luni, 27 iunie 2016

Cele 10 porunci ale cuplului

O echipă de psihologi și experți americani în terapie conjugală, a elaborat o listă care conține cele 10 porunci ale cuplului. Acestea reprezintă o sursă de mare înțelepciune pentru viața și pentru fericirea cuplurilor.

1. Nu vă iritați niciodată în același timp
          Evitați cu orice preț să explodați. Cu cât situația este mai complicată, cu atât mai mult este nevoie de calm. Trebuie să vă convingeți de faptul că dacă veți exploda, nu veți realiza nimic pozitiv. Toți suntem familiarizați cu avantajele unei explozii: doar dărâmături, moarte și tristețe. Așa că nu ar trebui să se permită ca explozia să se producă. Mons. Helder Camara spunea că: „există creaturi care sunt asemenea trestiei: chiar macerate și strivite complet, știu doar să dea dulceață...”.
2. Nu urlați niciodată unul la celălalt (cu excepția cazului în care casa nu a luat foc).
          Cine are argumente bune nu are nevoie să urle. Cu cât o persoană urlă mai mult, cu atât mai puțin este ascultată. Urletul este tipic acelora care sunt din punct de vedere moral slabi și nu reușesc să se impună prin argumente.
3. Dacă cineva trebuie să câștige discuția, lăsați să fie celălalt
          Pierderea unei discuții poate să fie un act de inteligență și de iubire. A dialoga nu însemnă a discuta, pentru simplul motiv că discuția presupune un câștigător și un pierzător, iar dialogul nu. Dacă din neglijența noastră dialogul se transformă într-o discuție, permiteți-i celuilalt să câștige, pentru ca discuția să se poată termina mai rapid.
          În cadrul căsătoriei discuția este sinonim cu „războiul”, o luptă dezordonantă. „Victoria în război trebuie să fie comemorată ca o înmormântare”, spunea Lao Tse. Ce avantaj avem atunci când câștigăm o luptă împotriva aceluia care este propriul nostru trup? Cuplul trebuie să fie determinat să nu provoace discuții; nu putem uita faptul că este nevoie doar de un nor mic pentru a ascunde soarele. Uneori, o mică discuție ascunde pentru mai multe zile soarele bucuriei în familie.
4. Dacă corectarea este inevitabilă, faceți acest lucru cu iubire
          Partenerul trebuie să înțeleagă faptul că critica este menită să adauge și nu să despartă. Are sens doar critica constructivă, iar aceasta este iubitoare, fără acuzații sau condamnări. Înainte de a se indica un defect, este întotdeauna recomandabil să se prezinte două calități ale celuilalt. Și rugați-vă unul pentru celălalt înainte de a înfrunta o problemă dificilă. Cereți Domnului și Fecioarei Maria să-i pregătească sufletul pentru a primi bine ceea ce trebuie să-i spuneți. Dumnezeu este primul interesat de armonia în cuplu.
5. Nu-l acuzați niciodată pe celălalt de greșelile din trecut
          Persoana este întotdeauna mai mare decât greșelile sale, și nimănui nu-i place să fie caracterizat pentru propriile defecte.
          Ori de câte ori acuzăm o persoană pentru propriile greșeli din trecut, le aducem înapoi la suprafață, iar pentru ea este greu să se elibereze. Categoric că nu dorim asta persoanei iubite. Trebuie să fim atenți ca acest lucru să nu se întâmple în momentele de discuție. În aceste cazuri este mai bine să se rămână în tăcere. Cine este mai calm, cine este mai controlat, trebuie să rămână tăcut și să îl lase pe celălalt să vorbească până când se calmează.
          În perioada oribilă a „războiului rece”, când în lume pericolul unui război nuclear atârna ca o sabie a lui  Damocles deasupra capetelor noastre, Papa Paul al VI-lea avertiza că: „pacea se exprimă numai cu pace, care nu este separată de cerințele dreptății, dar este alimentată de propriul sacrificiu, de bunăvoință, de îndurare și de iubire”. Dacă acest lucru este valabil pentru lume pentru a găsi pacea, este și mai valoros pentru toate cuplurile pentru a trăi bine.
          Pentru ca în căsătorie să existe viață, trebuie să existe pace, iar acest lucru are un preț: maturitatea noastră.
6. Ușurința cu care o persoană este tolerabilă cu oricine, în afară de partenerul său
          În viața în doi totul poate și trebuie să fie important, deoarece fericirea vine din lucruri mici. Lipsa de atenție față de partener este un lucru trist în viața de cuplu și demonstrează dispreț față de celălalt. Fiți atenți la ceea ce spune partenerul, la problemele și la aspirațiile sale.
7. Nu mergeți niciodată la culcare fără să fi ajuns la un acord
          Dacă acest lucru nu se întâmplă, a doua zi problema va fi mult mai mare. Problemele nu pot fi lăsate să se adune fără a fi soluționate.
          Ce se întâmplă dacă utilizați aceeași cană de lapte pe care ați utilizat-o cu o zi înainte, fără să fie spălată? Fără îndoială, laptele se va înăcri. Același lucru se întâmplă și atunci când ne trezim, fără a rezolva conflictele de ieri.
