joi, 23 februarie 2017

Pizza cu „riscuri”! :) Provoacă-te!

Scrie pe blogul tău un articol în care să ne spui cu ce bloggeri (români sau străini) ai vrea să joci Pizza Roulette și de ce i-ai ales tocmai pe ei. Totodată, spune-le cititorilor tăi care sunt regulile unui joc de Pizza Roulette, dar și unde pot găsi mai multe informații despre campanie.

Ai auzit vreodată de o Pizza Roulette? NU? Eram sigur! Nu îți plac jocurile periculoase! Dar acum și cu mâncarea? Ei bine, da! Trebuie să știi că Pizza Roulette este o campanie nou lansată de oliviera.ro care se desfășoară în felul (1) următor: tu strângi o gașcă de prieteni la tine, apoi comanzi pizza de pe pagina specială a campaniei. Pizzele care vor ajunge la tine vor avea ceva special: una dintre felii va fi foarte, foarte iute. Tot ce trebuie să faci este să-ți provoci prietenii să se strângă în jurul unei pizza, să învârți de acea pizza, apoi să vezi reacția celui care nimerește felia iute. Mai mult, dacă faci fotografii sau clipuri video și le urci pe Facebook sau Instagram cu hashtagul #PizzaPartyOliviera, ai ocazia de a câștiga premii iuți și interesante.
IATĂ ȘI EXEMPLUL :):

Dar de ce te-ai „aventura” la o astfel de partidă?
Ei bine, distracția face toți banii!
Să îți inviți prietenii în jurul ei și să îți „riști” papilele gustative...
Sau, ce ar fi să se strângă chiar o „porție bună” de bloggeri și să încerce!
Va merita să îți trăiești viața puțin mai „picant”!
De aceea te invit să intri pe paginile campaniei și să îți „încerci norocul”!
Hai iute că se gată... te-ai prins? :))


Care ar putea fi cele mai căutate joburi în viitor

Fericirea aduce zâmbete - 2

Fericire, fericire, fericire... iată ce caută omul mereu și nu se mai satură de ea...
Revin astăzi cu câteva gânduri pentru cei care caută fericirea sau pentru cei care doresc să fie și mai fericiți!

Oamenilor le este frică de fericire fiindcă mai mereu cred că pentru o clipă de bucurie, mai târziu, vor avea de plătit scump. Așa că cei mai mulți dintre ei doar își pun masca fericirii pe față în speranța că nu vor fi discreditați. În spatele ei însă se află un om descurajat, plin de temeri, îngrozit de singurătate, fără siguranță de sine, ce încearcă să răspândească în jur un aer de independență, de virtuozitate și face o paradă din a le arăta sau declara tuturor că el este bine, fericit.

Unii chiar spun: „După vreme bună, sigur vine vreme rea!” sau „Acum mi-a mers bine, sigur curând va veni ceva rău peste mine!”

Uneori oamenii trăiesc și momente tulburi, important este să-și țină mintea limpede!

Cine se teme de fericire,
acela nu va fi niciodată fericit!

Un om înțelept învață mereu din luptele sale, pierdute sau câștigate. El astfel câștigă mereu! Experiența cumulată îl va ajuta în toate luptele viitoare. De aceea, când întâlnește pe calea autodepășirii un adversar puternic, nu renunță la lupta cu el, chiar dacă asta ar cere mult timp și ar putea duce la o înfrângere.

Nu se teme de noutate dar este totuși rezervat în a merge iar pe o calea ce s-a soldat în trecut cu un eșec și l-a dus la greșeală.

Ține minte că dușmanii cei mai de temut se află chiar în inima ta; cel mai mare împotrivitor este chiar persoana ta. De aceea războinicul știe că timpul îi va slăbi puterile inamicului și îl va învinge, dar trebuie să se înarmeze cu multă răbdare și tărie de caracter.

Să nu te simți superior nimănui, este mai ușor să crești dacă ești bine înfipt în pământul moralității. Îngâmfarea te poate face să zbori deasupra tuturor dar de jos poți fi oricând rănit de o săgeată otrăvitoare. Fii umil în orice situație, în legătură cu ceilalți și cu tine însuți!

Relaționează cu cel ce ți-a devenit dușman
cu dorința ca acesta, în viitor, să-ți devină amic!
Astfel se naște IUBIREA!

DE ACEEA!!!

Culorile dragostei pictează fericirea pe pânza inimii noastre. IUBEȘTE TOT! Bucură-te de tot ceea ce te înconjoară! Respiră parfumurile bucuriei și nu lăsa să treacă nici un sunet încântător fără a fi prins în mrejele timpanelor tale!

