vineri, 31 ianuarie 2014

Nu poţi să-l iubeşti pe Cristos şi să ignori Biserica



„Pe creştin nu-l poţi percepe fără Biserică”, a spus Papa Francisc joi dimineaţă, la Sf. Liturghie din Capela Casei Sf. Marta din Vatican. Sfântul Părinte a spus că sensul apartenenţei ecleziale se fondează pe trei piloni: smerenia, fidelitatea şi rugăciunea pentru Biserică.

În predica sa, Papa a plecat de la lectura zilei din Cartea a Doua a lui Samuel (2Sam 7,18-19.24-29) în care David este prezentat ca om care vorbeşte cu Domnul asemenea unui fiu cu tatăl său şi care, atunci când nu primeşte ceea ce a cerut, acceptă cu bucurie. „David”, a spus Papa Francisc, avea „un sentiment puternic de apartenenţă la poporul lui Dumnezeu. Acest lucru ne face să ne întrebăm care este sensul nostru de apartenenţă la Biserică”:

„Creştinul nu este un botezat care primeşte Botezul şi apoi îşi continuă drumul pe propria stradă. Primul fruct al Botezului este că te face membru al Bisericii, al poporului lui Dumnezeu. Un creştin nu poate fi perceput fără Biserică. De aceea, marele Paul al VI-lea spunea că este o dihotomie absurdă să-l iubeşti pe Cristos fără Biserică, să-l asculţi pe Cristos, dar nu şi Biserica, să stai alături de Cristos în afara Bisericii. Nu se poate. Este o dihotomie absurdă. Mesajul evanghelic îl primim în Biserică, iar sfinţenia noastră o desăvârşim în Biserică, strada noastră în Biserică. Contrariul este o fantazie sau, aşa cum el spunea, o dihotomie absurdă”.

„Sensus Ecclesiae”, a spus Papa Francisc, este „să simţi, să gândeşti, să doreşti, în interiorul Bisericii”. Sfântul Părinte a subliniat că sensul apartenenţei la Biserică trebuie să se fondeze pe trei pilaştri. Primul este smerenia trăită în sânul unei comunităţi, al doilea este fidelitatea faţă de Biserică care se află în strânsă legătură cu ascultarea, iar cel de-al treilea este rugăciunea pentru Biserică.


Sursa:ro.radiovaticana.va

Tehnologia rea și bună...

Tehnologia multe ne-a promis
Că viața ne va fi precum în vis
Un paradis
Dar se pare că ea nu are cuvânt
Și nici prea ceva sfânt
Căci în loc să ne lase
Ne-a prins în ale ei plase
Nu mai avem timp de lectură
De bucurii, de cultură
Și tradițile se pierd treptat
Se pierde ce e bun, curat.
Om de om se-ndepărtează
Și la bunuri noi visează
Ne dușmănim ca-n sălbăticie
De omenie nu se mai știe.
Însă cel vigilent
Va lua totul inteligent
Se va folosi de întreaga tehnologie
Să aducă-n jur iubire
Pace, dreptate și bucurie
În întreaga omenire.
Chiar și tehnologia poate fi domesticită
Și spre bine folosită
Dar mereu trebuie să fii atent
Să nu devi al ei sclav dependent.

Intră și tu pe www.digipedia.ro!

Bilanţ şi perspective ale dialogului dintre religii

Stea pe cerul înnorat,
de cardinal Jean-Louis Tauran, preşedinte al Consiliului Pontifical pentru Dialogul Interreligios.


Nu este îndoială că momentul pe care-l trăim este unul dintre cele mai întunecate din istoria omenirii. Nu trece zi fără să aibă loc evenimente tragice în diferite ţări, evenimente care nu cruţă pe nimeni: copii, bătrâni, femei civili, persoane de alte religii dar şi coreligionari. Faptul că este invocat numele lui Dumnezeu sau cel al unei religii pentru a justifica această violenţă agravează şi complică situaţia.

În faţa acestor grave ofense aduse lui Dumnezeu, a unei instrumentalizări a religiei şi, desigur, încălcării dreptului sacru al fiecărei persoane la viaţă şi la siguranţă respectând drepturile sale fundamentale, nu se poate să nu ne întrebăm: religiile sunt credibile? Sunt credibili adepţii lor? Ar fi credibil dialogul interreligios, îndeosebi cel creştin-islamic? Fidel faţă de misiunea încredinţată lui de Biserică în persoana Păstorului său universal şi conştient de importanţa deosebită pe care el o rezervă dialogului cu adepţii celor mai mari religii mondiale, Consiliul Pontifical pentru Dialogul Interreligios (CPDI) a continuat, ba chiar a intensificat, propriile activităţi, îndeosebi cu musulmanii.