          Problemele din viața conjugală sunt normale și necesită din partea noastră atenție și curaj pentru a le putea face față și pentru a le rezolva, prin munca noastră și cu ajutorul harului lui Dumnezeu. Atitudinea struțului, aceea a evadării, reprezintă lucrul cel mai rău care poate exista. Să căutăm soluția cu pace și perseverență.
8. Cel puțin o dată pe zi spuneți celuilalt un cuvânt afectuos
          Mulți au rezerve uriașe de tandrețe, dar uită să le exprime cu voce tare. Nu ajunge să îl iubești pe celălalt, ci trebuie să-i și spui acest lucru. În special pentru femei are un efect aproape magic. Este un tonic care schimbă complet starea lor. Mulți bărbați întâmpină dificultate din acest punct de vedere - unii din cauza problemelor de educație, iar alții din cauza faptului că nu și-au dat încă seama de importanța sa.
          Cât sunt de importante cuvintele de afecțiune care îl fac pe celălalt să crească: „Te iubesc!”, „Ești foarte important/ă pentru mine”, „Fără tine nu aș fi fost capabil să depășesc această problemă”, „Prezența ta este importantă pentru mine”, „Cuvintele tale mă ajută să trăiesc”...Spune-ți aceste cuvinte partenerului/partenerei cu sinceritate de fiecare dată când experimentați ajutorul său înălțător.
9. Atunci când faceți o greșeală să știți să o recunoașteți și să știți să vă cereți scuze
          A admite o greșeală nu reprezintă o umilire. Persoana care își recunoaște propria greșeală demonstrează faptul că este sinceră cu sine însăși și cu alții. Atunci când greșim nu avem două alternative oneste, ci doar una: recunoașterea greșelii, cererea  de scuze și încercarea de remediere a ceea ce am făcut greșit, cu propunerea de a nu mai repeta. Acest lucru înseamnă să fim umili. Procedând astfel, greșelile și căderile noastre vor fi pârghii pentru maturizarea și pentru creșterea noastră. Atunci când avem curajul să ne cerem scuze, învingându-ne orgoliul, eliminăm aproape definitiv cauza de conflict din relație și pacea se reîntoarce în inimi. A cere scuze este un lucru nobil!
10. Când unul din doi nu vrea, nu se discută
          Înțelepciunea populară ne învață acest lucru. Va fi necesar ca cineva să ia inițiativa și să spargă ciclul dăunător care duce la discuție. Asumarea acestei inițiative va fi întotdeauna un gest de măreție, maturitate și iubire, iar modalitatea cea mai bună este aceea de a nu alimenta discuția. De multe ori, prin intermediul tăcerii unuia, calmul se întoarce în sufletul celuilalt. Alte ori soluția este dată de o îmbrățișare caldă sau de un cuvânt prietenos.
          Toți avem nevoie de un „țap ispășitor” atunci când ni se întâmplă ceva negativ. Aproape inconștient ne aerisim durerile și tensiunile pe cineva. Acesta este un mecanism de compensare psihologică care acționează în noi toți în vremuri dificile, dar este un mare pericol pentru viața de familie. De câte ori nu ajungem să plătim prețul pentru persoane care nu au de-a face nimic cu problema noastră?
          În aceste momente trebuie să fim atenți pentru a nu permite ca nervozitatea să genereze o serie de nedreptăți. Trebuie să găsim soluții la probleme prin dialog, cu delicatețe, credință și optimism.
          Iubirea soților este aceea care generează iubirea de familie și produce „hrana” și „oxigenul” pentru fii. În Enciclica Redemptor Hominis, Papa Ioan Paul al II-lea a spus un lucru extrem de important: „Omul nu poate trăi fără iubire. Rămâne pentru el însuși o ființă de neînțeles, viața sa este fără sens dacă nu i se descoperă iubirea, dacă nu întâlnește iubirea, dacă nu are experiența ei și dacă nu și-o însușește, dacă nu participă intens la ea” (RH, 10).
          Iubirea este mai puternică decât moartea și este capabilă să depășească toate obstacolele pentru al construi pe celălalt. Așa spune Cântarea Cântărilor:
          „...că iubirea ca moartea e de tare...
          săgețile ei sunt săgeți de foc,
          o flacără a Domnului!
          Marea nu poate stinge iubirea,
          nici râurile să o potolească” (8, 6-7).
          Există unele cupluri care se despart, deoarece susțin că iubirea dintre ei s-a terminat. Este adevărat?
          Ar fi mai coerent să spună că între ei nu a existat o iubire „adevărată”. Nu a crescut și nu s-a maturizat; a fost arsă de soarele puternic al egoismului și sufocată de iubirea de sine a fiecăruia. Nu ar fi mai coerent să spună: „Am ucis iubirea noastră”?
          Poetul creștin Paul Claudel a rezumat bine măreția vieții de cuplu: „Adevărata iubire este darul reciproc pe care două ființe fericite îl fac în mod liber de ei înșiși, de tot ceea ce sunt și de ceea ce au. Lui Dumnezeu i s-a părut un lucru atât de măreț, încât a făcut din acesta o Taină.
Traducere: Liviu Ursu

