miercuri, 9 octombrie 2013

„Particula lui Dumnezeu” câștigă Premiul Nobel pentru Fizică

Fizicianul britanic Peter Higgs și fizicianul belgian François Englert împart Premiul Nobel pentru Fizică din acest an, după ce amândoi au propus, în mod independent, acum aproximativ 50 de ani, o teorie despre felul în care particulele capătă masă, teorie ce se bazează pe descoperirea bosonului Higgs, confirmată anul trecut printr-un experiment reușit în acceleratorul de particule de la CERN.

Foto: www.dreamstime.comÎn iulie 2012, CERN (Organizaţia europeană pentru cercetări nucleare) a anunţat descoperirea unei particule subatomice care ar putea fi identificată drept bosonul Higgs, confirmând astfel supozițiile cercetătorilor.

Ce este bosonul Higgs

Conform fizicienilor, tot ce formează universul cunoscut este alcătuit din câteva particule fundamentale, adică elemente care nu mai pot fi descompuse în particule mai mici. Dacă aceste particule nu ar avea masă, ele ar călători cu viteza luminii și nu ar putea să formeze atomi, iar dacă atomii nu ar exista, nu am exista nici noi. Teoria actuală despre formarea universului, denumită Modelul Standard (veche din 1968) poate să explice toate fenomenele care stau la baza formării materiei, mai puțin originea masei. Aici intră în scenă mecanismul Higgs, care oferă particulelor elementare posibilitatea de a avea masă, cu condiția existenţei unei particule denumită Higgs. Pentru a demonstra că bosonul Higgs este o realitate și nu doar o supoziție teoretică, s-a construit de la zero un aparat care să creeze condițiile existenței lui (Large Hadron Collider) și au trebuit să treacă 50 de ani până la prima „apariție" a acestuia.


Ce spune descoperirea despre viitorul universului

Se spune că spaţiul, chiar şi în vid, este plin cu un câmp Higgs, care conferă particulelor fundamentale masă (dacă acest câmp ar putea fi rupt în cele mai mici bucăți, acelea ar fi particule Higgs). Tim Barklow, fizician la SLAC National Accelerator Laboratory în California explică însă că energia acestui câmp poate fluctua. Conform calculelor actuale, câmpul Higgs este la un „potențial minim", dar dacă asta s-ar schimba în timp, schimbând și masa particulelor fundamentale, „toate legile fizicii s-ar schimba și totul s-ar strica", citează LiveScience. Descoperirea bosonului Higgs a însemnat pentru mulți fizicieni și descoperirea faptului că este foarte probabil ca universul să fie instabil și la un moment dat, peste câteva miliarde de ani, să se autodistrugă, scrie Scientific American.

Lucruri interesante de știut

Peter Higgs, primul care a prevăzut existența acestei particule, era sigur de descoperirea ei, dar nu în timpul vieții sale. Din cauza dificultății de a crea condițiile necesare pentru apariția ei, iniţial bosonul ar fi trebuit să primească porecla "Goddamn Particle" (Particula blestemată), după ideea fizicianului american Leon Lederman. În cele din urmă, ca urmare a unei decizii editoriale, fizicianul l-a numit "The God Particle" (Particula lui Dumnezeu)."

Teorii afectate de bosonul Higgs

Descoperirea felului în care particulele capătă masă și alte descoperiri ce vor urma în mod natural după aceasta, de exemplu, ce este materia neagră care umple universul, ar putea avea un impact radical asupra unora dintre cele mai vehiculate teorii despre formarea universului, precum teoria big bangului, teoria designului inteligent și nu în ultimul rând creaționismul.

Nu puțini au fost cei care au catalogat descoperirea drept „un cui în sicriul religiei", conform descrierii unui profesor de la Universitatea Cambridge, mai ales datorită faptului că de multe ori se discută despre câmpul Higgs în contextul teoriei Big Bangului, deși descoperirea nu este direct legată de controversa creaționism-evoluționism. După explozie, când temperatura în univers a început să scadă, a avut loc o schimbare în câmpul Higgs, care i-a permis că interacționeze cu particulele, dându-le masă, susțin unii fizicieni. În schimb, Jake Hebert, profesor creaționist, se întreabă de ce acest proces nu s-ar putea produce și într-un scenariu creaționist, fiind dată acceași temperatură scăzută.

Ideea că însuși câmpul Higgs ar fi fost scânteia care a provocat Big Bangul este pe limba unor apologeți ai Big Bangului, care speră să găsească destule caracteristici ale acestui câmp încât ideea să fie plauzibilă. Deocamdată nu este cazul. Chiar și fizicianul și „evanghelistul Big Bangului" Lawrence Krauss a admis că descoperirea bosonului nu oferă o explicație pentru cauza Big Bangului, pentru care „nu avem capacitatea tehnologică de a o descoperi”. În timp ce unii cercetători mulțumesc naturii pentru această descoperire, pentru alții nu este decât încă o confirmare că proprietățile universului sunt aranjate extrem de fin de către un Creator, pentru a permite existența vieții. 