Când vezi că te-ai afumat prea mult în pământul lumii și simți că nu mai poți, te sufoci, mori puțin câte puțin, atunci evadează, fugi în pădure, pe câmpii, aruncă-te în iarbă și lasă pacea să-ți pătrundă până-n măduva oaselor. Când te-ai încărcat de bucurie și pace, te poți întoarce printre noi…

Lasă tristețea să caște de plictiseală.
Tu fii un om fericit!

De plictiseală să nu auzi decât citită de prin cărți și acolo să rămână!

Ține minte! Fericirea este precum un porumbel. Dacă încerci să-l prinzi, se va speria și va zbura. În schimb, dacă îi arunci câteva grăunțe, te vei putea bucura pentru câteva momente de prezența lui.

Oprește-te din alergarea ta și privește la ceea ce este frumos în jur;
nu vei fi aici veșnic!

Vin cu aceste gânduri pentru a vă aduce un zâmbet pe față pentru campania:
Mai multe detalii:

Cărţi recenzate...

Cărţi recenzate în revistele
 Marianistul şi Tinerimea Nouă


Marianistul

·        Raul Plus, Înfruntă viaţa, Ed. Reuniunea Mariană, Sc. Normală Blaj, preţ 12.
E o carte admirabilă pentru a trezi sufletul fiecărui tânăr şi a-l face să privească în sine. Să fie manualul încurajării voastre.

Tinerimea Nouă

            Tinerimea Nouă vrea să contribue la plăsmuirea caracterului în cititori, continuând educaţia lor creştină. Vrea să-şi ajungă scopul prin răspândirea gândirii creştine. Vrea să fie o publicaţie de cultură vie şi  formativă.
            Răspândiţi-o printre tinerii noştri.

            1934

·        Dr. Toth Tihamér, Tînărul de caracter, Ed. Presa Bună, Iaşi, preţ 20 lei.
Doctrină preserată cu o mulţime de fapte cari uşurează citirea şi ajută memoria. O carte din care poţi citi în scurte răstimpuri fără să-i pierzi firul, bună pentru aceia cari nu au timp prea mult…
·        Pr. R. Plus, Înfruntă viaţa, Ed. Reuniunea Mariană Blaj, preţ 12 lei.
Un acumulator de idei creştine, de idei cari repede se descarcă dacă le-ai prins rostul. O carte vrednică s’o porţi mereu cu tine, ca un rezumat al programului vieţii tale, mereu s’o răsfoieşti, mereu s’o meditezi.
·        I. M. Raşcu, La Lisieux, cu sfânta Tereza, Tip. Bucovina Bucureşti, preţ 40 lei.
Afli în cartea aceasta, descrise cu o talentată măiestrie, vieaţa în apogeul tinereţii, al tăriei de voinţă şi-al sfinţeniei. Frumuseţea morală e rezultatul unei continue râvne a voinţii de-a face lucrurile mici cu iubire mare. E drumul fecioarei din Lisieux.
·        P. I. V. Iohnson, Un domn, o credinţă, Ed. Presa Bună, Iaşi, preţ 10 lei.
Autorul povesteşte cum s’a convertit la catolicism în 1929. pastor anglican vreme de 18 ani, ceti viaţa sf. Tereza din Lisieux şi judecă aşa: Biserica lui Hristos e sfântă şi crescătoare de sfinţi, nici o altă Biserică nu a produs o aşa sfinţenie ca în Sf. Tereza Biserica catolică. Aceasta este deci Biserica lui Isus. Şi-a îmbrăţişat-o. Doamne fă ca şi alţii să fie logici. 
·        Traducere de I. B., Vieaţa sf. Ioan Bosco, Ed. Presa Bună, Iaşi, preţ 5 lei.
Recreativă, admirabilă, întăritoare. Păcat că e atât de rezumativă. Orice educator trebue să citească vieaţa acestui mare formator de suflete, orice tânăr să înveţe să cinstească pe educatori.
·        Organ independent, Farul Nou, apare la 2 săptămâni.
Un grup de activi credincioşi, tipăresc acest seminţar de idei creştine. Aflăm în el concepte catolice, aflăm fapte catolice. Găsim preţioase informaţiuni asupra catolicismului din toată lumea şi asupra vieţii lui în România.
·        Corneliu Zasloţi, Franc-Masoneria, vol. I, Lugoj, 1934, preţ 70 lei.
Carte cu o obiectivă şi critică expoziţie a ceea ce este Societatea ocultă, cu influenţe atât de prăbuşitoare, a Masoneriei. În cap. VII – Doctrina Masonică, sunt ei cari vorbesc, şi programul lor se rezumă în cuvintele: „Să nu uităm”: suntem o Contra-Biserică” – Aşa cunoaştem cu cine avem de luptat!...

