duminică, 1 martie 2015

Arta de a celebra corect Sfânta Liturghie

În acest an, tema tradiționalei întâlniri a Papei cu clerul diecezei de Roma este "ars celebrandi", arta de a celebra corect Sfânta Liturghie, cu accentul îndeosebi pe omilia din cadrul celebrărilor euharistice. În cadrul întâlnirii, cardinalul Agostino Vallini, Vicar General al Diecezei de Roma, i-a adresat Papei un cuvânt de salut.

Întâlnirea anuală a clerului din dieceza de Roma cu propriul Episcop  a avut loc în Aula Paul al VI-lea, în cursul dimineții de joi, 19 februarie, în ziua imediat următoare Miercurii Cenușii, ce a marcat începutul Postului Mare. Pontiful a ținut un discurs, răspunzând ulterior unor întrebări puse de preoți.

Tema întâlnirii din acest an a fost sugerată de Consiliul prefecților din cadrul diecezei de Roma, fiind o temă pe care Papa Francisc a tratat-o în Exortația Apostolică "Evangelii gaudium". În vederea pregătirii pentru întâlnirea cu Papa, prelaților diecezei li s-a distribuit o intervenție pe această temă susținută de Pontif în cadrul unei reuniuni la Congregația pentru Cultul Divin, în 2005, când era cardinal.

În discursul din 2005, cardinalul Bergoglio sublinia necesitatea ca preotul să fie primul care să pătrundă sensul misterului celebrării pentru a-l comunica mai apoi comunității creștine, astfel încât să-i dea posibilitatea de a se conforma cu acest mister. Însă, pentru aceasta este necesară o credință vie, alimentată, și un spirit de rugăciune stăruitor", însoțite de spiritul umil dar incisiv al celor chemați să păstorească, încât poporul de credincioși să aibă percepția "unui om care celebrează cu profund spirit de rugăciune, înveșmântat fiind cu Isus.

Omilia să fie o adresare inimii: astfel își sfătuiește clerul Episcopul Romei, întrucât – așa cum evidenția în intervenția din 2005, la reuniunea din cadrul Congregației pentru Cultul Divin – celebrarea Euharistiei nu este "un act de caritate", ci un "act de dreptate" pe care păstorul îl face poporului său. În consecință, omilia nu trebuie să fie "o simplă lectură, o predicare, o vestire, ci mai ales un mod sincer de rugăciune", o "vorbire către inimă".

În intervenția din 2005, pusă la dispoziția prelaților ca bază pentru discuțiile din cadrul întâlnirii Papei cu clerul, de joi, 19 februarie, se sugerează preoților evitarea unor comportamente precum "gesturile rigide care par să ignore prezența poporului", sau excesele caracteristice tipologiei omului de spectacol care investește energie în forme superficiale de animare a celor prezenți. De asemenea, sfătuiește evitarea acelui tip de atitudine, ce s-ar putea defini "sindromul Marta", caracteristică celebranților care sunt într-atât de ocupați încât nu au timp pentru o Liturghie demnă, celebrată în timpii necesari.

Sursa:ro.radiovaticana.va