duminică, 29 decembrie 2013

Capcane în care cad părinții de sărbători

Îndeplinirea tuturor dorințelor copiilor, dereglarea rutinelor micuților sau concentrarea doar asupra cadourilor sunt câteva capcane care îi pândesc în aceste zile pe părinți.

FOTO: telegraph.co.uk „Mulți părinți nu sunt în stare să seteze limite, ori să spună 'nu' dorințelor copiilor", susține dr. psiholog Susan Newman într-un articol pentru Psychology Today. Acest fenomen apare din dorința părinților de a-i face pe copiii lor fericiți. Există însă riscul ca cei mici să fie copleșiți de multitudinea de jucării noi pe care părinții le-au achiziționat cu greu. Mult doritele lucruri vor fi abandonate astfel într-un colț de către copii, în detrimentul vechilor jucării. De asemenea, atunci când copilul își dorește un produs mai scump, pe lângă alte lucruri, este important ca atunci când părinții decid să îi dăruiască obiectul costisitor, să îi explice că aceasta este limita și că celelate lucruri dorite mai trebuie să aștepte.

În aceste perioade de sărbători, întregul program al copiilor poate fi dat peste cap, de la orele de culcare și trezire, până la programarea meselor zilnice, care se vor deregla în funcție de vizitele frecvente din perioada sărbătorilor. Astfel de modificări îi pot obosi până la epuizare pe copii, de aceea, părinții trebuie să pună pe un loc important păstrarea orarului obișnuit al celor mici. Uneori, acest lucru poate însemna refuzarea anumitor invitații venite din partea prietenilor sau rudelor.

Tot în aceste zile de sărbătoare, există acea presiune de a-i mulțumi pe cei din jur, acceptând invitații peste invitații și multe vizite. Toate acestea pot fi epuizante și le îndepărtează atenția părinților de la copiii care își doresc atât de mult să petreacă momente alături de mama și tatăl lor, subliniază dr. Newman. De asemenea, în goana lor după cadouri, părinții diminuează timpul pe care ar fi putut să îl petreacă alături de micuții lor. „Contrar credinței popilare, ceea ce copiilor le place (și își amintesc) cel mai mult cu privire la sărbători nu sunt darurile, ci faptul că sunt împreună cu familia lor", susține Fran Walfish, autorul cărții Părintele conștient de sine (The Self-Aware Parent), citează MSN.

Nu în ultimul rând, există riscul ca părinții să îi excludă pe copiii din tot acest proces specific sărbătorilor, de a le dărui celorlalți cadouri. Micuții trebuie însă încurajați să se concentreze asupra celor din jur, punctează Sandy Fowler, gazda emisiunii radio Heart Filled Holidays. Astfel își vor dezvolta „apreceierea pentru actul de a dărui". Fowler le propune părinților să îi implice pe copii în activitatea de a face cadouri și le sugerează să îi roage pe micuți să se gândească la darurile pe care le-ar putea oferi unor persoane dragi, precum bunicii, iar apoi să îi ajute să achiziționeze sau să confecționeze respectivul lucru.

Concurs : “cititoare romantica” – editura Litera

Editura Litera va organiza un concurs in perioada 27 decembrie 2013 – 31 ianuarie 2014, unde toti participanti vor primi garantat ebook-ul “Scenariu pentru dragoste” de Ana Damian.
Mecanismul de participare? Sa dati un like paginii de facebook, urmand sa vi se afiseze codul de reducere pentru a primi gratuit ebook-ul anuntat mai sus.
Totodata, trebuie sa completati acest formular!
Super-premiile oferite :
  1. 1 sejur romantic la Paris pentru doua persoane  – 2 nopti
  2. 300 dvd-uri Danielle Steel
  3. 40 de cutii praline Heidi
  4. 30 vouchere O zi de rasfat la spa
  5. 25 de casete cosmetice
  6. 50 produse cosmetice Dove
Regulamentul concursului poate fi gasit aici.

