marți, 18 ianuarie 2011

Terra se îndreaptă spre un nou prag: 7 miliarde de oameni! De Viorica Marin

Pământeanul anului 2011 trăieşte mai ales în oraş

Foto: shutterstock

Pământeanul anului 2011 trăieşte mai ales în oraş

Peste patru miliarde de locuitori se află pe continentul asiatic, iar mai puţin de un miliard, în Europa. Peste numai câteva luni, numărul locuitorilor Terrei va ajunge la şapte miliarde. Creşterea a mai încetinit în ultimul deceniu, susţin statisticile.

Evenimentul este cu atât mai marcant având în vedere că numărul pământenilor a crescut de la şase la şapte miliarde într-un timp record. În vreme ce specia noastră, Homo sapiens, a aşteptat între 100.000 şi 200.000 ani pentru a câştiga (în jurul anului 1800), primul său miliard de specimene, omului modern nu i-au trebuit decât doisprezece ani pentru a ajunge la această cifră.

Un alt indiciu al acestei accelerări nebune: între ultima Eră Glaciară şi Epoca Renaşterii, populaţia lumii s-a dublat, în medie, la fiecare şaisprezece-şaptesprezece secole. Populaţia Terrei a crescut de la 2,3 miliarde, la 7 miliarde de locuitori din 1941 până în 2011.

Asia, cel mai aglomerat continent

Din cele şapte miliarde de pământeni, mai bine de patru, adică aproximativ 61%, vor locui în Asia. Puţin mai mult de un miliard de oameni se vor regăsi în Africa şi America, iar aproape 800 de milioane în Europa, scrie cotidianul elveţian „Le Temps".

Dacă până la 1900, 25% din populaţia lumii se afla pe Bătrânul Continent, la sfârşitul acestui an europenii nu vor mai reprezenta decât 11% din numărul total al locuitorilor Terrei.

Doi oameni din trei sunt cetăţenii a două state gigant: China şi India. Omenirea a devenit mai mult urbană decât rurală din 2008, potrivit estimărilor Naţiunilor Unite. Peste 3,5 miliarde de oameni din cele 7 vor trăi la oraş, mai ales în metropole, adică oraşe cu mai mult de 10 milioane de locuitori. În 1950 existau doar două oraşe de asemenea dimensiuni, acum sunt 20.

Mai mulţi bărbaţi decât femei


Peste 200 de milioane de cetăţeni, adică 3% din populaţia lumii, trăiesc în ţările unde au emigrat. Sub o treime din ei se vor deplasa de la sud la sud, altă treime de la sud la nord, şi de la nord la nord, iar doar 10 milioane de la nord la sud.

Pe Terra vor fi mai mulţi bărbaţi decât femei. Această diferenţă, de aproximativ 50 de milioane de bărbaţi, nu se explică prin faptul că în mod natural se nasc mai mulţi băieţi decât fete, ci reprezintă efectul obiceiului din unele zone ale lumii unde se practică avortul selectiv al embrionilor de sex feminin.

Odată cu creşterea în vârstă, balanţa se redresează în acest punct, deoarece speranţa de viaţă a femeilor s-a apropiat foarte mult de cea a bărbaţilor.



Sura: http://www.adevarul.ro/international/Terra-spre_un_nou_prag-__7_miliarde_de_oameni_0_406759956.html


RUGĂCIUNE ŞI COOPERARE PRACTICĂ PENTRU UNITATEA CREŞTINĂ
RUGĂCIUNE ŞI COOPERARE PRACTICĂ PENTRU UNITATEA CREŞTINĂ

Biroul de presă al Patriarhiei Române ne informează:

Bisericile creştine din întreaga lume organizează în a treia săptămână a lunii ianuarie a fiecărui an (18 - 25 ianuarie) seri de rugăciune pentru unitatea creştină. Tema Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştină din anul 2011 este inspirată de textul scripturistic „Şi stăruiau în învăţătura apostolilor şi în împărtăşire, în frângerea pâinii şi în rugăciuni” (Faptele Apostolilor 2,42).

