marți, 24 februarie 2015

Înmormântarea Părintelui Țendea Simion

Înmormântarea Părintelui Țendea Simion (1967-2015) – Teiuș, 23.02.2015
Fericită este calea pe care mergi astăzi, că s-a gătit ție loc de odihna.
Întoarce-te suflete al meu, întru odihna ta,
că Domnul bine plăcut ție.
(prohimen, slujba înmormântării preoților)
După o lungă suferință fizică, a trecut la casa Tatălui preotul Țendea Simion.
Alături de părinții vârstnici, de soție, de cei doi copii și de familia îndoliată, Pr. Simion a fost prohodit azi de un număr impresionant de preoți, care l-au condus pe ultimul drum, pe cel care a slujit la altarul Domnului mai bine de 20 de ani.
Celebrarea înmormântării a început la orele la orele 13.00 la Biserica parohială din Teiuș, localitatea de naștere a părintelui. Celebrarea, la care au participat și un număr mare de credincioși, veniți îndeosebi din Parohiile Teiuș și Micăsasa, dar și de cunoscuți și prieteni, a fost un moment privilegiat de rugăciune și reculegere, dar și de speranță și solidaritate.
În mesajul de condoleanță și cuvântul de învățătură ocazionat de eveniment, dat citire de către Vicarul Mitropolitan Pr. Ioan Fărcaș, Arhiepiscopul Major Cardinalul Lucian spunea printre altele: „Însoţim cu rugăciunea noastră, în drumul spre îmbrăţişarea cu Cerescul Tată, pe fratele nostru părintele Simion Ţendea. Părintele Simion! Preotul Simion! Aceasta e marea minune pe care dorim să o descoperim astăzi, atât cât putem. Cu preotul, lui Cristos, mai marele preoţilor, îi place să se identifice, în aşa măsură încât cel cu care se identifică să devină un alter Christus, adică un alt Cristos. Nu e aceasta marea minune? Din 5 decembrie 1993, deci de mai bine de 20 de ani, Cristos s-a unit intim, prin sacramentul hirotoniei, cu slujitorul Său, părintele Simion. Şi de atunci, viaţa părintelui a devenit viaţa în Cristos. […] Părintele a fost un desăvârşit bărbat al familiei. Pentru el familia a fost locul unde, după truda zilei, dimpreună cu soţia lui, Monica, cu copilaşii lui, îşi celebra liturghia de mulţumire pentru toate binefacerile primite de la Dumnezeu. A trăit, cu întreaga familie, modest. Dar, „Cel care nu a avut nici măcar un loc unde să-şi plece capul”, Isus Domnul, să-i ofere acum strălucirea şi frumuseţea paradisului, de unde să vegheze asupra familiei sale, asupra părinţilor, asupra comunităţii lui parohiale”.
Pr. Prof dr. Călin Pațulea a vorbit mai apoi despre sensul suferinței și al câștigării vieții veșnice, iar Parohul locului, Pr. Vicar Mitropolitan Turcu Paul a luat iertăciunile.
Preotul Simion Țendea s-a născut la data de 28 ianuarie 1967 la Teiuș. A studiat teologia la Institutul Teologic Universitar din Blaj (1990-1994), făcând parte din prima promoție de seminariști de după perioada de persecuție a Bisericii Greco-Catolice, și a obținut ulterior diploma de licență și master la facultatea de teologie Greco-Catolică, departamentul Blaj din cadrul Universității „Babeș-Boliay” din Cluj Napoca. A fost hirotonit la 5 decembrie 1993 de către Arhiepiscopul Major Lucian Cardinal Mureșan. A activat ca preot misionar în mai multe parohii iar ca paroh al comunității din Micăsasa (Protopopiatul Blaj) s-a implicat cu dăruire misiunii preoțești și alături de zidirea de consțiințe a contribuit sunstanțial la construirea unei noi biserici. Trece la Domnul în seara zilei de vineri, 20 februarie 2015, precedându-și părinții vârstnici, soția și cei doi copii.
Domnul vieții, care a distrus moartea prin moartea Sa, să-i dea vrednicului său slujitor, Preotul Simion, odihna veșnică și strălucirea chipului Său. Să se odihnească în pace!
IMG_0429
IMG_0439
IMG_0453
IMG_0455
IMG_0458
IMG_0461
IMG_0477
Sursa: bru.ro