marți, 22 octombrie 2013

Fericitul Ştefan Sandor sau mărturia fidelităţii până la capăt

Fericitul Sandor Istvan
A fost beatificat sâmbătă, 19 octombrie 2013, în Ungaria, la Budapesta, laicul consacrat salezian Ştefan Sándor (1914-1953), martir, condamnat la moarte de regimul totalitar comunist şi ucis prin spânzurare pe 8 iunie 1953, la vârsta de 39 de ani. Sfânta Liturghie de beatificare a fost prezidată de Cardinalul Angelo Amato, prefectul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor. Cardinalul l-a prezentat pe Fericitul Ştefan Sándor într-un interviu acordat pentru Radio Vatican. “Fericitul Ştefan Sàndor s-a născut la Szolnok, în Ungaria, pe 26 octombrie 1914, într-o familie cu o profundă trăire creştină. Şi-a trăit viaţa într-o perioadă dificilă pentru ţara sa, chinuită de războaie şi răsturnări politice şi sociale. De copil frecventa în mod asiduu parohia, susţinută de Fraţii Minori Franciscani, unde a activat ca ministrant”.
“Observându-i deosebita sensibilitate religioasă şi calităţile umane, călugării franciscani l-au orientat către Congregaţia Saleziană. A devenit fascinat de spiritualitatea pr. Ioan Bosco şi de metoda sa pedagogică şi pastorală orientată spre ‘mântuirea integrală a tinerilor’, de aceea în anii tinereţii a decis să renunţe la munca în domeniul metalurgic, în turnătoria de cupru unde lucra şi, cu acordul părinţilor, a intrat ca postulant în Institutul Salezian”. Despre modul în care a trăit persecuţia religioasă declanşată de dictatura comunistă din ţara sa, Cardinalul Amato a spus: “Se ştie că comunismul stalinist, regim nu mai puţin opresiv decât nazismul, instaurat în Ungaria în 1949, nu doar a expropriat bunurile Bisericii, ci a şi început o înverşunată formă de persecuţie împotriva persoanelor consacrate, constrânse să trăiască în clandestinitate şi să se adapteze la cele mai variate munci pentru a putea supravieţui”.
“Ştefan a fost constrâns să abandoneze tipografia în care lucra ca salezian, fugind în grabă şi rămânând ascuns timp de câteva luni. Deşi ar fi putut părăsi Ungaria, a luat decizia să rămână. A reuşit să se angajeze într-o fabrică de detergenţi din Budapesta, unde şi-a continuat curajosul apostolat printre tineri, fiind pe deplin conştient că o astfel de activitate era interzisă cu desăvârşire… Pe 28 iulie 1952, poliţia politică l-a ridicat din fabrică şi l-a dus la închisoare, unde a fost torturat. După un proces ipocrit şi sumar, a fost condamnat pentru complot împotriva statului şi spânzurat pe 8 iunie 1953. După prăbuşirea regimului comunist, în virtutea legii 26, din 1990, sentinţa a fost anulată, în noiembrie 1999 acordându-i-se o distincţie din partea guvernului ungar”.
Despre testamentul spiritual al Fericitului Ştefan Sàndor, prefectul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor a spus: “Fericitul martir Ştefan ne lasă nouă, tuturor confraţilor salezieni, un triplu mesaj: în primul rând fidelitatea totală, până la sfârşit, faţă de vocaţia la care ne-a chemat Domnul; în al doilea rând, angajare în misiunea de educaţie a tinerilor, care trebuie să fie formaţi în spiritul Evangheliei; îndemnul la a fi mărturisitori buni şi credibili ai lui Isus şi ai Cuvântului Său de speranţă şi caritate. Fericitul Ştefan Sàndor ne încredinţează profeţia importanţei educaţiei tinerilor, pentru a lupta împotriva unei culturi care deseori combate valorile vieţii, carităţii, sârguinţei, iertării şi fraternităţii”.

si aici