marți, 30 decembrie 2014

Maica Tereza: "Avortul omoară conştiinţa şi distruge pacea"

Afirmaţia Maicii Tereza de Calcutta, fondatoarea ordinului Missionaries of Charity (Misionarele Carităţii) şi laureată a Premiului Nobel, potrivit căreia avortul este “cea mai mare ameninţare la adresa păcii din lume” a devenit proverbială în mediul “pro-viaţă” din întreaga lume.

În anul 1985 aceasta şi-a reafirmat punctul de vedere privind avortul în cadrul unui interviu cu jurnalistului şi activistului pro-viaţă new-yorkez Thom O’Connor, interviu care până de curând a fost aproape necunoscut. În acest interviu, Maica Tereza explică faptul că un copil nenăscut este creat “după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu, în scopul de a iubi şi a fi iubit. Din acest motiv este groaznic să credem că o mamă ar putea distruge un copil pe care Dumnezeu i l-a dat în dar. Acesta este motivul pentru care eu cred că avortul a devenit astăzi cel mai mare distrugător al păcii, deoarece distruge atât viaţa copilului cât şi conştiinţa mamei care trăieşte ani şi ani de zile ştiind că şi-a ucis propriul copil.”

De asemenea, Maica declară că este ceva de necrezut ca o mamă să-şi poată ucide propriul copil şi povesteşte întâlnirea avută cu o femeie care îşi avortase copilul în urmă cu opt ani. Aceasta i-a povestit că de fiecare dată când întâlneşte un copil de aceeaşi vârstă îşi spune: “Copilul meu ar fi avut această vârstă acum, dacă nu l-aş fi ucis.”

Despre acest caz, Maica mărturiseşte: „Mi-a luat mult timp să o ajut să-i ceară iertare lui Dumnezeu”.

Jurnalistul a povestit despre experienţa interviului cu Maica Tereza: “Personalitatea şi prezenţa ei caldă sunt foarte puternice şi evidente, iar smerenia ei blândă radiază delicat prin întreaga sa fiinţă.”

În interviul acordat lui O’Connor, Maica Tereza  vorbeşte pe scurt despre activitatea sa în India şi în alte părţi ale lumii, printre oamenii săraci şi spune că avortul este cel mai puţin frecvent printre cei care nu au o situaţie materială bună:

„Este ceva foarte ciudat că oamenii săraci nu îşi omoară copiii nenăscuţi. Oamenii bogaţi sunt cei care îşi doresc altceva şi se tem de ei, aşa că îşi omoară copiii, dar oamenii foarte săraci nu fac asta. Am văzut acest fapt mereu, în fiecare loc în care surorile noastre au lucrat.”

Întrebată fiind despre creşterea neobişnuită a ordinului său religios Missionaries of Charity (Misionarele Carităţii), într-un moment în care  aproape toate ordinele religioase din lume erau într-o scădere dramatică, Maica Tereza răspunde că “tinerele noastre sunt foarte, foarte dedicate.”

Ea mai povesteşte că atunci când sunt întrebate de ce doresc să se alăture ordinului Missionaries of Charity, tinerele spun că “doresc să ducă o viaţă în simplitate, rugăciune şi sacrificiu care să le ajute să se pună în slujba săracilor”.

În acelaşi timp Maica apreciază sensibilitatea şi generozitatea celor tineri: “uneori ei sunt induşi în eroare şi nu pot alege în mod corect. Dar, odată ce sunt puşi în contact cu cei săraci şi văd chipul lui Hristos în fiecare dintre ei, reacţionează imediat spunând: “Da, L-am găsit. Îl iubesc şi vreau să-i slujesc.”


Sursa:stiripentruviata.ro