La 11 august, dată fiind situaţia dramatică în care se afla comunitatea creştină din Irak, împreună cu cea yezidi şi alte comunităţi etnice şi religioase minoritare numeric, dicasterul din Vatican a publicat o declaraţie, care a avut o mare rezonanţă. De fapt, nu putea lipsi glasul acestui Consiliu Pontifical într-o situaţie ca asta.

De la 11 la 13 noiembrie s-a ţinut la Roma al treilea seminar al Forumului catolic-musulman, cu 12 participanţi de fiecare parte. Tema concordată a fost "Împreună pentru a sluji societatea". Participanţii au fost bucuroşi şi onoraţi să fie primiţi de Papa Francisc ca semn al sprijinului său dat dialogului creştin-islamic.

Conferinţa interreligioasă internaţională "The Complementarity between man and woman" care s-a ţinut în Vatican de la 17 la 19 noiembrie 2014, a consemnat participarea persoanelor de alte religii, unele propuse de CPDI. Preşedintele şi câţiva oficiali din dicaster erau prezenţi la lucrări.

Al nouălea Colocviu între acest dicaster şi Centrul pentru Dialogul Interreligios care reprezintă Islamic Culture and Relations Organization - un fel de minister pentru cultură al Republicii Islamice Iran - s-a ţinut în capitala iraniană în zilele de 25 şi 26 noiembrie. Participanţii, câte 12 de fiecare parte, s-au întâlnit în jurul temei "Creştinii şi musulmanii într-un dialog constructiv pentru binele societăţii".

Christian-Muslim Summit este, la origine, o iniţiativă a episcopului emerit prezbiterian de Washington, Bryson Chane. Al treilea Summit, desfăşurat la Roma de la 2 la 4 decembrie, a avut ca participanţi lideri religioşi şi intelectuali creştini (catolici, anglicani, prezbiterieni) şi musulmani (sunniţi şi şiiţi). Oaspeţi de onoare au fost invitaţi, reprezentând patriarhia ecumenică de Constantinopol şi ebraismul. Tema a fost "Christians and Muslims: Believers Living in Society". Preşedintelui acestui dicaster i s-a cerut să fie principal-ul întâlnirii.

Conştienţi de necesitatea unei reflecţii catolice şi ecumenice pentru un dialog adevărat şi rodnic cu musulmanii, se va ţine la Roma reuniunea anuală a comisiei pentru raporturile religioase cu musulmanii care reprezintă acest Consiliu Pontifical (29-30 ianuarie 2015). Reuniunea anuală cu partenerii acestui dicaster la Consiliul Ecumenic al Bisericilor va avea loc la Roma, la 20 ianuarie 2015. Este vorba despre o colaborare durabilă şi optimă pentru care suntem recunoscători Domnului. Unul din recentele roade ale lucrării comune a fost publicarea documentului Mărturia creştină într-o lume multireligioasă. Recomandări pentru comportament.

Consiliul Pontifical continuă colaborarea sa cu diferite realităţi angajate în dialogul interreligios. De exemplu, este cazul lui Congress of Religious Leaders of World and Traditional Religions, cu sediul la Astana, în Kazahstan, unde dicasterul este prezent încă de la început, prin voinţa sfântului Ioan Paul al II-lea.

Benedict al XVI-lea a voit ca dicasterul să-şi dea propriul sprijin iniţiativei regelui Abdullah al Arabiei Saudite, care s-a concretizat cu instituirea la Viena a King Abdullah bin Abdul Aziz International Center for Interreligious and Intercultural Dialogue.

Un nou şi special canal de dialog a fost deschis cu martirizatul Irak prin crearea unui Comitet permanent pentru dialog cu reprezentanţi ai celor mai mari comunităţi religioase din ţară: şiiţi, sunniţi, creştini, sabeeni. Este vorba de un semn de speranţă, într-un cadru destul de întunecat.

Fără îndoială, aceste activităţi au importanţa lor, în special în timpuri de tensiune care adesea degenerează în conflicte interreligioase. Însuşi faptul de a se întâlni, de a-şi vorbi şi de a se pune de acord cu privire la o declaraţie comună este un mesaj elocvent, îndeosebi pentru comunităţile implicate în dialog. Pe de altă parte, participanţii din ambele părţi sunt adesea aleşi dintre lideri religioşi, intelectuali şi profesori universitari. Deci este vorba despre persoane influente şi asupra noilor generaţii, aşa de importante pentru prezentul şi viitorul omenirii. CPDI şi partenerii săi, îndeosebi musulmani, sunt conştienţi de importanţa de a avea mass-media ca "aliaţi" ai lor, pentru un limbaj obiectiv nu numai cu privire la religii, ci, mai ales, cu privire la eventuale tensiuni sau conflicte cu posibilă dimensiune de caracter religios. În această privinţă - dar nu numai - alarmisme, generalizări, prejudecăţi şi stereotipuri şi "jumătăţi de adevăr" provoacă o daună enormă dialogului şi păcii.

