joi, 27 februarie 2014

Papa Francisc: Bogăţiile sunt bune dacă sunt folosite în favoarea oamenilor

În prefaţa sa la o nouă carte scrisă de Cardinalul Gerhard Muller, prefect al Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei, Papa Francisc a subliniat că banul este în sine un instrument bun atunci când lărgeşte oportunităţile noastre, dar se poate de asemenea întoarce împotriva persoanei umane. “Banul este un instrument care într-un anume fel… prelungeşte şi creşte capacitatea libertăţii umane, permiţându-i să lucreze în lume, să acţioneze, să aducă roade”, a scris Papa Francisc în prefaţa la cartea “Săracă pentru săraci: Misiunea Bisericii”, publicată în limba italiană de Editura Vaticanului. Pontiful a arătat diferitele forme de sărăcie, şi faptul că “banii şi puterea economică” pot “înstrăina omul de om, închizându-l într-un orizont egocentric şi egoist”.
“Când puterea economică este un instrument care produce comori păstrate pentru sine, ascunse de celălalt, produce nedreptate, şi îşi pierde valoarea sa pozitivă originară”, a subliniat el. Este un jaf atunci când “bunurile sunt folosite de oameni care aplică solidaritatea numai la cercul lor restrâns sau doar pentru a primi şi ei solidaritate”. Aceasta se întâmplă atunci când “omul, pierzându-şi speranţa într-un orizont transcendent, a pierdut gustul gratuităţii, gustul binelui de dragul binelui”. Când omului i se aminteşte de “solidaritatea sa fundamentală” cu întreaga omenire, a scris Papa, ” atunci ştie că nu poate ţine pentru el însuşi bunurile aflate la dispoziţia sa”.
“Când omul trăieşte în mod obişnuit în solidaritate, este conştient de faptul că tot ce refuză să ofere, şi păstrează pentru sine, mai devreme sau mai târziu se va întoarce împotriva lui.” Constatând o “legătură unică între profit şi solidaritate”, Pontiful a spus că este sarcina creştinilor aceea de a “redescoperi, trăi şi vesti tuturor unitatea originară şi valoroasă între profit şi solidaritate”. El vorbit apoi şi despre alte forme de sărăcie: în primul rând, a arătat că natura noastră limitată are întotdeauna nevoie de ajutor de la altcineva – “noi nu ne-am făcut pe noi înşine nu ne putem da nouă înşine tot ce avem nevoie”.
“Recunoașterea acestui adevăr ne invită să rămânem umili și să practicăm cu curaj solidaritatea, cu o tărie indispensabilă pentru viața însăși.” Această experiență a sărăciei în limitele noastre, a scris, duce la o întoarcere spre celălalt și la o “practică socială în care binele comun nu rămâne un cuvânt gol și abstract”. “Când omul este înțeles în acest fel și învățat să trăiască în acest fel, sărăcia sa de creatură nu mai este simțită ca un handicap, ci mai degrabă ca o resursă prin care ceea ce îmbogățește fiecare persoană, și este dat în mod liber, este un bun și un dar de care poate beneficia toată lumea”. Aceasta, a scris Papa, este “lumina pozitivă în care Evanghelia ne invită să vedem sărăcia”, fiind baza fericirii celor “săraci cu duhul”.

Samsung GALAXY S5 – smartphone cu filmare UHD (video)

Samsung a lansat următorul model din seria smartphone-urilor GALAXY S, iar GALAXY S5 pare să fie o evoluție suficient de importantă față de S4 încât să întoarcă suficiente capete.
Lifestyle_03
„Cu GALAXY S5, Samsung se întoarce la baze, focalizându-și atenția asupra caracteristicilor care contează cel mai mult pentru consumatorii noștri”, spune JK Shin, Președinte și Director al diviziei de IT și Comunicații Mobile al Samsung. Dacă bazele înseamnă un ecran FHD Super AMOLED cu diagonala de 5,1 inci și rezoluție Full HD (1.920×1.080 pixeli), procesor cu patru nuclee la frecvența de 2,5 GHz și cameră de 16 megapixeli cu funcție de filmare la rezoluție UHD/4K, atunci da, îi dau dreptate oficialului Samsung, dar mie mi se pare a fi mai degrabă un binevenit salt în viitorul smartphone-ului. De fapt, GALAXY S5 încorporează cam toate tehnologiile de ultimă oră în domeniu, inclusiv conectivitățile 4G prin tehnologie LTE din a patra generație (150 Mbps la descărcare/download și 50 Mbps la încărcare/upload), ultimul „răcnet” de Wi-Fi în standardul 802.11 ac, Bluetooth 4.0, USB 3.0 și, bineînțeles, NFC. Și asta nu este tot. GALAXY S5 a primit un upgrade și la capitolul senzori: accelerometru, giroscop, barometru, Hall (un senzor de detectare a câmpului magnetic), senzor gestual, senzor de detectare a luminii ambientale, senzor de identificare a amprentei digitale, senzor gestual cu infraroșii și senzor de detectare a ritmului cardiac. Cum? Asta înseamnă întoarcerea la baze? Mai lipseau senzorii de umiditate și temperatură și ajungeam la un gadget obligatoriu pentru dotarea unui laborator de cercetare!
Lifestyle_05
În plus, coreenii s-au gândit că s-ar putea să nu te mulțumești doar cu vitezele la descărcare din rețelele 4G sau Wi-Fi așa că au inventat o tehnologie nouă, denumită Download Booster. Dacă ești conectat simultan și la 4G și prin Wi-Fi, atunci tehnologia va folosi ambele conexiuni pentru ca tu să poți descărca mai rapid un fișier de pe internet.
Ca să mă întorc un pic la bazele descrierii lui GALAXY S5, trebuie să amintesc de memoria RAM de 2 GB, de cea internă în variante de 16 GB și 32 GB (cu posibilitatea extinderii cu un card microSD de până la 128 GB) și de bateria cu capacitate de 2.800 mAh și autonomie de până la 21 de ore de convorbire (Samsung nu spune în ce rețele se întâmplă treaba asta). În ultimul rând, GALAXY S5 are dimensiunile de 142×72,5×8,1 mm, greutatea de 145 g și își va începe debutul pe piețele lumii începând din aprilie.