duminică, 20 martie 2016

VIDEO: Iconostasul Catedralei din Blaj prezentat de Televiziunea Franceză

Duminică, 13 martie 2016, începând cu ora 09:30, pe canalul național de televiziune France 2 din Franța, a fost difuzat docuentarul “Iconostasul, poartă spre Cer” realizat de Thomas Wallut, în regia lui Jean-Claude Salou.
 
Documentarul puteți să-l urmăriți AICI.
 
Telespectatorii au fost invitați să contemple și să mediteze la splendoarea artistică a acestor capodopere, adevărate cateheze în imagini, dar și asupra misterului credinței creștine, dispunând de explicațiile oferite de Preasfinția Sa Claudiu Pop (Episcopul Curiei Arhiepiscopie Majore a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică), de Mons. Charbel Maalouf (preot paroh al Bisericii Sfântul Iuliu cel Sărac din Paris) și a Prof. Christian Cannuyer (istoric la Universitatea Catolică din Lille).


În cadrul documentarului, iconostasul Catrdralei „Sfânta Treime” din Blaj, edificat în secolul al XVIII-lea și apreciat de Nicolae Iorga ca fiind „desigur cel mai impunător prin întindere și bogăție din toată românimea”, a beneficiat de o prezentare amplă ce i-a permis telespectatorului să descopere capodopera artistică blăjeană în toată spendoarea ei.

ACC

Maica Tereza va fi canonizată pe 4 septembrie 2016

Maica Tereza de Calcutta va fi canonizată duminică, 4 septembrie 2016: a decis papa Francisc în urma consistoriului public pentru cinci cauze de canonizare, care a avut loc astăzi în Sala Consistoriului din Palatul Apostolic. Ceilalți Fericiți care vor fi ridicați în rândul Sfinților sunt Iosif Sanchez del Rio, Stanislau al lui Isus Maria (Jan Papczyński), Iosif Gabriel al Rozariului Brochero și Maria Elisabeta Hesselblad.
În cadrul consistoriului, Suveranul Pontif a dispus ca respectivele ceremonii de canonizare a Fericiților menționați să aibă loc în lunile iunie, septembrie și octombrie, după cum urmează: la 5 iunie 2016, Stanislau al lui Isus Maria și Maria Elisabeta Hesselblad; la 4 septembrie 2016, Tereza de Calcutta; la 16 octombrie 2016, Iosif Sanchez del Rio și Iosif Gabriel al Rozariului Brochero.
De obicei, ceremoniile de canonizare sunt prezidate de papa Francisc și se desfășoară la Roma.
(rv – A. Dancă)


Sursa:ro.radiovaticana.va