vineri, 29 noiembrie 2013

După 75 de ani, Harvard află ce îi face fericiți pe bărbați

Aruncați toate cărțile de psihologie și comunicare, căci pe Amazon.com a ieșit cartea Triumphs of Experience scrisă de George Vaillant, cel care a condus cel mai lung și exhaustiv studiu din istoria cercetării directe a evoluției umane. Cam așa se trâmbițează apariția concluziilor acestui studiu, care a durat 75 de ani și a costat 20 de milioane de dolari. Dar, de fapt, păstrați-vă cărțile de psihologie și comunicare, deoarece veștile sunt bune: nu s-a petrecut nicio revoluție în ultimii 75 de ani, știm deja ce îi face fericiți pe bărbați.

Bărbații studiului Grant

carte_400Pentru a înțelege concluziile acestui studiu, a cărui valoare nu poate fi trecută cu vederea, mai întâi trebuie să înțelegem ce fel de studiu a fost acesta, un studiu unicat, cum nu s-a mai făcut înainte și nu știm dacă și când se va mai face.

Din recenzia pe care DailyBeast o face cărții, înțelegem că George Vaillant avea 32 de ani când a preluat studiul Grant de la Harvard, în 1966. El urma să își petreacă întreaga viața urmărind câteva sute de bărbați, de pe băncile facultății și până la moarte, pentru a afla cum se poate obține fericirea în viață. Cincizeci de ani mai târziu, Vaillant își expune concluziile și descoperă că propria maturizare este inseparabilă de viețile celor pe care i-a examinat.

În propunerea sa către președintele universității, Arlen Bock, doctor la Harvard, spunea că timpului este potrivit pentru un asemenea experiment. El a vorbit despre „stresul presiunii moderne" pentru care „generația actuală de studenți este complet nepregătită". Acești studenți se născuseră după Primul Război Mondial, odată cu răspândirea tehnologiei și a culturii consumeriste, au fost crescuți într-o eră de obiceiuri sexuale în schimbare, de către părinți care trecuseră prin Marea Depresie. Așadar, din băncile facultății până la activitățile din Al Doilea Război Mondial, prin căsătorii și divorțuri, colapsuri și reușite profesionale și până la pensionare, 268 de bărbați s-au suspus în mod regulat la teste fizice și psihologice, au răspuns la chestionare și au participat la interviuri. Dosarele strânse în acești ani sunt ca niște dicționare, povestește Joshua Shenk, jurnalist la The Atlantic, care a petrecut o lună la Harvard printre aceste dosare, încercând să afle secretele unei vieți fericite.

Ce este cel mai important de ținut minte

Concluziile sunt numeroase și la o adică se pot aplica la modul general, nu doar în dreptul bărbaților. Unele concluzii le aparțin chiar participanților, iar unele, lui Vaillant.

De obicei, ne uităm și la noi și ne gândim că dacă până în prezent nu am reușit să arătăm într-un fel, să avem câţi bani vrem, să ne găsim un partener de viață, de aici încolo totul o ia la vale. Poate cea mai bună veste în urma acestui studiu este că încununarea tinereții și atribuirii ei puteri fenomenale este total greșită. „Viețile se schimbă și lucrurile pot deveni mai bune" ,scrie Vaillant. „Dar oamenii care nu învață devreme să iubească vor plăti scump." Vieţile noastre continuă să evolueze şi în anii de pe urmă, care adesea se dovedesc o perioadă mai împlinită decât cele de dinainte, iar bărbaţii care se descurcă bine la vârsta a treia nu au avut, în mod obligatoriu, şi acelaşi succes la vârsta a doua sau viceversa, profesional sau personal, scrie FeelGuide.

Un alt aspect important este că îmbătrânirea fizică după vârsta de 80 de ani este determinată mai puţin ereditar şi mai mult de stilul de viaţă avut înainte de vârsta de 50 de ani. La acest capitol, bărbații au avut cea mai mare problemă cu alcoolismul, identificat drept cea mai des întâlnită cauză de divorţ în rândul participanţilor la studiu și asociat problemelor precum depresie sau nevroză. Laolaltă cu fumatul, alcoolismul s-a dovedit a fi cauza numărul unu a deceselor în rândul participanţilor la studiu.

Dacă alcoolul are forța cea mai distructivă pentru bărbați, iubirea este cea care îi împlinește, în special iubirea de mamă. De mult se știa că relația bărbațiilor cu mamele lor este definitorie pentru viața lor, iar acest lucru nu s-a schimbat. „Bărbaţii care au avut relaţii călduroase, plăcute, cu mamele lor au câştigat mai mult decât cei cu mame mai nepăsătoare. Bărbaţii care au avut relaţii reci cu mamele lor erau mai degrabă supuşi riscului de a dezvolta demenţă la bătrâneţe. Relaţiile bărbaţilor cu mamele lor au fost asociate şi cu eficienţa la muncă din perioada adultă. De cealaltă parte, o relaţie bună cu taţii a fost corelată cu rată scăzută de anxietate, cu o mai bună petrecere a timpului liber şi cu o satisfacţie mai crescută a vieţii după 75 de ani."

De la partenerele lor de viață, bărbații au nevoie cel mai mult tot de afecțiune. Studiul a stabilit o legătură puternică între afectuozitatea relaţiilor din timpul vieţii şi sănătatea şi fericirea anilor de pe urmă ai vieţii. Cercetătorul a notat că 58 dintre bărbaţii monitorizaţi, care au avut cel mai ridicat punctaj la capitolul „relaţii afectuoase", au câştigat mai mult decât cei care aveau cel mai scăzut punctaj la acest capitol şi au avut mai mult succes profesional, deci şi un grad de mulţumire mai ridicat asupra vieţii.

„După 75 de ani şi 20 de milioane de dolari cheltuite, Grant Study duce la o concluzie simplă alcătuită din patru cuvinte: fericirea este iubire şi punct", conchide George Vaillan.