1935

·        Pr. Dumitru Neda, Comoara Comorilor, Librăria Seminarială, Blaj 1934, 16 p., preţ 3 lei.
Cunoşti tu cărăruşa care duce la pământul Păcii, al Iubirii şi-al Tăriei? Deschide această broşurică şi vei înţelege cum cărarea ce duce în Ţara după care suspină sufletul omului, trece prin Rana sfântă a Coastei lui Isus. Bogăţia Vieţii e ascunsă în Tanele Domnului.
·        Dr. Tugamir Toth, Cred într’unul Domn Isus Hristos, trad. Emil Tătar, Tip. Roman şi Puşcaş, Diciosânmărtin (Târnăveni sau Mediaş ???) 1934, preţ 120 lei.
Cine-i Hristos? Ce vrea Hristos?... Hristos şi Viaţa – Hristos şi lumea. – De natura aceasta e conţinutul dintre celei din urmă publicaţii religioase ale anului 1934. sunt conferinţe uşoare adaptate psihologiei cerinţelor de azi. Bună pentru lectură, meditaţie, conferinţe.
·        Pustnicul Saharei, - Biblioteca energia – Fundaţia „Regele Carol II” Bucureşti, preţ 30 lei.
O carte care e în aceeaşi vreme o experienţă, o vieaţă. Academicianul René Bazin redă admirabil gesturile eroice ale Părintelui Foucult, Pusnicul Saharei. Numai credinţa popularizează deşerturile. Numai credinţa face să înflorească pustiul vieţii.
·        Văicăreala, - în colecţia Analelor Române – Nr. 2-3 Bucureşti.
O colecţie de experienţe în favorul voinţei atotputernice, făcute de medicul savant Coué; o culegere de gânduri optimiste, din filosoful American Marden, întitulată: Biblia optimismului. E capitolul din care să citim zilnic pentru a ne apăra contra decepţiilor şi deziluziilor.
·        Al. Lascarov-Moldovanu, Viaţa creştină în pilde, Ed. Fundaţia Cult. Regală „Principele Carol”, Colecţia: „Cartea satului”, Bucureşti, preţ 30 lei.
Fapte uşor povestite, culese din viaţa omenirii. În toate pildele se întâlnesc adevărurile creştine, se îndreptăţesc poruncile Mântuitorului. Iată un fragment: Credinţa: Cine-i mai fericit?
            Un necredincios, care îndelungă vreme a fost un asupritor al creştinilor, trimise pe fiul său la unul din preoţi, cu rugămintea să-l înveţe religia creştină, ca apoi să-l boteze.
            Preotul mirat, s’a dus la părintele copilului şi la întrebat:
            – „Cum, e adevărat că vrei să învăţ pe copilul tău religia lui Hristos?”
– „Da…” răspunse necredinciosul.
– „Glumeşti?” îl mai cearcă preotul;
Dar el zise cu glas înmuiat de tristeţe:
– „Nu glumesc, ci doresc ca fiul meu să fie mai fericit ca mine”…
Să citim zilnic câteva pagini din ea.
·        Iacob Wassermann, Viaţa lui Stanley, Biblioteca Energia.
Este vieaţa marelui explorator al Africei pe care „numai citirea Bibliei îl mai încurajează” în rătăcirile prin continentul negru. – Ce încordare să lupte contra atâtor primejdii ce îl pândeau la fiecare pas; dar în mijlocul lor, nu uita că e mai mult să lupţi contra ta însăţi. Cum spune în Jurnalul său: „Eu sunt stăpân pe mine, în măsura în care sunt în stare să-mi înfrâng poftele, pasiunile şi dorinţele” – Ce frumoase declaraţii de creştin: „nu ar fi cu putinţă să-mi tălmăcesc caracterul, dacă aş trece sub tăcerea sentimentelor mele religioase, căci numai ele dau o adevărată’ explicaţie faptelor mele” – „Concepeam pe Dumnezeu ca pe o personalitate reală, care şi azi veghiază asupra lumii, tot atât de activ ca în vremile biblice” – „Pentru a primi harul dumnezeiesc trebue să te rogi cu ardoare şi să fi demn de-al dobândi, ferindu-te de păcat. Mă sculam noaptea ca să combat pornirile mele rele; îngenuncheam şi-mi desveleam inima celui Atotştiutor” – Glorios explorator al Africei, dar mai glorios explorator şi cuceritor al propriului suflet.
·        Părintele Huc, Descoperirea Tibetului, Biblioteca Energia.
Meritul de-a fi pătruns primul până în capitala Tibetului, Lhassa, se atribuie exploratorului Suedez Sven Heddin. Adevărul e, că 5 ani mai înainte, doi misionari Francezi, Huc şi Gabet, au înfruntat „cel mai nemilos climat din lume, ca să nu se poată spune că misionarii catolici au mai puţin curaj pentru interesele credinţei, decât negustorii pentru un pic de câştig”. Credinţa vie în căutarea sufletelor prin peripeţiile călătoriilor, aşa e cartea.

