duminică, 1 mai 2016

Christos anesti! Papa le face urări de Paște fraților din Bisericile Orientale

"Gândul meu cordial se îndreaptă către frații din Bisericile Orientale care celebrează azi Paștele. Domnul cel Înviat să aducă tuturor darurile luminii și păcii sale. Christos anesti!": a spus Sfântul Părinte la antifonul marian pascal Regina Coeli, din Piața Sfântul Petru.

Apel pentru încetarea ostilităților și întărirea dialogului în Siria
De asemenea, gândul pontifului s-a îndreptat către populația din Siria, în special către locuitorii orașului Alep, făcând un reînnoit apel pentru încetarea violențelor și reluarea cu vigoare a dialogului.
"Primesc cu profundă durere dramaticele știri sosite din Siria referitoare la ciclul de violență ce continuă să agraveze deja dramatica situație umanitară din această țară, în special din orașul Alep, cauzând victime inocente chiar și în rândul copiilor, a bolnavilor și a celor care – cu mari sacrificii – se implică în acordarea de ajutor aproapelui. Îndemn toate părțile implicate în conflict să respecte încetarea ostilităților și să întărească dialogul în curs, unica stradă care conduce la pace."

În reflecția care a însoțit rugăciunea Regina Coeli, pontiful s-a inspirat din Evanghelia după sfântul Ioan, capitolul 14, din Liturghia zilei, făcând referire în special la promisiunea Mântuitorului privitoare la Mângâietorul, la Duhul Sfânt, "pe care îl va trimite Tatăl în numele lui, pentru a-i învăța pe discipoli toate și a le aminti toate câte le-au fost spuse de către Învățătorul Isus".
 
Subliniind că misiunea Duhului Sfânt este de a ne însoți și a de a continua se ne învețe, amintindu-ne fără încetare cuvintele lui Isus, învățătorul divin, papa Francisc insistă asupra prezenței lui Isus între noi, prin mijlocirea darului Spiritului Sfânt:
Papa Francisc: "Noi nu suntem singuri: Isus este alături de noi, este în mijlocul nostru, înăuntrul nostru! Noua sa prezență în istorie are loc grație darului Duhului Sfânt, prin mijlocirea căruia este posibilă stabilirea unei relații de viață cu El, cel Răstignit și Înviat. Spiritul revărsat în noi, prin sacramentul Botezului și al Mirului, acționează în viața noastră. El ne călăuzește în modul de a gândi, de a acționa, de a deosebi ceea ce este bun de ceea ce este rău; ne ajută să practicăm iubirea lui Isus, jertfirea sa pentru alții, în special pentru cei mai suferinzi".

"Noi nu suntem singuri!" a repetat pontiful, subliniind că un semn al prezenței Duhului Sfânt este și pacea pe care Isus o dăruiește discipolilor săi. Însă, a atras atenția Sfântul Părinte, pacea dată de Isus este diferită de pacea pe care o caută și pe care încearcă să o obțină oamenii. Pacea lui Isus "izvorăște din victoria asupra păcatului, asupra egoismului care ne împiedică să ne iubim ca frații".
[Pacea lui Isus] "Este dar al lui Dumnezeu și semn al prezenței sale. Fiecare discipol chemat azi să-l urmeze pe Isus purtând Crucea, primește în el pacea lui Isus cel Răstignit și Înviat, în deplina certitudine a victoriei sale și în așteptarea venirii sale definitive".

"Sfânta Fecioară Maria să ne ajute să-l primim cu docilitate pe Duhul Sfânt ca Maestru interior și ca Memorie vie a lui Cristos pe drumul de fiecare zi" a spus papa Francisc la încheierea reflecției care a însoțit antifonul marian pascal Regina Coeli, de duminică 1 mai 2016.
Sursa:ro.radiovaticana.va

Creștinul adult știe să fie un copil în fața lui Dumnezeu

”Aceste crize mondiale sunt crize de sfinți” zicea, bineînțeles, un sfânt. E nevoie de sfinți. Eu și tu, drag cititor, suntem chemați să fim. Nu suntem chemați să ducem lupte, să ținem discursuri, nu. Sunt chemat să fiu un alt Isus și aceasta nu o realizez eu, ci Isus. Ceea ce ține de mine este să-L las pe El să  lucreze în mine. Trebuie doar să deschid ferestrele suflării Spiritului. Prima fereastră deschisă este lectura stăruitoare a Evangheliei, pe cât posibil din Noul Testament. Se vorbește puțin de Evanghelie dar important este ca eu să citesc, deoarece acolo este prima întâlnire cu Isus. Deja primii ucenici, când Isus era încă în viață mergeau să predice ceea ce Isus le zicea. După moartea și Învierea Sa Spiritul Sfânt i-a determinat să adune ca pe o apă prețioasă ceea ce Isus a zis și să povestească ceea ce a făcut. Evangheliile sunt credibile nu sunt un mit. Mulțumită lor putem să-L cunoaștem pe Isus. Cealaltă fereastră este Împărtășania, precedată de spovadă care ne ține umili și dispuși să-l primim pe Isus. ”Cel ce mănâncă trupul Meu...” (Io. 6,56). Un Dumnezeu care se dă hrană....dar cine are un dar așa de mare precum avem noi? Astfel cu siguranță devin un distribuitor de energie. Un serv inutil dar fratele lui Isus. În misiune în numele Domnului. Atunci pot să lupt, să țin discursuri, în spiritul misiunii. Rămânând senin deoarece Dumnezeu este tatăl meu, în ciuda slăbiciunilor fiului copil. Creștinul adult știe să fie un copil în fața Domnului.
               
Traducere: AMR


Sursa:pippocorigliano.blogspot.ro