Suntem conştienţi şi că, pentru a schimb lucrurile în pozitiv, trebuie să se schimbe mai întâi educaţia tineretului, îndeosebi prin texte şcolare care să reflecte o imagine obiectivă şi în acelaşi timp respectuoasă a celuilalt. Referinţe ambigue, eronate sau ofensatoare faţă de celelalte religii şi faţă de adepţii lor provoacă atâta daună. Pentru aceasta este binevenită revizuirea textelor şcolare, îndeosebi în ceea ce priveşte faptul religios şi istoria.

În afară de asta, se ştie că legile inspiră viaţa în comun. Deci este necesar ca ele să fie drepte şi să respecte drepturile şi obligaţiile tuturor componentelor societăţii, atât etnice cât şi religioase. A aparţine unei majorităţi nu trebuie să însemne mai multe drepturi şi viceversa. În schimb, demnitatea umană, drepturile fundamentale, cetăţenia sunt cele care fac diferenţa.

Consider oportun să semnalez publicarea din partea CPDI a celui de-al treilea document al său Dialog în adevăr şi în caritate. Orientări pastorale pentru dialogul interreligios, unde Bisericile locale, cu păstorii şi credincioşii lor, pot să găsească linii călăuzitoare pentru raporturile lor cu credincioşii din alte religii.

Sfântul Crăciun este şi "vizita lui Dumnezeu" la această omenire, în acest moment istoric, cu suferinţele şi dramele sale, dar şi cu speranţa împotriva oricărei speranţe pe care, conform Papei Francisc, nimeni n-ar trebui să ne-o fure.

(După L`Osservatore romano, 29-30 decembrie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu 


Sursa:www.ercis.ro

RoboCop în... poezie :)

În anul lui 2028
OmniCorp
Deține puterea tehnologiei
Roboți să facă și drone o mie.
Dar America nu-i vrea
Căci le strică atmosfera
Cu prea multe gaze de exapament
De la dronele experiment.
Dar deși le este interzis prin lege
OmniCorp vrea de ea să se dezlege
Și să aducă roboții și dronele lor
Pe pământul americanilor
De bani buni să aibă parte
Din criminalitate.
Dar dintr-o întâmplare nefericită
(Deși eu cred că a fost gândită)
Alex Murphy, un polițist dedicat
Este accidentat.
Așa că cei de la OmniCorp găsesc
Că este un moment ceresc
Să pună în funțiune
Mai ceva ca în ficțiune
Un om-robot
RoboCop.
Acum nimeni nu înțelege
Și taina vor să i-o dezlege
De este om, robot sau amândouă
Ca să ne spună apoi și nouă.
Dar ca să nu vă stric surpriza
Cred că se merită premisa
La cinema să să vizionăm
Filmul ce de prea mult timp
Îl așteptăm...

Vizionare plăcută!


P.S.
Cica s-a inventat un robot care prinde hoti. In China a prins in 5 minute 100 de hoti, in America a prins in 5 minute 200 de hoti, in Romania in 5 minute s-a furat robotul. 

În curând, va rula și în România filmul Robocop și este adus de cei de la CineForum, şi poate fi urmărit în cinematografe începând cu 7 februarie. În regia lui José Padilha, filmul îi are în distribuţie pe Joel Kinnaman, Gary Oldman şi Samuel L. Jackson. Trailerul filmului, în format HD şi subtitrat în limba română, îl puteţi găsi aici, iar site-ul oficial al lui RoboCop este chiar aici! Cf.  Malaezu.ro.

Dragostea de tată, exprimată pe 800 de șervețele

„Chiar dacă universul s-ar chinui câteva miliarde de ani, tot nu ar fi capabil să creeze o copie exactă a ta." Aceasta este doar una dintre declarațiile de iubire pe care Garth Callaghan, diagnosticat de trei ori cu cancer, le scrie pe șervețele pe care le pune apoi în pachetul cu mâncare de prânz al fiicei sale.

notaCallaghan a început să îi lase bilețele fiicei sale, Emma, de când aceasta era la grădiniță, iar el era mult plecat prin Europa, din cauza serviciului. Voia ca fiica lui să simtă o legătură zilnică cu el, așa că îi lăsa mamei să îi pună în cutia cu masa de prânz șervețele pe care desena inimioare, stele și mai scria câte un cuvânt pe care Emma putea să îl înțeleagă.