Completează cu din Tinerimea Nouă, an II, nr. 11 şi 12.
·        Iuliu Maior, Din Vieaţa Vechilor creştini”, Ed. sf. Unire, Blaj, preţ 20 lei.
Plăcute pagini cari fac să reînvie în noi credinţa amorţită. În faţa eroismului confraţilor de credinţă ne simţim mai mici, dar cu dorul de-al urma.
·        S. Sepiéter, Vieaţa şi doctrina spirituală a Sf. Ioan Vianney, parohul din Ars, trad. Pr. Prof. Ioan Vultur, Biblioteca Tinerimea Nouă a Congr. Mariane, Seria B, „Eroii Vieţii Creştine” 60 pagini, preţ 10 lei.
Splendidă vedere a unui suflet ce s’a lăsat în mâna divinului Arhitect. Este multă hrană pentru suflet în doctrina acestui Sfânt. Am aşteptat mult în româneşte despre el.
            După tipărire:
Să citim cartea ca o lecţie de catehism, s’o citim cu atenţiunea religioasă a unui examen de conştiinţă. Câte gânduri pe care trebue să le subliniem, câte fapte pe care să nu le uităm!
            Să nu lipsească din biblioteca nimănuia!
·        Pr. Dumitru Neda, Sfântul în redingotă, Biblioteca Tinerimea Nouă a Congr. Mariane, Nr. 2 Seria B, „Eroii Vieţii Creştine” 144 pagini, preţ 20 lei[1].
În sfârşit, iată un mirean, profesor de universitate, care ne va uimi prin vieaţa lui cu plin sens creştin. Contardo Ferrini e în drum spre apoteoza altarului. Vieaţa acestui om, trăită în lume, ca a noastră, poate fi călăuză nouă pas cu pas. Sfinţii mireni ne trebuesc nouă.
            După tipărire:
Tineri şi profesori pot să vadă în cartea Părintelui Dumitru Neda, cum să plineşti viaţa mireană prin trăirea credinţei. Astfel de cărţi pledează mai mult cauza lui Hristos decât tratatele uscate de apologetică.
            S’o citim!

1936

·        Autobiografie:Henry M. Stanley, Biblioteca Energia, preţ 60 lei.
Stanley a fost ¾ autodidact. Un explorator sigur şi precis, care a luptat să realizeze valoarea omului: a te cunoaşte şi a te cuceri! „Să fac mai mult decât mi-se pretinde. Acesta a fost idealul meu. Sunt pe cale să-l ajung. Plăcerile nu mă pot robi, nu mă pot face să ies din calea pe care mi-am trasat-o…” Şi-a dat seama că „voinţa trebue întărita ca să reziste dorinţelor necurate şi pasiunilor josnice. Pentru aceasta însă e necesară alianţa conştiinţei, căci ea e simţul sufletului, şi întocmai cum simţul mirosului sau al gustului păzesc corpul de otrăvuri, aşa ea păzeşte sufletul de rele.”
            Stanley a fost un caracter: a înfrăţit idealurile: Dumnezeu şi datoria. „Religia – spune el – mi-a ţinut loc de părinţi şi prieteni”. „Departe de muncă, conştiinţa îmi spune că uit datoria şi uit pe Dumnezeu”.
            A conceput tinereţea ca o scurtă vacanţă a vieţii ce trebue folosită bine… „A o risipi printre oameni, ca cei ce se strâng într’un bar sau la o cârciumă, este tot atât de nebunesc, ca şi cum ţi-ai deschide vinele, ca să laşi să curgă sângele vieţii”. – Numai o primăvară cu flori aduce o toamnă cu fructe, a ştiut păstra floarea tinereţii ca să aducă rodul maturităţii.
·        S. Smiles, Ajută-te Singur, Ed. Cugetare, Colecţia Delafras, preţ 45.
Înving minţile geniale?... Înving şi sunt învinse. Victoria nu-i rezervată unora cu capacităţi fenomenale, ci numai acelora dornici de victorie, acelora cari desfăşoară o muncă perseverentă şi se arată încăpăţânaţi în încercări.
            Valoarea omului este în a-ţi porunci şi a porunci. Aşa sunt marii învimgători: Şi-au impus un ideal, sub marele Ideal şi-l servesc.
            Smiles dă o carte pentru mireni şi exemplele lui cuprind o mulţime de caractere formate în conceptul vieţii creştine. Toată cartea are o bună nuanţă de religiositate. Aceasta n’a fost aleasă. S’a impus, căci un caracter aspiră mai mult către Dumnezeu, decât or şi ce.
·        Pr. Ioan Suciu, Pier Giorgio Frassati – Cuceritorul de culmi, Biblioteca Tinerimea Nouă, Seria B, N. 3, pagini 164, cu 12 fotografii şi dublă copertă, preţ 30 lei.
·        T. Grignion de Montfort, Taina Mariei, Tipografia sf. Vasile, Bixad, preţ 10 lei.
Recomandăm această carte tinerilor, cari au curajul să facă o tăcere de zece minute în viaţa zilei lor şi să mediteze. Prin Maria a venit Isus la noi, prin Maria mergem noi la Isus.
·        Sf. Alfons de Liguori, Ceasuri deînchinare, Ed. Părinţilor Basiliani, Bixad, preţ 20 lei.
Găseşti, pentru fiecare zi a lunei, câte un gând la viaţa Euharisticului Isus, şi-a Maicii lui sfinte. Te învaţă împărtăşania spirituală.
·        Toma Cocişiu, Metodul activ şi creator în educaţie, - pentru educatori, Ed. Şcoala de experienţă din Blaj, preţ 10 lei.
Respectă copilul, ajută-i să crească prin el însuşi, nu-l opăci.
·        Fr. Hatter, Floricele din Raiu – pilde de tinereţe sfinte, trad. Marin B. Bănăţeanu, Biblioteca Tinerimea Nouă, Seria B, N. 4, preţ 15 lei.
·        Dr. Ilie Dăianu, Un sfânt pribeag Român, Ed. Rev. Viaţa Creştină, Cluj 19362, preţ 10 lei.
Copilul care a mers pe urma cocoarelor, spre Italia, Ion a lui Stoica Costin, cunoscut sub numele de Ieremia Valacul, întrând în mănăstire ca să-şi mântuiască sufletul, trebue să ne inspire aprigul dor de-a străbate orice greutăţi ca să putem îndeplini chiemarea creştină. Este o carte de 62 pag. şi se citeşte foarte uşor.
·        Pr. Clemente Pandrea, Un ceas cu Isus, Tip. Sf. Vasile, Bixad, preţ 5 lei.
Asemenea „orei sfinte”, cărticica caută să trezească pentru fiecare sfert de ceas un sentiment de închinare, de mulţumită, de ispăşire şi de cerere.

