vineri, 10 martie 2017

O mică moştenire...

Unii susţin că evoluţia a dus treptat la apariţia, dispariţia şi apariţia ulterioară a tot ceea ce vedem astăzi. Noi nu putem vedea decât urmele (cel puțin ceva din ele...) a ceea ce a fost cândva.

(Din păcate) Nu avem atât de mult timp încât să putem urmări evoluția a toate. Poate doar în viitor, când geneticienii sau alt soi de cercetători vor descoperi un mod de a ne (pre)lungi viața încât să putem observa și transformările din jur (se spune că deja ar fi descoperit un mod prin intermediul căruia să ne reîntinerească!).

Omul este într-o continuă căutare, ba mai mult, se auto-descoperă mereu. Însă, în acest proces, tind să sufere atât el cât și mediul înconjurător, fapt ce ne spune că ar trebui să fim mai atenți. Atenți fiindcă uităm de unde am plecat... uităm de frumusețea „vieții de la țară”, înflorite și înverzite, care, cel puțin occidentalilor le-a cam scăpat printre degete și vin „să-și încarce bateriile” în spațiile „virgine” ce ne-au mai rămas nouă... însă până când?

Dacă nu se va investi într-o educație ecologică a generațiilor noastre și al următoarelor, mă tem că toate acestea vor dispărea. Dar, până atunci, ce ar fi să descoperim o altă formă de evoluție și ecologie, mai „la îndemână”, pusă la dispoziție de echipa de la EcoSphere, care utilizează tehnologie NASA.

Aceste ecosphere (parcă venite din viitor!), cum le numesc ei, reușesc să ne cucerească prin simplitatea lor, dar ele conținând esențialul care dă naștere vieții: pământ, apă, aer...  totul se întâmplă sub ochii noștri!


„Mecanismul” este relativ simplu. În ecospheră, care este un mediu izolat, trăiesc câțiva creveți (3-5) care se hrănesc cu frumoasele (ornamentale) alge (care produc oxigen prin fotosinteză) și cu micile bacterii din interior. Bacteriile au rolul de a transforma deșeurile produse de creveți în substanțe nutritive pentru alge. Este un circuit continuu, chiar dacă nu un perpetua mobile (pentru că într-un sfârșit, și ele se sfârșesc...) dar este suficient pentru a-l observa împreună cu cineva drag, chiar făcând în fața lor educație ecologică cu micile generații!


Deși un astfel de ecosistem poate fi realizat și acasă (sunt destule tutoriale pe net!), totuși, parcă nimic nu se compară cu aceste ecosphere, realizate în diverse formate (rotunde sau ovale) ori mărimi. Cu siguranță, celor mici le-ar plăcea să privească o astfel de ecospheră, de la care au atât de multe de învățat. Un cadou mai frumos nici că se poate. Ceva educativ, ceva... uite exact așa:


Conform blog-ului momentedeviata.wordpress.com, istoria „primelor descoperiri legate de conceptul de bază al ecospherelor ne duce până în anii ’60, producția acestora în scop comercial datează din 1994, având o vechime de peste 20 de ani. Beneficiind de garanția conferită de statutul produsului realizat de NASA dar și de o campanie de marketing foarte bine pusă la punct, ecospherele s-au dovedit a fi un succes fiind achiziționate atât în scop educațional, cât și în scop decorativ ca să nu mai vorbim de faptul că reprezintă idei de cadouri originale și extrem de apreciate”.

Însă, dacă vrei să începi să faci educație, acum a venit momentul! În primul rând, chiar dacă nu este la un preț prea accesibil, îți poți achiziționa o astfel de ecospheră, iar apoi poți deveni un distribuitor al acestora, având posibilitatea de a obține un venit prin intermediul unui program de afiliere prin care beneficiezi de 15% din valoarea fiecărui produs comercializat prin intermediul tău.


Vezi mai multe detalii pe: http://eco-sphere.com/, http://www.ecospheres.co.uk/, http://www.eco-sphere.ca/en/, http://www.ecosphere-europe.com/