duminică, 12 martie 2017

Să nu uităm de frumusețe!

Când te gândești la ceva sau la un loc frumos, la ce te duce gândul? La o panoramică a unui oraș? La o priveliște cu o cascadă sau o pădure? La un câmp înflorit? Poate ai vrea să fii chiar acolo... dar nu avem mereu timp să ajungem și să ne bucurăm de astfel de locuri, așa că, cel mai ușor, ne putem delecta cu o serie de fotografii. Însă altul este sentimentul când putem să avem în față o astfel de frumusețe.

Dar de ce nu te-ai bucura de frumusețe la tine acasă?

Direct din viitor, combinând tehnologia NASA, echipa de pe www.ecosphere.ro îți pune la dispoziție un mini ecosistem prin intermediul unei ecosphere.


Istoria lor din România este interesantă...
„EcoSphere România este o afacere deținută de două prietene, Bianca și Irina, care au decis să fructifice relația lor de o viață prin această afacere. Ele vor să arate prin această activitate, respectul lor față de cuceririle științei și ale artei și se bucură să împărtășească lumii binefacerile acestui produs unic.
În scopul asigurării unui nivel ridicat de control al calității, fiecare EcoSpheră se etichetează în partea de jos a sticlei cu un număr de serie individual. Acest lucru ne permite să urmărim istoricul și vârsta fiecăreia. 
EcoSpherele cu creveți au o durată medie de viață de 2-3 ani, deși am întâlnit multe cazuri în care creveții subsistau de peste 10 ani. 
Sistemul demonstrează, în cea mai necomplicată manieră, interdependența dintre viața animalelor, a plantelor și cel mai prețios element al Pământului – apa. Produsul nostru a fost denumit, în proiectul științific, un animal de companie care necesită cea mai simplă întreținere, într- un acvariu închis. 
Suntem mândri că realizarea noastră a ajuns a fi cunoscută la nivel mondial. Baza de date a clienților noștri trece dincolo de vârstă, rasă, nivel de educație și situare geografică. EcoSphere România comercializează produsul EcoSphere sub licență, pentru piața din România”.



Acestea ecosphere cu pietricele albe sau negre (colecțiile White lineBlack line) sau cu o conotație exotică (colecțiile Ocean Collection, Jungle Collection) atrag încă de la prima întâlnire sau vedere... Și înainte de a vă prezenta modul în care funcționează aceste ecosphere, vreau să vă spun câteva cuvinte despre preferata mea.

Ea face parte din colecția White line și se numește Pod White, fiind o ecospheră ovală de 13 cm. Înăuntru trăiesc 3-4 creveți iar pe fundul vasului este depus un strat de nisip alb. Sticla de 2-3 mm grosime, transparentă, ne dă ocazia să observăm tot ce se întâmplă în interiorul ei  închis și independent de „lumea” noastră. Produs în Germania, această ecospheră utilizează tehnologie NASA iar durata de viată medie a creveților este de 2-3 ani. 

Dacă achiziționezi această ecospheră, împreună cu ea mai primești și o broșură cu diverse informații, un magnet pentru curățare, eticheta cu numărul unic de înregistrare al ecospherei pentru ca astfel să se poată furniza diverse date la un moment dat sau pentru a preciza că ești deținătorul unui unicat!
Stau și mă gândesc cât mă va inspira o astfel de ecospheră la scris când o voi vedea în fața mea pe noptieră! Cred că îmi va inspira povestea din viitorul roman...


Bun, acum să vă spun cum funcționează...
„Mecanismul” este relativ simplu. În ecospheră, care este un mediu izolat, trăiesc câțiva creveți (3-5) care se hrănesc cu frumoasele (ornamentale) alge (care produc oxigen prin fotosinteză) și cu micile bacterii din interior. Bacteriile au rolul de a transforma deșeurile produse de creveți în substanțe nutritive pentru alge. Este un circuit continuu, chiar dacă nu un perpetua mobile (pentru că într-un sfârșit, și ele se sfârșesc...) dar este suficient pentru a-l observa împreună cu cineva drag, chiar făcând în fața lor educație ecologică cu micile generații!