            1937

·        Al. Lascarov Moldovanu, Întoarcerea lui Andrei Pătraşcu, Ed. Cugetarea, preţ 70 lei.
Cred că este cea mai frumoasă replică adusă cărţilor lui Damian Stănoi. – Părintele Andrei Pătraşcu reînvie harul divin, primit prin punerea mâinilor, după o viaţă trudită. El înţelege iubirea lui Isus. Crede Iubirii şi caută s’o trăiască ducându-o la cei ce ne urăsc şi urăsc pe Isus. În această rază a prologului este toată cartea: „Atâta vreme cât mai respiră pe pământ o fiinţă căreia-i putem da iubirea lui Isus, viaţa rămâne o binecuvântare”.
·        Bolşevismul antireligios, Ed. Farul Nou, 32 p., preţ 8 lei.
Admirabila broşură demască cu documente autentice adevărată înfăţişare a bolşexismului: avant-gardă diabolică a negaţiunii desăvârşite a Lui Hristos şi a lui Dumnezeu. Trebue să o citim şi să o răspândim.
·        Celestin Testore, Opt martiri american, Ed. Presa bună Iaşi, preţ 5 lei.
Lectura acestei broşuri este mai potrivită astăzi decât ori când. Viaţa eroică a acestor martiri este pentru noi un apel şi o mustrare. Un apel, pentrucă ni se cere o credinţă religioasă ca a lor; o mustrare, pentrucă suntem târzii. În a avea această credinţă… Clişeele fac lucrarea mai plăcută.
·        Un erou al adevăratei iubiri, Ed. Presa bună Iaşi, preţ 5 lei.
Broşurica cuprinde biografia în scurt a fericitului Cottolengo. Cuvântul (scripturi): „săracilor să predică evanghelia”, şi a găsit întruchiparea în sufletului acestui preot. Lectura ne îndeamnă să trăim ceeace lipseşte astăzi mai mult: dragostea aproapelui şi dragostea săracilor.
·        Din Victimele Comunismului, Ed. Presa Bună Iaşi, p. 30, preţ 5 lei.
Cărticica cuprinde istoria acţiunii apostolice a Păr. Mihail Pro în vremea celor din urmă prigoane din Mexico, precum şi martiriul lui şi-al unor tovarăşi în muncă şi credinţă. – O lectură care dă viaţă credinţei.
·        Pr. Iuliu Maior, Tâlcul Evangheliilor, Bibliteca Cărţile Bunului Creştin, Blaj 1936, p. 360, preţ 34 lei.
Evangheliile din toate duminecile din an sunt tălmăcite stih după stih în spiritul marilor tălmaci ai Scripturii. E folositoare preoţilor, citirii în şcoală la lecţiile de religie şi meditaţiei personale.
·        Marea Făgăduinţă a Preasfintei Inimi a Lui Isus, Ed. Presa Bună, Iaşi 1937, p. 32, preţ 5 lei.
Nu ne prea dăm seama, noi creştinii, de bogăţiile nesecate ce posedăm. Însetăm în pragul Fântânii şi nu ne îndepărtăm însetarea. Iubirea lui Isus mereu găseşte prilejuri ca să-şi arate rodurile ei. Marea făgăduinţă, făcută sfintei Maria Margareta Alacoque, este mărturia iubirii lui neţărmuite. Cărticica cuprinde o mică parte doctrinală, apoi cealaltă parte confirmă prin pilde încrederea în puterea iubirii lui Dumnezeu.
