miercuri, 8 februarie 2012

Cuvântul sculptează!

8 Februarie – Pietrele mari

Un expert consilier în probleme de „gestionare a timpului” a voit să surprindă şi să-i facă pe asistenţii la una dintre conferinţele sale să le intre în aşa fel în minte o lecţie încât să n-o uite niciodată. Scoase un vas mare de sticlă, cu gura mare, un fel de acvariu, îl puse pe masă, alături de o tavă cu pietre de mărimea unui pumn şi întrebă: „Câte pietre credeţi că intră în vasul acesta?” După ce asistenţii şi-au făcut calculele lor, începu să bage pietre până când vasul se umplu.

Apoi întrebă din nou: „Este plin?” Toată lumea îl privi şi consimţi. Atunci scoase o găletuşă cu pietriş. Puse o parte din pietriş în vas şi îl scutură bine. Pietricelele pătrunseră prin spaţiile pe care le lăsau pietrele mari. Expertul surâse ironic şi repetă: „Este plin?” De data aceasta auditorii ezitară. Unii spuseră că da. Atunci puse pe masă o găletuşă cu nisip pe care îl răsturnă apoi în vas. Nisipul se strecură printre spaţiile goale lăsate de pietrele mari şi pietriş.

Întrebă din nou: „Este plin?” Acum cu toţii, descumpăniţi, nu mai ştiau ce să răspundă. În cele din urmă, luă o cană cu un litru de apă şi începu să o verse în vas. Vasul încă nu se umpluse de tot.

Atunci întrebă: „Ce concluzie putem trage?”

Un student răspunse: „Că nu contează cât de încărcată îţi este agenda. Dacă ştii să te organizezi, întotdeauna vei putea să faci să încapă şi mai multe lucruri”.

„Nu! – răspunse expertul. Ceea ce vreau să vă învăţ este că dacă nu puneţi mai întâi pietrele cele mari, niciodată nu le veţi mai putea pune după aceea. Care sunt pietrele mari, lucrurile importante din viaţa ta? Aminteşte-ţi să le pui mai întâi. Restul îşi va afla singur locul”.

Este nevoie să avem în viaţă o scară de valori clară şi concretă: lucruri importante, lucruri mai puţin importante şi lucruri secundare. Fără această scară este uşor să confunzi importantul cu urgentul şi chiar cu agreabilul.

Care sunt pietrele mele mari? Îmi este clar lucrul acesta?

Sursa: A vorbi cu Isus de pe www.pastoratie.ro