Un astfel de cadou consider că merită să primească oricine pentru că poate deveni chiar și un element în educația orișicui. Iar acum o veste bună... îți poți achiziționa o astfel de ecospheră, iar apoi poți deveni un distribuitor al acestora, având posibilitatea de a obține un venit prin intermediul unui program de afiliere prin care beneficiezi de 15% din valoarea fiecărui produs comercializat prin intermediul tău. Ce spui, nu ți se pare atractiv?

Care este modelul tău preferat de pe www.ecosphere.ro?

P.S. Acest articol va apărea și în presa tipărită... țineți aproape!

Vezi mai multe detalii pe: http://eco-sphere.com/, http://www.ecospheres.co.uk/, http://www.eco-sphere.ca/en/, http://www.ecosphere-europe.com/


”Ce-ar fi dacă am trata Biblia ca pe telefonul mobil?”

”Ce s-ar întâmpla dacă am trata Biblia cu aceeași atenție pe care o acordăm telefonului mobil? Dacă am avea-o mereu cu noi, dacă ne-am întoarce când o uităm, dacă am deschide-o de mai multe ori pe zi, dacă am citi mesajele lui Dumnezeu din Biblie așa cum citim mesajele din telefon?” Cu această comparație, luată din stilul de viață al multor contemporani, papa Francisc s-a adresat miilor de romani și pelerini care au venit duminică, 5 martie 2017, în Piața San Pietro la tradiționala rugăciune ”Angelus”. Vremea instabilă, ropotele de ploaie fiind alternate cu momente de cer însorit, nu a descurajat familiile să fie prezente duminică la amiază pentru a recita împreună cu papa îndrăgitul antifonul marian în chiar prima duminică a Postului Mare.