Sursa:it.aleteia.org

Tu te pregătești pentru iarnă?

:)) Vei spune că m-am țicnit sau că am sărit de pe orbită și nu mai știu pe ce timpuri suntem. Despre iarnă, acum? Acum când ni se topesc tastaturile? Și fruntea ne este plină de broboanele sudorii când citim acest articol? Ei bine, da! Știi proverbul: „omul gospodar își face iarna car și vara sanie”. Fii atent, că exact așa este!

Nu știu cât te-ai gândit la faptul că oricât de lungă va fi vara, tot va veni toamna și inevitabil iarna. Iar în timpurile noastre când pare că totul se diluează și din patru anotimpuri se tinde să devină doar două, cred că ar trebui să ne gândim de două ori la faptul că iarna nu ne va cruța... un fel de greierele și furnica... acum cânți și te veselești? Vezi că la iarnă poate o să te prăpădești (și nu de râs)!

Dar hai că nu este rău, o rezolvare găsim, și încă una ieftină! Izolarea casei! Mai nou a devenit un fel de trend ca pe la fiecare casă sau bloc să vezi schele cu muncitori care pun de zor tot soiul de materiale pentru a izola acel imobil. Și, problema cea mai mare, toți se plâng cât de mult îi costă această operațiune!

De curând, am aflat de programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare care a dezvoltat campania „Căldură la îndemână!” prin intermediul căreia oferă sfaturi practice, la îndemână și mai ales accesibile din punctul de vedere al costurilor pentru cei care vor să-și izoleze singuri casele.

Cei care au gândit acest proiect, ne propun niște materiale care ne sunt la îndemână și pe care le putem folosi ca să ne izolăm singuri casa, în funcție de zona în care locuim, explicându-ne cum se face, pas cu pas, astfel încât izolarea casei să fie un proiect de tipul „do it yourself!”. Mai multe despre această campanie poți afla și aici!
Astăzi vreau să îți vorbesc despre izolarea clădirilor prin placare! Această metodă pentru care s-a scris un ghid complet (aici), are câteva avantaje la care nu te-ai fi gândit!
Noi obișnuim să aruncăm totul când construim ceva, nu știm să refolosim sau să reutilizăm anumite produse. În fața noastră sunt deșeuri și știm unde ajung ele... Însă, dacă vom proceda așa mereu, resursele Terrei (DA! Ale casei tale temporare!) se vor diminua și astfel curând nu vom mai avea nici noi cele necesare, însă dacă ne gândim la generațiile viitoare?!
Astfel că, mai ales dacă suntem în construcție, ar fi bine să ne gândim ca materialele rămase sau anumite deșeuri, să le le refolosim. În primul rând, o astfel de gândire face economie la buzunar, deci nu vom fi nevoiți să investim în alte materiale gata procesate în vederea scopului dorit.
Și iată câteva mici recomandări mai ales pentru partea în care imobilul va trebui să fie izolat și astfel pregătit pentru iarnă! Această operațiune se poate face, bineînțeles după schemele generos dăruite de către programul UE (aici). Astfel că ei ne recomandă să folosim produse ca deșeuri din lemn cu granulație mică (rumeguș, talaș, așchii mici etc.), ace de cetină uscate, lână de oaie, pleava de cereale, tocătură de paie, coceni de porumb și de tulpini de floarea-soarelui și fibrele de cânepă sau in.
Ai deșeuri, folosește-le în avantajul tău!
Cu bănuții rămași poate îți cumperi niște panouri fotovoltaice și astfel faci economie și la curent... hai că, încet-încet, îți transformi casa într-una eco. AȘA CUM AR TREBUI SĂ FIE TOATE!
Pe tema izolării casei tale, te invit să mai consulți și următoarele pagini: www.confortpentrucasata.ro și www.facebook.com/eficienta.energetica.locuinte

Zeul gheții!