Aștept o sticlă salvatoare

Zile trecute vă vorbeam de Tupperware, care este o companie ce își propune economisirea resurselor planetei, înlocuind pet-urile cu sticle eco.
În lume avem tot mai puține resurse așa că inițiativa lor este binevenită, ca să nu spun necesară.
Acum am ocazia de a testa o stica ECO produsa de Tupperware, o aștept și sper să ajungă la mine cât mai curând pentru a o testa ca mai apoi să vă spun și vouă cum a fost! Intra si tu pe site-ul lor.
Mereu am reciclat și chiar am făcut parte dintr-o echipă care făcea asta. Cred că numai astfel ne putem salva planeta, casa noastră!
Tu ce parere ai?

Buzz MAN!

Mereu am crezut că autodepășirea este veea ce ne caracterizează ca ființe existente. Adică nu vreau să fiu înțeles greșit cum că ar trebui să îi călcăm pe cap ceilalți numai pentru a obține ceea ce dorim, ci trebuie să ne antrenăm într-o competiție sănătoasă și cinstită. Pănă la urmă ar trebui să acceptăm sloganul „omul potrivit la locul potrivit”. Numai astfel ar funționa bine lumea aceasta.
De să investești în dezvoltarea ta? Pentru simplul fapt că ai anumite talente care trebuie să fie îmbunătățite atât pentru tine cât și pentru întreaga omenire . Nimeni nu poate sta pe loc sau mai bine spus, nimeni nu poate lăsa ca timpul să treacă și să nu încerce să își îmbunătățească aptitudinile, cu atât mai mult în ceea ce îi privește pe tineri.
De aceea, în zilele următoare se va da startul unor evenimente prin care se dorește ajutorarea acelora ce vor să se autodepășească.
Mai multe detalii în continuare!
 
BUZZ!Camp este noul nume al proiectului bianual BizCamp!
Evenimentul se adreseaza tinerilor profesionisti, studenti si absolventi, aflati la inceputul drumului. BUZZ!Camp este mai mult decat un eveniment de business. Este un semnal de alarma, un ceas desteptator pe care ti-l facem cadou, menit sa-ti aduca aminte ca e momentul sa actionezi. ACUM!
Cu un mix de dezvoltare personala si orientare in cariera, bine definit si organizat, BUZZ!Camp te aduce in fata unor speakeri de renume (de la vedete pana la traineri recunoscuti) si a celor mai mari companii de pe piata internationala.

Obiectivul BUZZ!Camp?!? Ne dorim sa iti oferim toate tool-urile necesare pentru a porni la drum! Vrem ca fiecare participant sa plece de la eveniment cu obiectivele indeplinite. Fie ca vorbim de un job, de o discutie face-to-face cu angajatorul tau preferat, de informatii noi pe care vrei sa le afli sau de aprofundarea unor teme pe care deja le cunosti, orice obiectiv al tau este prioritar pentru noi. Si facem tot posibilul sa te ajutam sa-l indeplinesti.

De ce sa vii la BUZZ!Camp? Prin noutatile din aceasta editie ai ocazia sa alegi exact subiectele care te intereseaza. Avem dezvoltare personala si orientare profesionala pentru toate gusturile. Conferintele au teme variate si fiecare zi apartine unui domeniu de activitate specific, pliat perfect pe profilul tau. Companii de top, speakeri alesi pe spranceana, companii pe masura… iar tu nu trebuie decat sa fii deschis, sa-ti doresti sa inveti si sa fii prezent la eveniment.

Participantii BUZZ!Camp! Ai intre 18 si 26 de ani? Esti student, masterand sau proaspat absolvent? Esti dispus si vrei sa investesti timp in dezvoltarea ta? Vrei sa cunosti mediul organizational din Romania sau sa lucrezi intr-o companie de top? Esti convins ca viitorul tinerilor poate fi unul foarte promitator? Daca raspunsul tau este DA la toate intrebarile de mai sus, atunci ai toate sansele ca TU sa fii la BUZZ!Camp! Convinge-ne!

 Agenda evenimentului o găsiţi aici.

 Intră pe site-ul www.buzzcamp.ro/event
 
De ce să participi la un astfel de eviment? Oare mai are rost întrebarea? Cred că dacă ai prilejul să asculți niște oameni experimentați în dezvoltarea personală și nu numai, nu cred că trebuie să pierzi ocazia să-i asculți, să-ți notezi ideile lor și să le aplici la viata ta!