Referindu-se la evanghelia proclamată la liturgia duminicii, urmând rânduiala ritului roman sau latin, papa Francisc a făcut o amplă meditație despre ispitirile și postul lui Isus din pustiu (Mt 4, 1-11). Episodul ocupă un loc semnificativ în viața lui Isus: imediat după botezul din râul Iordan și înainte de începerea activității publice. Isus tocmai primise învestitura solemnă în apele Iordanului: Spiritul lui Dumnezeu a coborât asupra lui, iar Tatăl din cer l-a proclamat ”Fiul meu, cel iubit” (3,17).
Papa Francisc: «Diavolul se bazează tocmai pe titlul de ”Fiul lui Dumnezeu” pentru a-l îndepărta pe Isus de îndeplinirea misiunii sale. Îi repetă cuvintele ”Dacă tu ești Fiul lui Dumnezeu” (vv. 3 și 6) și îi propune să facă fapte miraculoase, să o facă pe magul, precum schimbarea pietrelor în pâine pentru a-și potoli foamea și să se arunce jos de pe zidurile templului lăsându-se salvat de îngeri. La aceste două ispite, urmează cea de-a treia: să-l adore pe diavol ca să aibă stăpânire asupra lumii (v.9)».
În realitate, a remarcat papa Francisc, ”prin această întreită ispită, diavolul urmărește să-l distragă pe Isus de pe calea ascultării și a înjosirii – pentru că știe că răul va fi învins pe această cale – și să-l conducă pe falsa scurtătură a succesului și a slavei. Dar Isus parează săgețile otrăvite ale diavolului cu scudul Cuvântului lui Dumnezeu (vv. 4, 7 și 10) care exprimă voința Tatălui. În acest fel, Fiul, plin de puterea Spiritului Sfânt, iese biruitor din pustiu”.
Exemplul lui Isus, a continuat papa Francisc, este deosebit de important pentru creștini în timpul Postului Mare, fiind îndemnați ”să înfruntăm lupta spirituală împotriva Celui rău cu puterea Cuvântului lui Dumnezeu”. Acest lucru presupune, însă, familiarizarea cu Biblia, citirea, meditarea și asimilarea ei, din convingerea că ”Biblia conține Cuvântul lui Dumnezeu care este mereu actual și eficace”.
Papa Francisc: «Cineva a spus: Ce s-ar întâmpla dacă am trata Biblia cum tratăm telefonul mobil? Dacă am avea-o mereu cu noi, dacă ne-am întoarce când o uităm, dacă am deschide-o de mai multe ori pe zi, dacă am citi mesajele lui Dumnezeu din Biblie așa cum citim mesajele din telefon? Desigur, comparația este paradoxală, dar lasă de gândit. Într-adevăr, dacă am avea Cuvântul lui Dumnezeu întotdeauna în inimă, nicio ispită nu ar putea să ne îndepărteze de Dumnezeu și nici un obstacol nu ar putea să ne facă se ne abatem de la calea binelui; am ști să învingem ademenirile zilnice ale răului care este în noi și în afara noastră; ne-am descoperi mai în măsură să ducem o viață înviată, conformă Spiritului Sfânt, primindu-i și iubindu-i pe frații noștri, mai ales pe cei mai slabi și nevoiași, dar și pe dușmanii noștri».
După rugăciunea ”Angelus”, Sfântul Părinte a salutat grupurile de pelerini din Spania, Polonia, Italia și din alte țări, în special pe credincioșii din diecezele de Madrid și de Varșovia. În fine, un anunț important care privește agenda pontificală a acestei săptămâni:
Papa Francisc: «De câteva zile am început Postul Mare, drumul Poporului lui Dumnezeu spre Paști, un drum de convertire, de luptă împotriva răului prin armele rugăciunii, postului și faptelor de caritate. Vă urez tuturor ca drumul postului să fie bogat în roade și vă cer o amintire în rugăciune pentru mine și colaboratorii Curiei Romane alături de care voi începe în această seară săptămâna de exerciții spirituale. Vă mulțumesc din inimă!».
Potrivit programului, papa Francisc și colaboratorii săi pleacă din Cetatea Vaticanului duminică la ora 16.00 cu autocarul până la Casa de reculegere ”Divinul Învățător” din Ariccia, în apropiere de Roma. Perioada de exerciții se va încheia vineri, 10 martie. În acest răstimp, sunt suspendate toate audiențele particulare și publice, inclusiv tradiționala audiență generală de miercuri. De asemenea, de la contul papei pe Twitter nu va fi trimis nici un mesaj în aceste zile de reculegere. Exercițiile spirituale au ca temă generală ”Patima, moartea și învierea lui Isus după Matei”, iar meditațiile sunt prezentate de preotul franciscan italian Giulio Michelini. Duminică seară, la ora 18.00, predicatorul introduce meditația pregătitoare, cu titlul ”Mărturisirea de credință a lui Petru și drumul lui Isus până la Ierusalim”. Meditația este urmată de adorația euharistică și rugăciunea Vesperelor. În celelalte zile sunt prevăzute două meditații pe zi, la orele 9.30 și 16.00, în timp ce Sfânta Liturghie este celebrată la 7.30.
Primiți acum binecuvântarea apostolică invocată de papa Francisc duminică la rugăciunea ”Angelus”, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la cei care o primesc în spirit de credință.
(rv – A. Dancă)


Sursa:ro.radiovaticana.va

Participând activ la viața ta...