În urma consultărilor Patriarhiei Române cu responsabilii pentru dialog local ai Bisericilor creştine din Bucureşti în vederea definitivării programului Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştină (18-25 ianuarie 2011), s-a convenit asupra cadrului general de desfăşurare a acestei manifestări ecumenice tradiţionale, care se va desfăşura după următorul program:

- Marţi, 18 ianuarie, Catedrala Patriarhală (Dealul Mitropoliei) orele 16.00;
- Miercuri, 19 ianuarie, Biserica Evanghelică C.A (strada Luterană 2), orele 17.00;
- Joi, 20 ianuarie, Biserica Armeană (Bulevardul Carol I, 43), orele 17.00;
- Vineri, 21 ianuarie, Biserica Reformată (biserica Calvineum, strada Luterană 13 bis), orele 17.00;
- Sâmbătă, 22 ianuarie, Biserica Greco-catolică (strada Sirenelor 39), orele 17.00;
- Duminică, 23 ianuarie, fiecare Biserică va face rugăciuni pentru unitatea creştină în cadrul slujbelor obişnuite;
- Luni, 24 ianuarie, Biserica Anglicană (strada Arthur Verona 3), orele 17.00;
- Marţi, 25 ianuarie, Catedrala Romano-Catolică “Sfântul Iosif” (strada General Berthelot 19), orele 17.00.

Patriarhia Română reaminteşte clerului ortodox că potrivit hotărârii Sfântului Sinod nr. 6745/29 octombrie 2008, la Catedrala Patriarhală, alte catedrale şi biserici ortodoxe din ţară şi străinătate, reprezentanţii celorlalte culte creştine vor asista la slujba ortodoxă (Vecernia), fără implicare liturgică. După slujba ortodoxă, reprezentanţii oficiali ai celorlalte Biserici creştine vor putea prezenta mărturii asupra convieţuirii paşnice şi cooperării ecumenice locale sau regionale astăzi.

Clericii ortodocşi români prezenţi la rugăciunea ecumenică organizată de celelalte Biserici creştine, vor asista la rugăciunea acestora, fără implicare liturgică, iar, apoi, vor putea rosti un cuvânt privind tema întâlnirii.

Sursa: http://www.basilica.ro/ro/stiri/brugaciune_si_cooperare_practica_pentru_unitatea_crestinab_4973.html

A apărut Exortaţia apostolică postsinodală „Verbum Domini”

La Editura "Presa Bună" a fost tradusă şi publicată exortaţia apostolică postsinodală "Verbum Domini" despre cuvântul lui Dumnezeu în viaţa şi misiunea Bisericii, semnată de papa Benedict al XVI-lea. Traducerea a fost făcută de pr. Mihai Pătraşcu.

Verbum Domini este exortaţia apostolică despre cuvântul lui Dumnezeu în viaţa şi misiunea Bisericii. A fost semnată de papa Benedict al XVI-lea la 30 septembrie 2010, dar a fost publicată pe 11 noiembrie 2010. Ea este rodul celei de-a XII-a Adunări Generale a Sinodului Episcopilor (Roma, 5-26 octombrie 2008). Documentul cuprinde o introducere, trei părţi şi o încheiere.

În prima parte, papa scoate în evidenţă rolul fundamental al lui Dumnezeu Tatăl în revelaţie şi dimensiunea trinitară a acesteia. Dumnezeu, care vorbeşte, doreşte să deschidă şi să menţină un dialog cu omul, în care el ia iniţiativa şi se revelează pe sine în diferite moduri. Omul este chemat să intre în alianţă cu Dumnezeul său, care îl ascultă şi îi răspunde întrebărilor sale. Lui Dumnezeu care vorbeşte, omul îi răspunde cu credinţă. Cea mai potrivită rugăciune, ca răspuns la invitaţia lui Dumnezeu la dialog, este cea rostită folosind cuvintele care au fost revelate de Dumnezeu şi care sunt conservate şi scrise în Biblie. Tot aici, papa examinează relaţiile dintre creştini şi evrei, notând că aceştia se bucură de o relaţie foarte specială, deoarece au în comun o mare parte din Biblie.