·        O eroină a Tinereţii, şf. Agnesa, Ed. Presa Bună, Iaşi 1937, p. 32, preţ 5 lei.
Credem că sfinţii de demult erau scutiţi de încercările zilnice la care sunt supuşi astăzi. E greşeală. Sfinţenia este întotdeauna şi luptă împotriva firii proprii şi războiu împotriva lumii, părtaşe misiunii diavolului. Sf. Agnesa şi sf. Emerenţiana desluşesc, chiar în puţine pagini, frumuseţea şi eroismul sfinţeniei.
·        Devoţiune către Sfintele Răni ale lui Isus, Editura ziarului Farul Nou, Bucureşti 1937, p. 16, preţ 8 lei.
Broşurica aceasta, dimpreună cu Comoara Comorilor publicată de Pr. Neda, asupra aceluiaş subiect, este un înfocat indemn la încrederea neaţipită în vredniciile nesecate ale durerilor Fiului omului întruchipate în rănile sfinte. Cărticica are o copertă în carton, cu chipul Feţei Sfinte…
·        Cele trei flori ale Societăţii lui Isus, trad. Pr. S. Fireza S. I., Bibl. Vieţile Sfinţilor, Lugoj 1936, p. 174, preţ 20 lei.
Trei tinereţe frumoase, crescute în armata sfântului Ignaţiu de Loyola, le putem deacum citi în româneşte. Idealul tineresc să-l punem în lumina Idealului desăvărşit de ei, căci nu sunt flori de seră ci Flori crescute pe aspre pietri ale vieţii, în cântec de furtuni şi încercări. Fiecare întruchipează o înfăţişare a eroismului: Curăţia – disciplina – simplitatea intensă. – Să nu lipsească din bibliotaca tinerilor.
·        Alexandru Lupeanu-Melin, Evocări din viaţa Blajului, Tipografia Seminarului, Blaj 1937, p. 336, preţ 80 lei.
Atât de cronicari este şi artistic se pomenesc tablouri din viaţa de odinioară a Blajului, încât simţeşti o prospeţime, şi-o ademenire la trecutul cu truda lui folositoare a prezentului ce trăim…
·        Anastasia, prinţesă de Georgia – Istoria unei convertiri, traducere, Ed. Farul Nou 1937, p. 52, preţ 15 lei.
Toate convingerile credinţei reînvie prin lectura acestei cărţulii, în chip minunat, încât îţi pare că regăseşti ceva pierdut, sau ascuns. Cunoaştem comoara credinţei, văzând cum râvnesc după ea acei cari nu o au, şi când o găsesc se sminţesc năpădiţi de fericire. Suntem nişte proprietari extraordinari cari nu ne cunoaştem avutul.
·        Fabiola sau Biserica din Catacombe, Ed. Cugetarea, Bucureşti 1937, preţ 55 lei.
Este cea mai frumoasă descriere a vieţii primilor creştini în Roma. O citeşti cu atâta plăcere, rămâi atât de fermecat, te simţeşti atât de transfigurat, încât te pune pe pragul de-a deveni Omul nou, care cu Isus trebue să învieze din mormânt.
            Credinţa primilor creştini. Iubirea lor şi tăria neclintită, să ne fie far de lumină şi energie în călăuzirea vieţii noastre.
            Poate şi noi să ajungem să cunoaştem nevoia de-a avea eroismul lor. (an V, nr. 3).