Gândim (din când în când) aiurea, alergăm aiurea, ne simțim aiurea... și, poate, trăim aiurea. Ulterior, (tot noi) riscăm să constatăm că ne dorim de mult ceva, însă ne ocupăm total de altceva. Adesea ne și enervăm! Sau ne descurajăm că tot dorim și nu mai reușim. Cum vine asta?
Avem, probabil fiecare dintre noi, o serie de gânduri și dorințe personale. Deținem lista noastră de priorități, de așteptări, intenții... Chiar rezonabile! Exemplu: cât ne-am dori puțină (sau multă) răbdare! Cât am dori un pic de pace? Sau liniște în suflet! Am vrea să nu ne enervăm, să fim mai buni, să reușim și una și ailaltă etc. Ne pronunțăm (tacit sau explicit) asupra propriilor aspirații. Și facem bine. În plan intern avem o gamă largă de propuneri personale. Însă mai e nevoie de ceva. Ceva ce nu mai ține de cuvinte.
Există, între psihoterapii, o terapie, „a realității”. Promotorul ei, dr. W. Glasser, o construiește în jurul noțiunii de alegere. Adică tot ce faci, ce simți, ce reușești, ce ești, sau ce nu ești... e cauza alegerilor tale. Totul depinde doar de tine: de ce optezi să faci. Sună banal, însă adevărat: ești deprimat, înseamnă că tu ai ales ceva care îți generează starea asta.
Ești obosit: e pentru că ai preferat ceva epuizant.
Ești fericit: e doar din cauza alegerilor tale.
Ești zăpăcit, frustrat, vesel sau trist... motivul e același.
E totul o alegere! Tu însuți ai optat, premergător sau pe parcurs, sau chiar acum,... iar toate astea te condiționează.
Această terapie „a realității” propune un model de analiză în patru etape, numit „WDEP” (1. Wants = dorințe, 2. Doing = acțiune, 3. Evaluating = verificare, 4. Plan = planificare). Trecând treptat de la o etapă la cealaltă, te poți verifica, îți poți propune și chiar rezolva problema. Exemplu: să presupunem că vrei pace și liniște în viața ta. O chestie frumoasă pe care o dorește fiecare! Aceasta înseamnă că formulezi primul moment, dorința ta: „doresc mai multă pace”. Apoi, treci la etapa următoare: întreabă-te ce faci de obicei în fiecare zi, ce faci în general în viața ta. Să zicem că ești sincer și-ți răspunzi: „păi merg la muncă sau la școală, mă întâlnesc cu x sau y, mă duc la club, la bar, la tenis, fotbal... la televizor, calculator etc”. Până aici totul pare corect. Urmează însă al treilea moment: compară dacă ce faci în fiecare zi are vreo legătură cu ce ți-ai dori de fapt în viața ta (în cazul nostru „pacea”). Să zicem că rămâi tot sincer, și observi că s-ar putea să nu se potrivească una cu cealaltă: vrei pacea, dar alergi ca un bezmetic toată ziua încoace și încolo, vrei liniște, dar stai intenționat în zgomot. Faci una și vrei alta. Drept consecință, al patrulea moment este planificarea. Adică te gândești concret cum poți să îți aduci măcar un fir de pace în ființa ta. Și programezi: fie te odihnești, fie te rogi, te plimbi, sau meditezi, te lași pătruns de o lectură etc. Adică schimbi concret modul de trai! E evident, n-o să refuzi total orice prilej de muncă, și nu o să-ți restricționezi alte activități utile. Sau, poate da! Dacă și ceea ce-ți dorești este vital și valorează mult mai mult ca orice altceva, atunci: da. Da, fără vreun sentiment de vină!Adică te implici concret în ce anume ți-ai propus fără să te mai deruteze alții. Tu însuți ești convins acum (și motivat) că ce-ți dorești să faci, de azi înainte, are valoare pentru viața ta.
În fapt, întreaga existență e o cascadă de alegeri. Nu ești creat ca să trăiești la întâmplare. Nu viețuiești instinctual. Ci te implici activ. Alegi. Cu personalitate. Cu responsabilitate! Dacă ai sta și-ai aștepta să se întâmple totul de la sine, te-ai amăgi vital. E ca și cum ai vrea enorm de mult să ți se schimbe becul ars din baie, sau clanța de la ușă, fără ca să faci nimic. E ireal! Nu progresezi fără intenție. Nu te dezvolți „așa, din mers”. Ci e nevoie de participarea ta.
Biblia conține exemple inedite de oameni și momente unde alegerile (atât nocive, cât și sfinte) au devenit ulterior sursă de plâns sau bucurie. Mântuitorul zice clar că treabă am avea cu toții, însă cea mai frumoasă ocupație rămâne sufletul (cf. Mt 16,24-26). E acțiunea de a deveni tu însuți. Atunci când, la un moment dat, decizi să te ocupi cu interes de tine, de suflet, de dorința ta frumoasă și te gândești atent la mântuire, înseamnă că alegi cea mai frumoasă variantă de a trăi. Atunci îți folosești darul sublim al libertății și nu gândești deloc aiurea, ci dimpotrivă, cu înțelepciune.

de Pr. Bogdan Emilian Balașcă