duminică, 20 martie 2016

VIDEO: Iconostasul Catedralei din Blaj prezentat de Televiziunea Franceză

Duminică, 13 martie 2016, începând cu ora 09:30, pe canalul național de televiziune France 2 din Franța, a fost difuzat docuentarul “Iconostasul, poartă spre Cer” realizat de Thomas Wallut, în regia lui Jean-Claude Salou.
 
Documentarul puteți să-l urmăriți AICI.
 
Telespectatorii au fost invitați să contemple și să mediteze la splendoarea artistică a acestor capodopere, adevărate cateheze în imagini, dar și asupra misterului credinței creștine, dispunând de explicațiile oferite de Preasfinția Sa Claudiu Pop (Episcopul Curiei Arhiepiscopie Majore a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică), de Mons. Charbel Maalouf (preot paroh al Bisericii Sfântul Iuliu cel Sărac din Paris) și a Prof. Christian Cannuyer (istoric la Universitatea Catolică din Lille).


În cadrul documentarului, iconostasul Catrdralei „Sfânta Treime” din Blaj, edificat în secolul al XVIII-lea și apreciat de Nicolae Iorga ca fiind „desigur cel mai impunător prin întindere și bogăție din toată românimea”, a beneficiat de o prezentare amplă ce i-a permis telespectatorului să descopere capodopera artistică blăjeană în toată spendoarea ei.

ACC