vineri, 24 martie 2017

Știința confirmă că viața începe chiar din momentul fecundării

Comunitatea științifică continuă să aducă dovezi pentru a demonstra că viața începe încă din momentul concepției (fecundării).
În ultima ediție a tratatului Dezvoltarea umană: The Developing Human: Clinically Oriented Embryology (Noțiuni clinice de embriologie), profesorii Keith Moore, T.V.N. Persaud și Mark Torchia au adus lămuriri importante în ceea ce privește dezvoltarea persoanei umane, fără a se depărta deloc de ceea ce înseamnă cu adevărat începutul unei vieți. Iată în continuare șase citate sugestive privind dezvoltarea fetală:
„Dezvoltarea umană este un proces continuu care începe din momentul fecundării unui ovocit provenit de la o femeie de către un spermatozoid provenit de la un bărbat”.
„Dezvoltarea umană începe în momentul fecundării, atunci când un ovocit fuzionează cu un spermatozoid, formând astfel o singură celulă, zigotul”.
„Toate structurile principale ale organismului uman se formează între săptămânile 4 și 8 de sarcină”.
„Mugurii membrelor superioare pot fi recunoscuți în zilele 26 sau 27 de sarcină sub forma unor mici umflături situate la nivelul pereților ventrolaterali ai organismului uman”.
„În săptămâna a 6-a, embrionii fac mișcări spontane, precum cele ale trunchiului sau ale membrelor în curs de dezvoltare”.
„La sfârșitul acestei săptămâni (săptămâna 8), embrionul prezintă toate caracteristicile umane distincte, deși în continuare capul reprezintă aproximativ jumătate din mărimea acestuia”.
Aceste citate subliniază încă odată faptul că fiecare ființă umană este unică și este o persoană vie încă din stadiile precoce ale dezvoltării sale. James Boop face un rezumat extrem de important al începutului vieții și al stadiilor următoare în volumul 2 al cărții sale, Viața umană și etica îngrijirilor de sănătate:
„Prima celulă a unei noi ființei umane apare în momentul concepției (fecundării), atunci când un spermatozoid viabil de la tată fuzionează cu un ovocit viabil de la mamă. Practic, în acest mod viața umană trece de la o generație la alta. În condițiile unui mediu optim și a unor componente genetice favorabile, această unică celulă dă naștere la trilioane de alte celule specializate și integrate care compun în final ființa umană în întregul ei ansamblu structural și funcțional.
Fiecare ființă vie din zilele noastre, și de fapt fiecare ființă vie care a existat vreodată pe pământ, și-a început existența în acest mod (ca celulă unică). Dacă această unică celulă sau orice stadiu al dezvoltării ei piere, individul moare, încetând astfel să existe ca organism viu. În biologia umană nu s-a descoperit până acum nicio excepție de la această regulă”.
În continuare, câteva citate suplimentare extrase din manuale și studii de medicină privind dezvoltarea fetală sau spuse de specialiști în domeniu care întăresc faptul că viața umană începe încă din momentul fecundării:
„Ciclul de viață al mamiferelor începe în momentul în care un spermatozoid fecundează un ovul”.
Okada et al., A role for the elongator complex in zygotic paternal genome demethylation, NATURE 463:554 (Jan. 28, 2010).
„Fecundarea este un proces amplu în cadrul căruia gameții haploizi ai femeii și ai bărbatului (ovulul și spermatozoidul) se unesc pentru a da naștere unui individ unic din punct de vedere genetic”.
Signorelli et al., Kinases, phosphatases and proteases during sperm capacitation, CELL TISSUE RES. 349(3):765 (Mar. 20, 2012).
„La mamifere, oviductul sau trompa falopiană reprezintă locul de unde pornește viața. După parcurgerea unui drum lung, spermatozoidul întâlnește ovocitul la nivelul unei zone specifice a oviductului, ampula, și astfel are loc fecundarea”.
Coy et al., Roles of the oviduct in mammalian fertilization, REPRODUCTION 144(6):649 (Oct. 1, 2012).
„Fecundarea – adică fuziunea gameților pentru a da viață – reprezintă punctul culminant al mai multor procese celulare intricate regulate”.
Marcello et al., Fertilization, ADV. EXP. BIOL. 757:321 (2013). National Institutes of Health, Medline Plus Merriam-Webster Medical Dictionary (2013).


Sursa:stiripentruviata.ro

Vrei o #MâncareCuNotificare?

#MâncareCuNotificare?
Nu, nu te anunță că ai mâncat prea mult!
Că ar trebui să mergi la magazin să cumperi un produs nou!
Nici nu te încurajează să mănânci totul dintr-o dată!
Sau că trebuie să împarți! :)

Pe salamurilor Semenic Extra de la Caroli apare un cadran termosensibil, un Carolimetru termic. ce le oferă consumatorilor o informație vitală: dacă produsele sunt păstrate sau nu la temperaturi optime.

Acest salam cu 90% carne, din seria #MâncareCuNotificare, indică pe etichetă diverse culori:
VERDE - indică faptul că temperatura este sub 8°C și că este păstrat optim.
GALBEN indică faptul că temperatura este peste  8° C, deci trebuie mutat într-un loc mai răcoros.

„La Caroli Foods există o preocupare continuă pentru calitatea produselor şi a proceselor. În acest sens se monitorizeaza continuu întregul lanţ frigorific al produselor - începand cu producţia și ambalarea în fabrica din Piteşti, continuand apoi cu depozitele din ţară, în timpul transportului cu maşinile frigorifice proprii şi terminand cu verificarea vitrinelor frigorifice ale magazinelor partenere” (Caroli.ro).

Informații suplimentare pe:


Nu ești curios de salamurilor Semenic Extra de la Caroli?
Eu am și plecat să le caut la supermarket! Tu?