Codul de reducere este ELFROMANCE

Devenind unul altuia profeție

Ev Mt 2,13-23
Cât de minunat e momentul nașterii din Betleem! Câtă bucurie și câtă pace inspiră! Suntem parcă transformați și împărtășiți cu această bucurie. Parcă devenim mai buni. Parcă... Fiindcă oamenii sunt atât de buni și de generoși încât Fiul lui Dumnezeu știți ce trebuie să facă în secunda imediat următoare? Să fugă pentru a nu fi omorât! Dar oare în ce soi de lume trăim?!? Și cât putem fi de răi pentru ca lumea în care trăim să arate astfel? Sau chiar credem că noi suntem diferiți?

Nașterea din Betleem este un fapt istoric, dar și un model după care Isus vine în sufletele noastre. Fiul lui Dumnezeu poposește tot la fel de discret și la noi. Și de cele mai multe ori, camerele noastre sunt la fel de ocupate ca cele din Betleem. Sfânta Familie își găsește un loc lăturalnic în viața noastră, la limita subzistenței. O zi are 24 de ore. Din aceste 24 de odăi pe care le avem la dispoziție, oare câte îi oferim Domnului? Nu-i așa că de cele mai multe ori rămâne liber doar grajdul celor câteva minute, dintre două lucruri pe care le facem?

Dar Isus e obișnuit cu noi... Ne cunoaște mai bine decât ne cunoaștem noi...

Avem însă astăzi o șansă  de schimbare. Fiindcă două sunt glasurile care ne vorbesc încontinuu: cel al lui Irod, care vrea să omoare Pruncul și cel al îngerului care vorbește lui Iosif.

Dacă vrem să începem o viață nouă, acum este momentul! Fiindcă același înger care-i vorbește lui Iosif ne vorbește și nouă. Și ce ne spune? Exact ce-i spune și lui: cum să facem pentru a apăra viața Pruncului din viața noastră și din familia noastră de Irozii zilelor noastre. Care este parcursul Sfintei Familii? Din Betleem în Egipt, pentru a ajunge în final în Nazaret, “ca să se împlinească ceea ce s-a spus prin prooroci, că Nazarinean Se va chema”. La fel e și cu viața noastră: atunci când ascultăm glasul Îngerului, ea se transformă în profeție, capătă un sens și un nume dat de către Dumnezeu. Facem un salt de calitate, înspre adevărata noastră identitate. Nu numai atât: învățăm și cum să-l apărăm pe Isus în viețile celor din jurul nostru. Devenim îngeri pentru cei de lângă noi.

Să intrăm în acest minunat cerc de comuniune al Sfintei Familii. Iosif visătorul să ne fie model și apărător. Domnul are un vis cu fiecare dintre noi: să-l lăsăm să se împlinească și să devenim unul altuia profeție!

Iar dacă doriți, meditația se poate transforma în rugăciune:

Isuse, Marie şi Iosif, Vă iubim şi cu umilinţă Vă rugăm: învredniciţi-ne să Vă iubim cu toţii mult mai mult; mântuiţi-ne sufletele de orice neplăceri; daţi-ne nouă credinţă, nădejde şi iubire, sănătate deplină, pace, linişte, voinţă şi tărie; pace și liniște țării noastre și lumii întregi și toate acele daruri de care ducem lipsă, atât noi cât și alții pentru care ne rugăm. Iar pentru vredniciile sfinţilor care astăzi își serbează ziua lor, ale sfinților îngeri ai noştri păzitori şi a tuturor sfinţilor îngeri, de la Bunul Dumnezeu Tatăl, Darul Sfântului Spirit de a face prezentul bine, de a completa trecutul cu bine şi de a pregăti viitorul bun pentru veşnicie şi aşa să Vă putem iubi, adora şi mări în vecii vecilor. Amin.

PS Claudiu
Episcopul Curiei