luni, 24 aprilie 2017

Testamentul unui bunic pentru nepoții săi

Un bunic le-a lăsat nepoților săi o serie de sfaturi din experiența personală. Dar mesajul său poate fi o învățătură pentru mulți.

La sfatul fiicei sale, James Flanagan le-a scris o scrisoare nepoților pe care aceștia să o citească când vor ajunge la maturitate. Difuzată pe rețelele sociale după moartea autorului, scrisoarea a fost deja vizualizată de milioane de ori.

„Dragă Ryan, Conor, Brendan, Charlie și Mary Catherine,

Fiica mea Rachel, care dă dovadă de înțelepciune și atenție, a insistat să vă scriu câteva sfaturi, din experiența vieții mele. Am început să vă scriu de azi, 8 aprilie 2012, cu o zi înainte de a împlini 72 de ani.

Sunteți un dar minunat de la Dumnezeu, atât pentru noi cât și pentru lume. Amintiți-vă aceasta, mai ales în vremuri dificile.

Nu vă fie frică de nimeni și de nimic atunci când vine vorba de a vă trăi viața. Urmați-vă visele și speranțele, chiar dacă acestea par imposibil de atins pentru alții. Mulți oameni nu fac ceea ce-și doresc sau ce ar trebui să facă, de teama de a nu fi judecați. Evitați pesimiștii! Ce poate fi mai rău decât să te uiți în urmă și să spui: „aș fi făcut asta sau cealaltă.“ Asumați-vă riscul de a face greșeli.

Toți oamenii sunt la fel. Unii poartă haine frumoase, au diplome și titluri (pentru o vreme), au putere și își doresc ca voi să credeți că sunt deasupra altora. Nu-i credeți! Acești oameni au aceleași dubii, aceleași temeri și speranțe ca și voi. Mănâncă, beau și dorm ca voi. Întrebați-i asupra autorității lor, dar fiți atenți la modul în care o veți face.

Faceți-vă o listă cu ceea ce v-ar place să realizați: să călătoriți, să învățați o meserie, să stăpâniți o limbă, să cunoașteți pe cineva în mod special... Să faceți în așa fel încât lista să fie suficient de lungă și în fiecare an încercați să vă împliniți o parte din dorințe. Nu lăsați pe mâine ceea ce puteți face azi (sau luna viitoare, sau anul următor). Faceți în așa fel încât lucrurile să se întâmple. Cel mai bun moment pentru a începe un astfel de proiect este acum!

Fiți buni și-i ajutați pe apropiații voștri, în special pe cei mai fragili și pe copii. Fiecare persoană care se confruntă cu dificultăți și ar putea avea nevoie de ajutorul vostru.

Citiți cât mai multe cărți. Cărțile sunt o sursă incredibilă de plăcere, de înțelepciune și de inspirație. Nu au nevoie nici de baterii, nici de conexiune, vă pot însoți peste tot.

Fiți sinceri!

Călătoriți în mod constant, mai ales în tinerețe. Nu așteptați să aveți „suficienți bani“, nu așteptați să vină „momentul potrivit“, acest lucru nu se va întâmpla niciodată. Faceți-vă pașaportul acum!

Alegeți-vă profesia în funcție de ceea ce vă place să faceți. Desigur, vor exista dificultăți, dar munca voastră trebuie să o faceți cu multă bucurie. Aveți grijă să nu vă alegeți profesia doar pentru bani, fiindcă acest lucru vă va paraliza sufletele.

Nu țipați. Acest lucru nu funcționează și te va răni și pe tine și pe cei din jurul tău. De fiecare dată când am țipat, a fost un eșec.

Respectați-vă întotdeauna promisiunile făcute copiilor. Nu spuneți „vom vedea“ când vreți să spuneți „nu“. Copiii așteaptă să li se spună adevărul.

Să nu spuneți niciodată cuiva că-l iubiți dacă nu este adevărat.

Trăiți în armonie cu natura: ieșiți în aer liber, plimbați-vă în păduri, în munți, la mare, în desert... Este important pentru sufletul vostru.

Îmbrățișați-i pe cei pe care îi iubiți. Spuneți-le cât de mult contează pentru voi, nu așteptați până când va fi prea târziu.

Fiți recunoscatori".

Traducere: ACC


Sursa:it.aleteia.org