Dacă în viață ne legăm de ceva electric, acesta cu siguranță va fi frigiderul! Știu că vei spune că de fapt nu poți trăi fără smartphone, tabletă, PC sau TV, dar trebuie să reanalizezi situația... îți țin ele mâncarea mereu proaspătă?

Așadar, frigiderul, zeul gheții, al frigului echilibrat care îți menține alimentele pentru un timp mai îndelungat proaspete, este totuși cel care îți prelungește viața. Dacă în antichitate oamenii își depozitau hrana prin cotloane de peșteri sau, mai curând, prin pivnițe adânci, cu zăpadă de prin iarnă adunată, astăzi, omul poate să-și depoziteze cele necesare chiar sub acoperișul personal.

Un pic de istorie! Trebuie să știm că abia în secolul XVIII scoțianul William Cullen a reușit prima refrigerare artificială la Universitatea din Glasgow. Primele mașini de refrigerare au apărut la începutul secolului XIX, construite de inventatori britanici și americani ca Oliver Evans, Michael Faraday, Jacob Perkins și John Gorrie. Însă primul aparat frigorific practic și realizabil la scară industrială a fost construit de german Carl von Linde în 1876, care a patentat procesul de lichefiere a gazului în cantități mari. Deja, la jumătatea secolului XX, peste 80% dintre gospodăriile americane erau dotate cu frigidere, iar în prezent în Statele Unite și în cele mai multe dintre statele dezvoltate sunt tot atâtea frigidere câte gospodării există (info și foto de pe wikipedia, că nu le știu eu pe toate!). Și bineînțeles că de la apariția loc, ele s-au dezvoltat necontenit, devenind din ce în ce mai performante, chiar interactive, unele reușind să interacționeze cu deținătorul lor.

Pentru mine, sincer să fiu, în această perioadă, este foarte important să-mi mențină o sticlă de apă rece pe care să o amestec cu cea ajunsă la temperatura camerei... adică de te poți scălda în ea!

Mi-aș dori un frigider care să aibă un soi de dozator care să nu mai necesite deschiderea ușii, în așa fel încât mereu să am apa răcoritoare la îndemână :)

Liebherr, este unul dintre cei mai importanți producători de mașini de construcții din lume, dar şi un furnizor recunoscut de produse şi servicii inovatoare, orientate spre client, în numeroase domenii (a se vedea aici un istoric!). Spre rușinea mea, nu știam de existența lor, sau nu mi-a rămas în minte. Ce este drept, pentru că la TV apar mai multe reclamele ale unor companii foarte mari, riscul este ca cele mici, dar care oferă calitate. să rămână în umbră. Și pentru că Liebherr știe că oferă cele mai inovative și de calitate produse, printre care și frigidere, vrea să ne câștige și nouă încrederea oferindu-ne 6 ani de garanție!!! Așadar, în perioada 15 mai–31 august 2016, produsele Liebherr participante la promoție vor beneficia de 6 ani garanție (4 ani+2 ani extra). Extragaranția va fi valabilă cu condiția activării acesteia!


Părerea mea este că nu ar strica să dai un ochi pe site-ul lor și să vezi produsele ce le realizează și comercializează!

Pentru detalii suplimentare, accesează


Rezolvă cât ai spune WOW!

De curând am aflat că problemele cu cu zgâriatul display-ul device-urilor poate fi prevenit. Deși pare aproape SF, soluția vine de la WowFixit!
Nu mai ai nevoie de folie protectoare sau de carcase ci pur și simplu de o soluție care se aplică pe ecranul telefonului, tabletei, laptopului sau chiar smartwatch-ului pentru a le proteja!

De ce să alegi acest produs?
- este simplu de utilizat și permanent
- îl poți comanda pentru câte device-urilor vrei și, cu cât comanzi mai multe, cu atât le primești mai ieftin 
- previne accidentele sau zgârieturile ce ar face dispozitivul tău să arate rău și să nu-l poți folosi la capacitatea maximă
- mai bine soluția WowFixit decât un display nou!
poate fi aplicat chiar și pe ochelarii de soare sau de vedere
- imaginea rămâne în continuare de calitate (atât cele fotografiate cât și cele văzute pe display)
oferă o protecție aproape invizibilă
- protejează ecranul inclusiv împotriva apei (te poți uita la display fără probleme pe ploaie, la Londra)
- recomandă-l tuturor fiindcă merită!
- intră chiar acum să-ți comanzi pachetul de care ai nevoie: http://wowfixit.com.ro



Intră acum pe: