuoasă într-un context pe care-l ignor acum, cel al comuniunii sfinților."

"Rugăciunea mea de astăzi, suferința mea, spune Van Der Meer este ca o sămânță pe care am curajul de a o expune în aer liber, sigur că suflul Spiritului o va duce acolo unde consideră că este necesar, iar apoi vor germina și vor aduce roade. Rod care poate nu-l vom vedea pe pământ ci în cer, unde vom fi fericiți, spune Van Der Meer, atunci când Domnul ne va prezenta acele persoane pe care le vom fi luat tainic în grija rugăciunilor și ofertelor noastre. Dar vom fi și mai fericiți atunci când El ne va prezenta pe cele cărora le datorăm miracolul de a crede. Atunci Domnul ne va da sărutul pe care-l așteptăm de la El și ne va spune:

- Uite, ești în ceruri datorită acestei femei în vârstă care a oferit durerea ei, sau a acestui copil care recita în fiecare seară Tatăl nostru...
- Într-adevăr? Dar eu nu le cunosc!
-Ce contează, va spune Domnul?"

Astfel vom descoperi că am fost înconjurați de persoane care au vegheat "în mod invizibil" asupra noastră cu dragostea lor sau oferind durerea lor pentru noi.
Traducere: ACC
 


Sursa:aleteia.org