Partea a doua a documentului papa a rezervat-o relaţiei dintre cuvântul lui Dumnezeu şi Biserică. El subliniază cum, mulţumită Sfintei Scripturi şi sacramentelor, Isus rămâne contemporan cu omenirea în viaţa Bisericii. Liturghia, care constituie locul privilegiat al prezenţei lui Isus în mijlocul oamenilor, constituie legătura vitală dintre Sfânta Scriptură şi sacramente, în special Euharistia.

În partea a treia, Sfântul Părinte atrage atenţia asupra datoriei creştinilor de a vesti cuvântul lui Dumnezeu în lumea în care trăiesc şi muncesc. Biserica este orientată spre vestirea cuvântului oamenilor care nu-l cunosc încă, dar şi celor care au fost deja botezaţi, însă au nevoie de noua evanghelizare pentru a redescoperi cuvântul lui Dumnezeu. Aici este amintit faptul că creştinii sunt chemaţi să slujească cuvântul lui Dumnezeu în fraţii şi surorile lor. În finalul acestei părţi, papa exprimă speranţa că Biblia va fi mai bine cunoscută în şcoli şi universităţi şi că se vor folosi mai bine mijloacele de comunicare, exploatându-se toate posibilităţile tehnologice moderne.

În încheiere, Sfântul Părinte îndeamnă pe toţi creştinii să devină tot mai familiari cu Sfânta Scriptură.

Sergiu Gabor

* * *

Verbum Domini
Benedict al XVI-lea, Ed. "Presa Bună", 2010, ISBN 978-606-8116-14-3, 14x21 cm, 168 p., 7 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poştale aferente expedierii):

  • prin poştă: Librăria Presa Bună, Bd. Ştefan cel Mare, 26; 700064 - Iaşi;
  • prin fax: 0232/211527;
  • prin telefon: 0232/212003, interior 41: de luni până vineri, între orele 10.00-18.00;
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro;
  • prin Internet: www.ercis.ro; www.catholica.ro
Sursa: http://www.ercis.ro/actualitate/viata.asp?id=20110135


Învaţă de la toate

” Învaţă de la apă să ai statornic drum,
Învaţă de la flăcări, că toate-s numai scrum.
Învaţă de la umbră să taci şi să veghezi,
Învaţă de la stâncă cum neclintit să crezi.
Învaţă de la soare cum trebuie să apui,
Învaţă de la piatră, cât trebuie să spui.
Învaţă de la vântul ce adie pe poteci,
Cum trebuie prin lume de liniştit să treci.
Învaţă de la toate, că toate-ţi sunt surori,
Cum trebuie să treci frumos prin viaţă,
Cum poţi frumos să mori.
Învaţă de la vierme, că nimeni nu-i uitat,
Învaţă de la nufăr să fii mereu curat.
Învaţă de la flăcări ce avem de ars în noi,
Învaţă de la ape să nu dai înapoi.
Învaţă de la umbră să fii smerit ca ea,
Învaţă de la stâncă să-nduri furtuna grea.
Învaţă de la soare, ca vremea să-ţi cunoşti,
Învaţă de la stele, că-n cer sunt numai oşti.
Învaţă de le greier, când singur eşti să cânţi,
Învaţă de la lună, să nu te înspăimânţi.
Învaţă de la vulturi când umerii ţi-s grei,
Şi du-te la furnică să vezi povara ei.
Învaţă de la floare să fii gingas ca ea,
Învaţă de la oaie să ai blândeţea sa.
Învaţă de la păsări să fii mai mult în zbor,
Învaţă de la toate, că totu-i trecător.
Ia seama fiu al jertfei prin lumea care treci,
Să-nveţi din tot ce piere, cum să trăieşti pe veci!”

~ Autor anonim (lirica norvegiana) ~

“Luaţi jugul Meu asupra voastră şi învăţaţi-vă de la Mine, că sunt blând şi smerit cu inima şi veţi găsi odihnă sufletelor voastre. Căci jugul Meu e bun şi povara Mea este uşoară.” (Mt.11, 29-30)

Sursa: http://sfantatreimebc.org/pitura/?cat=32&paged=3