miercuri, 20 aprilie 2016

Știința confirmă: căsătoriile trainice depind de doi factori

În ciuda numărului mare de divorțuri, oamenii continuă să se căsătorească. Doar în „luna mireselor” (iunie), în SUA media e de 13000 de căsătorii.
Multe din miile de cupluri care încep viața împreună se dovedesc incapabile să mențină propria relație pentru mult timp.
Ținând cont de toate acestea, John și Julie Gottman, un cuplu de psihologi, au condus un amplu studiu legat de cupluri pentru a înțelege motivele principale de succes sau faliment a căsătoriei.
Psihologii au făcut așa numitul „Laborator al Iubirii” și au adus 130 de cupluri. Fiecare cuplu a petrecut o zi în laborator, desfășurând sarcini cotidiene - mâncau, găteau, curățau -, în timp ce experții observau.
La sfârșitul studiului, cuplurile au fost clasificate în două grupuri: „maeștrii” și „dezastre”.
După șase ani cuplurile au fost rechemate de către psihologi. „Maeștrii” continuau să fie împreună și să fie fericiți, cei din grupa „dezastre” nu mai erau căsătoriți, sau dacă erau încă împreună erau nefericiți.
Care au fost concluziile studiului?
Observând cuplurile, cercetătorii au conclus că generozitatea și bunătatea sunt fundamentale în interiorul căsătoriei. Un gest simplu precum să răspunzi la o întrebare oarecare cu agresivitate sau generozitate poate influența asupra viitorului și asupra calității relației.
Întrebări ca ”Ai văzut știrea aceea?” poate să fie o bună ocazie în a arăta interesul pentru ceea ce-i place celuilalt, acționând cu generozitate și bunătate, lucru ce face ca relația să fie mai puternică.
Ignorând întrebările celuilalt, răspunzând cu duritate, dezinteres sau indiferență poate arăta mai mult decât lipsă de timp sau oboseală. De aceea, trebuie administrate cu mare grijă toate aceste gesturi mărunte.
Mereu avem posibilitatea să alegem între a răspunde cu generozitate sau, din contră, brusc. „Maeștrii” au demonstrat mai mult interes pentru necesitățile emotive ale celuilalt, încercau să creeze o atmosferă de admirație și gratitudine pentru lucrurile ce le făcea celălalt.
Cuplurile „Dezastre” aveau tendința să construiască un ambient bazat pe nemulțumire, scoțând mereu în față greșelile celuilalt, ce nu a făcut celălalt, trecând peste calitățile soțului/soției.
Generozitatea și bunătatea pot așadar salva o căsnicie.
Studiul demonstrează că e importantă nu doar surpriza frumoasă în ziua aniversării căsătoriei, ci și aplicarea zilnică a unor doze mici de generozitate și bunătate: blândețe, complimente, concentrarea pe ce face pozitiv și nu negativ celălalt.
Poți să lauzi ceea ce soțul/soția a făcut bun sau să te plângi pentru ce nu a făcut. Tu alegi. Căsătoria ta poate să depindă de această alegere.
Psihologii  Gottman au studiat cuplurile folosind și electroencefalograful în timpul interviului lor observând că acele cupluri din categoria  „dezastre” erau din punct de vedere fizic stresate când conversau între ei; fizic, erau ca și cum se găseau în mijlocul unei bătălii. „Maeștrii” arătau în schimb pasivitate, relaxare și liniște în conversațiile lor.
Voi, cărui grup vreți să aparțineți? Este încă timp pentru aplicarea acestor sugestii simple și practice în viața voastră cotidiană!

Traducere: AMR


Sursa:it.aleteia.org