joi, 29 decembrie 2016

Biserica și dizabilitatea: o carte de rugăciuni în limbajul semnelor

"Rugăciunile mele în Lis", carte publicată de Fundația Pio Institutul pentru Surzi din Milano, este un volum atractiv și colorat care, prin ilustrații, transmite prospețimea rugăciunii recitate acasă în fiecare zi înainte de masă sau înainte de a merge la culcare. Publicația, realizată în colaborare cu Dieceza de Milano, dorește să asigure persoanelor cu dizabilități de auz un parcurs educațional și spiritual, recuperând un o lipsă care a durat prea mult timp.


Mărire Tatălui, Bucură-te Maria, Tatăl nostru, Veșnica odihnă, Îngerul Domnului, sunt doar câteva din rugăciunile care apar în cartea "Rugăciunile mele în Lis". Pe lângă textul în limba italiană, editorul propune traducerea rugăciunile în limbajul semnelor: "Până în secolul trecut - scrie Marisa Bonomi, cea care s-a îngrijit de prezenta ediție - educatori au considerat că persoanele cu probleme de auz ar putea cunoaște conceptele abstracte ale religiei prin transmiterea orală. Noi credem că și limbajul semnelor, atunci când adulții au grijă de copii, poate fi un ajutor important în formarea conștiinței și a educației religioase".


Accesibilitatea și incluziunea socială

Ideea acestei cărți a venit din dorința unor membri ai comunității persoanelor cu probleme de auz prezentată diocezei din Milano, explică Stefano Cattaneo, directorul general al Institutului pentru Surzi din Milano: "Am simțit lipsa unor astfel de instrumente pentru rugăciune și activitatea pastorală. În ultimele luni, am făcut un pliant cu rugăciunea Îngerul Domnului, oferit și papei cu ocazia Jubileului persoanelor bolnave și cu handicap. Aprecierile primite din partea multor oameni surzi ne-a determinat să facem mult mai mult". Cartea nu se adresează numai lor, ci și celor care trăiesc cu alte dizabilități și fac uz de limbajul semnelor ca un canal de comunicare. Fundația colaborează cu dieceza de Milano și pentru alte proiecte, cum ar fi posibilitatea de a face accesibil copiilor cu dizabilități auditive și senzoriale noul catechismul.


Volumul este însoțit de un DVD care, în plus față de afișarea subtitrării, prevede ca rugăciunile să fie rostite, astfel încât acestea să poată fi folosite confortabil și de copiii orbi. De mai bine de 160 de ani activitățile Institutului Surzilor Pio se adreseaza persoanelor cu dizabilități auditive, în vederea formării, educației, sănătății, bunăstării sociale și culturale. Astăzi, Fundația este de asemenea activă în sprijinirea cercetării în surditate.

Biserica nu a uitat persoanele cu handicap. "Este o carte mult-așteptată", spune sora Veronica Donatello, responsabil de sectorul pentru Cateheză a persoanelor cu handicap din cadrul Oficiului catehetic național al CEI: "Să-ți dorești incluziune, dar să nu ai instrumentele potrivite; să ceri să fie acceptată viața, dar să nu ai cum să-ți  înveți copilul să vorbească sau să se roage, sunt probleme de de bază."
Punctul de plecare este oferit de Papa Francis în Amoris Laetitia: "Părinții (sinodali) au acordat o atenție deosebită familiilor persoanelor cu handicap, deoarece handicapul generează o provocare profundă, neașteptată și tulbură echilibrul, dorințele și așteptările. [...] Merită mare admirație familiile care acceptă cu dragoste dificila provocare a unui copil cu handicap. Ele dau Bisericii și a societății o mărturie valoroasă de fidelitate față de darul vieții. Familia va fi în măsură să descopere, împreună cu comunitatea creștină, noi gesturi și limbaje, noi forme de înțelegere și idei."

Cu câteva zile în urmă, cu ocazia Craciunului, Papa Francisc a transmis salutări în limbajul semnelor comunității persoanelor cu probleme auditive cerându-le să se roage pentru el, după care le-a acordat binecuvântarea sa.

Traducere: ACC


Sursa:http://agensir.it