Acum însă Emma nu mai este o fetiță, este o elevă care se pregătește să intre la liceu. Notițele însă nu au încetat să vină, ci au crescut odată cu ea. Acum includ citate inspiraționale, cuvinte de încurajare în zilele cu examene sau doar niște anagrame, un cod pe care nu îl cunosc decât ei doi. Atunci când textul este mai personal, se termină întotdeauna astfel: „Cu dragoste, tata", scrie Times Dispatch.

În toamna lui 2011, Callaghan a fost diagnosticat pentru prima dată cu cancer. De atunci, notițele sale pentru Emma au căpătat un caracter militant și a decis ca în eventualitatea morții sale să scrie în avans câte unul pentru fiecare zi de școală care a mai rămas, aproximativ 800.

„Mi-am dat seama că, în final, aceste șervețele sunt tot ce va mai avea de la mine", citează Time. Iar Emma le prețuiește ca atare. Fiecare notiță o rupe din șervețel și o lipește într-o agendă alături de toate celelalte dinainte. Mai mult decât atât, a început să îi răspundă tatălui ei în aceeași manieră.

În septembrie anul trecut, Callaghan a publicat o carte digitală cu notițele sale și a creat și o pagină pe Facebook, în speranța că și alți părinți se vor simți inspirați de ideea sa și vor adopta un ritual similar pentru a crea o conexiune cu copiii lor, mai ales când aceasta pare din ce în ce mai dificilă în era conexiunii prin internet.

Lansare carte Papa Francisc. Viaţa sa în propriile cuvinte



Editura Publica, Biserica Greco-Catolică - Vicariatul de Bucureşti şi librăria Humanitas de la Cişmigiu vă invită miercuri 5 februarie, ora 18:30, pe bulevardul Elisabeta nr. 38, unde va avea loc lansarea oficială a cărţii-interviu Papa Francisc. Convorbiri cu Jorge Bergoglio.

Lansarea va fi marcată cu o discuţie pe marginea cărţii, cu participarea: PS Mihai Frăţilă, Episcop greco-catolic, vicarul Bucureştilor, PS Cornel Damian, Episcop romano-catolic, auxiliar de Bucureşti, Preot Marius Taloş, Superiorul iezuiţilor din România,
şi jurnaliştii Emil Hurezeanu, Vlad Mixich, Gelu Trandafir.

Liberal şi conservator, cu mintea în Ceruri dar cu picioarele pe Pământ, Papa Francisc cultivă contrariile, îngrijeşte paradoxul şi înlesneşte credinţa.

Cartea Papa Francisc. Convorbiri cu Jorge Bergoglio, un rezultat al conversaţiilor cu Sergio Rubin şi Francesca Ambrogetti, este o confesiune mărturisită la persoana I, despre evenimentele care au marcat viaţa actualului pontif.

Într-o manieră desluşită şi intimă, Jorge Bergoglio povesteşte cum şi-a petrecut copilăria, şi cum din pricina unei grave pneumonii a simţit primele semne ale vocaţiei religioase. Ne vorbeşte şi despre intrarea sa la seminar, precum şi despre experienţa sa până la apariţia „fenomenului Bergoglio”, după ce Ioan Paul al II-lea l-a uns cardinal.

Bergoglio răspunde cu sinceritate şi curaj, la întrebările directe şi pătrunzatoare care îi permit să mărturisească modul său de gândire, cu luciditatea care îl caracterizează şi fără să ocolească niciun subiect incomod: de la cum trebuie să fie trăită experienţa rugăciunii, trecând prin celibat şi activitatea pastorală a Bisericii, până la scandalurile sexuale sau opinia sa despre dictatura argentiniană.

Editura Publica a fost înfiinţată în 2007 şi este specializată în cărţi de non-ficţiune: economie, antreprenoriat şi ştiinţe sociale, dar şi biografii celebre. Printre autorii Publica se numără autori precum Malcolm Gladwell, Daniel Kahneman, Dan Ariely, Joseph Stiglitz, Paul Krugman, Daniel Pink, Seth Godin, Sir Ken Robinson sau Richard Branson.

Cele mai recente apariţii sunt Gena egoistă de Richard Dawkins, David şi Goliat de Malcolm Gladwell, Animalul social de David Brooks şi Dieta câştigătoare de Novak Djokovic.

Persoane de contact:
Angela Naghi, Communication Executive Publica
angela.naghi@publica.ro
0731 027 663

Preot Andrei Mărcuş, Vicariatul Greco-Catolic de Bucureşti
vicariat.secretariat@gmail.com
0740 399 939

Bogdan Baciu, Coordonator PR & Marketing Librăriile Humanitas
bogdan.baciu@humanitas.ro
0733 669 347

Sursa:www.vicariatbucuresti.ro