            1938

·        Pr. D. Neda, Foc nestins, scurte notiţe cu privire la cultul Preasfintei Inimi, Blaj 1937, preţ 10 lei.
Unii dintre fraţii de altă credinţă au atacat vehement cinstea ce-o dăm Inimii lui Isus, simbol al iubirii ce ne poartă Dumnezeu. Broşura aceasta îndreptăţeşte cultul Sf. Inimi. Este mai mult studiu teologic decât meditaţie spirituală.
·        Prigoana religioasă în Spania, trad. De Constantin-Stelian, Ed. Cugetarea, preţ 55 lei.
Cartea este o documentare simplă şi plăcută a unei grozave realităţi: ura împotriva lui Dumnezeu a comuniştilor şi barbariile născute din ea. Spania simţeşte fiorul prezenţei devastatoare a comunismului înfruntător a lui Dumnezeu. – Cartea trebuie citită şi de fiecare creştin, de fiecare tânăr român.
·        Pr. Dumitru Neda, Grădina Maicii Sfinte – Lămuriri asupra rugăciunii rozarului. Blaj, preţ 3 lei.
O îndrumare frumoasă găseşti aici în cele 12 pagini, ca să rosteşti priceput şi cu drag „evanghelierul” Maicii sfinte: rozarul.
·        Calendarul revistei Micul misionar pe anul 1939, p. 50, preţ 5 lei. Cuprinde multe istorioare şi ilustraţiuni.
·        I. De Maistre, Papa2, prelucrat de Theodorean Carada, Ed. Presa Bună Iaşi, preţ 50 lei.
Multe prejudecăţi se înlătură prin citirea acestei minunate cărţi; convingerile se accentuiază şi dragostea faţă de Urmaşul lui Isus pe pământ, se înflăcărează. Cartea este completată cu un articol privind raportul între Papalitate şi Români.
·        Arhim. Teodosie Bonteanu, O turmă şi un păstor, problema împăcării bisericilor de Răsărit şi Apus, Ed. Autorului, p. 510, preţ 120 lei.
Aici se cuprind motivele întoarcerii în Biserica Adevărată, a Pr. Bonteanu. Mai mult, se propune admirabil împăcarea Bisericilor. Toată cartea pledează revenirea la cuvântul dat şi subscris în Florenţa acum 500 de ani.

            1939

·        Cartea de rugăciuni Calea spre Adevăr, cea mai nouă. Practică, tipărită pe hârtie subţire, are 324 pagini. Cuprinde 1. Învăţătură creştină. 2. Rugăciuni. 3. Pricesne şi cântece. 4. Mineul anului întreg. – Preţul: 35 lei, legată în pânză – 90 lei, în piele de fabrică – 125 lei, piele veritabilă, cutie, etc. – Se găseşte la librării. Comenzile mari se fac, cu rabat, la Oficiul Parohial Român Unit – Marca jud. Sălaj.
·        Jean Porubski, Legenda sf. Thais, Ramuri, Craiova, p. 115, preţ 70 lei.
Este o carte de studiu. Vrea să desprindă din forma legendară, adevărul istoric, asupra celebrei curtezane convertite de sfântul călugăr Serapion.
·        Plutarchos, Vieţile paralele ale oamenilor iluştri, trad. De Jakotă, Ed. Fund. Regele Carol II, p. 528, preţ 70 lei.
Cartea e o continuă pildă de virtute şi tenacitate. Putem vedea şi slăbiciunile oamenilor mari, pe care să le evităm şi să cunoaştem că sunt din aceeaş stofă ca noi.
·        Dr. Alexis Carrel, Omul, fiinţa necunoscută, Ed. Cugetarea.
·        Medalia Minunată, Tip. Serafica, Săbăoani Roman 1939, preţ 5 lei.
O istorisire plăcută, surâzătoare a vieţii Caterinei Labouré, aleasa sfintei Fecioare şi-a comorii încredinţate prin ea, pietăţii noastre. Când ai citit broşura: 62 pagini – un gând ţi-se impune: „Aşadar şi eu voiu fi în Armata Neprihănitei”.
·        Victor Oprişu, O comoară a neamului: copiii, Ed. Credinţă şi Avânt, Deva 1939, preţ 5 lei.
Pe oameni i-a cuprins nebunia: uciderea; pe mame le-a cuprins deavolul groazei de copii. Broşurica cu titlul de mai sus e un strigăt de alarmă… şi pentru mulţi un apel la lacrimi… - Recomand broşurica fetelor noastre de – 18 ani, şi mai în sus…
·        Iohn Farrow, Damian leprosul, Fundaţia pentru literatură şi artă „Regele Carol II”
·        Calendarul revistei „Micul Misionar” pe 1940.

