sâmbătă, 30 ianuarie 2016

Un sit dedicat Spovezii în Jubileul Milostivirii

În cadrul sectorului media al Eparhiei de Cluj-Gherla, în colaborare cu Arhidieceza Romano-Catolică de București, respectiv cu Dieceza Romano-Catolică de Iași, a fost dezvoltat și lansat duminică, 24 ianuarie 2016, situl Spovada.ro. Lansarea are loc în timpul Jubileului Milostivirii, proclamat de Papa Francisc între decembrie 2015 și noiembrie 2016, un Jubileu în care se pune un accent deosebit pe Spovadă, Sacramentul care permite credinciosului „să atingă cu mâna măreția milostivirii” (Misericordiae vultus).
imagine
Situl, se subliniază pe prima pagină, „oferă informații despre Spovadă, în nici un caz nu este un instrument de Spovadă. Așa după cum Biserica Catolică (și cea Ortodoxă de asemenea) învață, Spovada este un Sacrament / Taină care se poate primi doar ‘față la față’, adică în întâlnirea nemijlocită dintre preot și penitent. Adică NU ne putem spovedi nici la telefon, nici prin scrisoare, internet sau alte modalități. Dacă sunteți cu adevărat în căutarea răspunsului: ‘Unde mă pot spovedi?’ atunci răspunsul este simplu: ‘La preot!'” Dar de ce s-a optat pentru un sit? În pagina Despre se explică: „Biserica Catolică știe că astăzi mulți oameni trăiesc nu doar pe continentele geografice, ci și pe continentul digital, iar datoria ei de a răspândi Vestea cea Bună se aplică și pe acest nou continent. Parte a Veștii Bune este și faptul că moartea și învierea lui Isus Cristos ne-a câștigat iertarea păcatelor, pe care Biserica o administrează în numele Celui care a fondat-o. De aceea am dorit să scoatem aceste informații din cărțile care nu se găsesc în biblioteca oricui, dintre pereții bisericilor unde – din păcate – nu vin toți să le audă, și să le oferim pe o platformă accesibilă oricui are internet, fie că îl accesează de pe calculator, de pe tabletă sau telefon.”
Conținutul sitului este structurat în trei secțiuni. Primele două caută să ofere răspunsuri la întrebările „De ce?”, respectiv „Cum?” ne spovedim. Pentru moment sunt incluse câteva răspunsuri, dar secțiunea va crește în timp. Cei care sunt interesați pot astfel citi care sunt motivele pentru a ne spovedi; de ce la preot și nu direct la Dumnezeu; ce este de făcut dacă rușinea ne oprește sau impresia că păcatele ne sunt prea mari; dar și pașii concreți la Spovadă și modul în care se desfășoară ea. Răspunsurile sunt însoțite de imagini și prefațate de „opiniile” (fictive desigur) ale „celui cu codiță”, respectiv ale „celui cu aripi”.
imagine
Secțiunea resurse este bogată datorită Editurilor Viața Creștină, Sapientia, Presa Bună și ARCB. După o primă secțiune cu clipuri video găsim integrate câteva articole, în special din Lumea Catholica, iar apoi texte ample de la editurile amintite. Astfel cei interesați pot să găsească informații detaliate despre fiecare pas al Spovezii, mai multe formulare de examinarea conștiinței, și altele. La final sunt recomandate o serie de cărți apărute în limba română pe tema Spovezii. Situl urmează să fie dezvoltat în continuare cu alte materiale, precum și cu întrebări și răspunsuri.