vineri, 12 august 2016

Căsnicia lor este atât un început cât și o completare

Ei cunosc mai multe decât douăzeci de cupluri la un loc, și încă sunt căsătoriți

Părinții lui erau în vârstă și au mers alături de ei cu demnitate în ziua nunții lor. Părinții ei erau puțin mai tineri. El are părul gri, iar ea este una dintre acele persoane care va arăta tânără chiar și atunci când nu va mai fi așa. Cu o experiență de viață acumulată până acum, ea este puțin sub vârsta mijlocie, iar el cu puțini ani peste. Uitându-mă la ei, la sfârșitul cununiei, arătau ca cei mai fericiți și împliniți oameni pe care i-am vâzut până acum.

Nunta unor prieteni mai în vârstă este deosebit de frumoasă și de grandioasă. Două persoane cu o experiență de viață oferindu-se unul altuia, cunoscând provocările și riscurile la care viața te supune, cunoscându-se pe ei înșiși dar și reciproc. Ei văzuseră până acum căsniciile eșuate ale altor prieteni, căsnicii ce nu păreau a se sfârși vreodată.

Prietenii mei, să-i numim Christopher și Emily, știau toate acestea. Ei au obține un rezultat peste medie, dacă cineva ar inventa un test al căsătoriei. La cei doi prieteni nu vom găsi ochi visători, nici vreo vânătoare de unicorni sau povești nemuritoare. Admirație, da! Dar și recunoașterea că celălalt este cineva care trebuie să câștige și să merite încrederea ei/lui. Christopher o cunoaște pe Emily ca pe sine însuși și sentimentul este recipric.

Toate acestea au făcut ca nunta lor să fie una aparte și deosebit de frumoasă. Cred că nunțile ca aceasta sunt așa deoarece, în timp ce căsătoria cuplurilor tinere reprezintă un început, a lor este un început dar și o completare, o împlinire. La vârsta prietenului meu, curtarea nu a fost una condusă de romantism și hormoni. Visele unei vieți împreună și dorințele sexuale au avut rolul lor, bineînțeles, dar tot atât de importante au fost și observarea și calcularea unei posibile relații. În majoritatea cazurilor, unirea propusă este negociată, idealurile și dorințele compromise, planurile modificate, iar apoi cuplul caută împreună tipul de căsnicie pe care Dumnezeu îl dorește. Într-un final, ei cad de comun acord că asta este de fapt, ceea ce ei trebuie să facă. Casnicia reprezintă completarea unei astfel de lucrări și începutul altei lucrări propusă de Dumnezeu.

Mult prea tineri

Cu câteva săptămâni în urmă, sora mea ne dăruise mie și soției mele o cutie cu poze vechi. Soția mea a selectat câteva poze de la nunta noastră și prima mea reacție a fost că cele două persoane din imagini erau mult prea tinere pentru a se căsători. Ea avea niște ochelari care acum ar arăta caraghios, iar eu aveam parul lung și ondulat în așa fel încât prietena mamei m-a confundat cu sora mea. Arătam ca niște copii. Nunta noastră a fost un adevărat început, după treizeci și trei de ani pot spune că ceea ce știam atunci despre căsătorie era....nimic. Bineînțeles, începutul nostru a avut frumusețea lui, eram doi copii naivi care se aruncau unul în brațele celuilalt, la bine și la greu... până când moartea ne va despărți. Dar nunta prietenilor noștri mai în vârstă, a fost o mișcare deosebită. Cred ca întotdeauna îmi voi aminti privirea prietenului meu, când el și Emily mergeau fericiți și împliniți spre ieșirea din biserică, la sfârșitul ceremoniei. El avea acel zâmbet care exprima bucuria unei vieții ce abia acum începe, dar și satisfacția unui lucru binefăcut.

Traducere: Orian Remus Anghel


Sursa:it.aleteia.org