1940

·        Cochem-Gârleanu, Sfânta Liturghie, Tip. Patria, Oradea 1939, p. 408, preţ 40 lei.
Ceea ce mult am visat şi de mult am dorit o carte cu meditaţii asupra celei mai de căpetenie rugăciuni, care este sfânta Liturghie, o avem acum. Poate să ne fie o carte de căpătâiu. Mulţi se plictisesc la Slujba sfântă deoarece nu ştiu cum să petreacă vremea acestei rugăciuni. Cartea aceasta ne învaţă să nu pierdem vremea aşteptând terminarea sfintei Liturghii. E o carte în care spiritul nostru înnoată ca într’o plăcută recreaţie.
·        P. Alois Chiavarino, Cea mai mare comoară, Tip. Serafica, Săbăoani 1940, p. 79, preţ 8 lei.
O altă carte mai la’ndemâna tineretului. Îi stă bine şi în buzunar şi pe masă. Din capitolele ei scurte putem citi în orice împrejurare. Comoara este sfânta Liturghie, a cărei mare importanţă este explicată cu pilde multe.
Să nu lipsească nici una din biblioteca noastră.
·        Pr. Chiavarino, Spovedeşte-te bine, Ed. Tip. Săbăoani 1940, preţ 12 lei.
 Lăcomim după pilde frumoase prinse frumos în învăţătura cea adevărată. Noua broşură a clericilor Franciscani din Moldova serveşte tinerilor îndemn la spovadă, iar preoţilor ca o mică bibliotecă de pilde şi subiecte de predică despre sf. Spovadă. – Ce noroc dacă aceste cărţi ne-ar cădea în mână sub un alt format şi mai cu seamă cu altfel de clişee, deoarece nu e destinat numai copiilor.
·        Fh. Martas, Doi aşi ai aviaţiei: Fonck şi Mormoz.
Motto: „Viaţa este eroism, învingere, stăruinţă şi efort; altfel ea devine inutilă, plicticoasă şi insuportabilă” (Mermoz).
·        Mgr. Bougaud, Isus Hristos, Ed. Cugetarea, p. 550, preţ 120 lei.
Pe lângă Viaţa lui Isus scrisă de Papini şi aceea scrisă de Fr. Mauruac, ni se adaugă aceasta a lui Bougaud. Să nu mai lăcomim la „romanul” lui Renan, acea viaţă a lui Isus plină de fantezie şi şiretenie. Avem de-acum în româneşte minunatele opere a celor trei autori de mai sus. Nu trebue să lipsească din biblioteca noastră, şi mai cu seamă să ne facem din ele lectura spirituală în timpul Postului şi-a Săptămânii Mari. Cartea lui Mgr. Bougaud e mai critic scrisă, mai întemeiată. Răspunde lui renan şi lui Ludvig. Citirea ei întăreşte credinţa noastră, înlătură îndoielile ce culegem din conversaţii, ispite şi altfel de lecturi.
·        Gheorghe Moţiu, Stropi din Cascada vieţii, Ed. Concordia, Arad, p. 94, preţ 40 lei.
Înşiruiri de gânduri, adevăruri mari, scântei de frumoase meditaţii.
            Omul întreg expus schematic, în lumina creştinismului. Cetirea şi meditarea te antrenează la o cursă de întrecere cu tine însuţi. „Când poţi trece de tine, ajungi lângă Dumnezeu”.
·        Jon Svensson S. I., Nonni şi Manni (Doi copii islandezi), Ed. revistei Raiul Copiilor, Bucureşti, preţ 25 lei.
Precum căile marilor fluvii îşi au originea în micile izvoare de munte, aşa sensul vieţii noastre îşi are uneori izvorul în unele întâmplări de o stearsă însemnătate… aşa a fost şi viaţa celor doi mici irlandezi: Nonni şi Manni, determinată de o banală vizită căreia le-a urmat o serie de peripeţii şi greutăţi care în decurs de câteva zile i-au dus până pe pragul morţii. Credinţa lor fermă, rugăciunea fierbinte şi plină de încredere i-au redat părinţilor. Dumnezeu ascultă rugăciunile făcute aşa cum trebue. „Nonni şi Manni” ne prezintă două suflete cu o credinţă de o simplitate mişcătoare, o înfruntare tinerească, o lectură recreativă şi instructivă.

Reviste primite la redacţie

·        Revista dei Giovani – Torino, Italia
·        Farul Nou – Bucureşti
·        Flori de Crin – Şimleu
·        Viaţa Creştină – Cluj
·        Lumina Creştinului – Iaşi
·        Scânteia – Gherla
·        Şcoala Idealismului – Bucureşti
·        Inima lui Isus – Aiud
·        AGRU – Cluj
·        Vestitorul – Oradea
·        Decalog – Bucureşti
·        Micul Misionar – Oradea
·        Misionarul
·        Raiul Copiilor – Bucureşti



[1] Desprea această carte mai caută şi Cărţi & Reviste, în Unirea, Blaj, anul XLV, nr. 51, 21 decembrie 1935, p. 7.