marți, 1 octombrie 2013

Cum să alini pe cineva care suferă

Suferinţa cauzată de moartea cuiva este adeseori înconjurată de clişee, care încep cu „a fost mai bine că a murit repede" şi se încheie cu „acum nu mai suferă, e într-un loc mai bun". Dar ce putem face concret şi semnificativ pentru cei care suferă din cauza pierderii unei persoane dragi? Sarah Parmenter, de la Life Hacker, ne oferă câteva sfaturi.

cum_sa_alini_pe_cineva_care_sufera (Foto: vlcwaco.squarespace.com)Bunele intenţii şi cuvintele amabile par să dispară după câteva săptămâni, şi cel aflat în suferinţă rămâne tot singur. Pentru a preveni aceasta, Parmenter oferă şase sfaturi celor care doresc să ajute un prieten care a pierdut pe cineva drag.

În primul rând, cel care doreşte să ajute nu trebuie să spună „Sună-mă atunci când ai nevoie de ceva". De cele mai multe ori, această afirmaţie este percepută mai ales ca „nu ştiu ce să fac şi nu cred că pot să te ajut cu nimic". În schimb, oferă-ţi ajutorul concret, petrecând timp cu cel care suferă, ajutându-l cu plata facturilor sau cumpărarea alimentelor necesare.

În al doilea rând, este foarte posibil ca persoana care a pierdut pe cineva drag să nu poată să se concentreze la alte lucruri. De aceea, este imperativ ca prietenii să o ajute să ia decizii treptat, să aibă o viziune clară a ceea ce doresc să facă împreună şi, în special, să manifeste foarte multă răbdare.

Starea emoţională a celui în suferinţă este vulnerabilă şi orice poate atrage o reacţie negativă. Dar chiar dacă poate părea un subiect de evitat, a vorbi despre cel decedat poate aduce multă pace, spune Parmenter.

În consecinţă, un prieten poate alege să discute cu cel în suferinţă despre elementele care îl fac să se gândească la moarte (sirenele ambulanţelor, ştiri despre accidente sau boli etc). Aceste informaţii pot fi de folos, nu pentru a crea un zid de protecţie în jurul celui suferind, ci pentru a înţelege eventualele reacţii bruşte sau schimbări de stare care apar în prezenţa acestor stimuli.

În al cincilea rând, prietenii ar trebui să fie atenţi la limbajul nonverbal al celui în suferinţă. Poate că cel care suferă vorbeşte despre o schimbare de comportament sau ceva care este diferit. Adeseori, acesta încearcă să spună ceva despre sine, că are nevoie de o îmbrăţişare sau un umăr pe care să plângă, dar fără a părea slab.

În ultimul rand, cei care suferă ar trebui îndreptaţi spre un domeniu al vieţii lor care este separat de cel decedat, precum locul de muncă. Chiar dacă mediul de lucru îi solicită din punct de vedere fizic şi mental, o activitate de intensitate medie sau mare îi poate ajuta să se concentreze, să realizeze proiecte importante şi să uite, cel puţin o perioadă, de lupta interioară şi de emoţiile negative. 

Aplicatia E-communio

Aplicatia E-communio pe
Google Play
și se poate descarca de aici

Inima ta este importantă pentru toți!


Dacă nu aș avea o inimă poate că nu aș scrie despre ea pentru voi, dar cum ea bate și cu fiecare bătaie o undă pleacă din pieptul meu, sper ca ea să rezoneze cu a voastră!
Nu știu dacă știați, dar peste tot în lume în luna septembrie se sărbătorește Luna Inimii. Da, poate că a trecut luna, dar asta nu înseamnă că nu ar trebui să îți „asculți” inima și să o „duci” la un control pentru a vedea dacă ea îți mai „vorbește bine” după „placul” ei. Nu strică nimănui să-și facă un controlul de rutină a colesterolului – disponibil gratuit toată luna septembrie în clinicile Medsana (aici centrele Medsana) - fiindcă colesterolului este un prim pas prin care își pot da seama dacă inima ta este sănătoasă sau nu.
Și dacă ai făcut un control (ceea ce este bine!) ar trebui să mai adaugi la viața și o obișnuință bună: Sportul. Cine nu știe de sintagma latină „minte sănătoasă în corp sănătos”. Cred că este destul să ne gândim la ea pentru a ne apuca pofta de sport. Și sporturi sunt multe... Dar nu în excers, bineînțeles, căci precum spune sf. Pavel: „Toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate îmi sunt de folos”, hrănește-te cu această ocazie sănătos și vei avea o viață lungă ci bună. SPOR!

Intră aici pentru și mai multe info: lunainimii.ro

10 întrebări care îţi arată cum să îţi construieşti respectul de sine

Respectul propriei persoane implică o doză de maturitate și echilibru care nu ne sunt întotdeauna native. Iată o listă cu 10 întrebări pe care ar trebui să şi le pună orice persoană care dorește să cultive un respect de sine sănătos. Lista a fost întocmită de beliefnet.com.

Foto:jlreynolds08.files.wordpress.com1. Mă iubesc pe mine însumi/însămi? În general, oamenii au fost învăţaţi să-şi pună aproapele mai presus de orice, pe ideea bazată pe versetul din Marcu 12,31 care spune „să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi". Însă problema apare atunci când se uită ultimele patru cuvinte, „ca pe tine însuţi", pentru că dacă oamenii nu se iubesc pe ei înşişi şi nu se apreciază într-o măsură corespunzătoare, cu greu vor reuşi să-i iubească pe cei din jurul lor aşa cum trebuie. Se poate ca cineva să creadă că iubirea de sine este un lucru cât se poate de natural, însă sunt anumite aspecte sau comportamente care demonstrează că nu este chiar aşa, cum ar fi diferitele dependenţe, propria mutilare, sinuciderea şi chiar negarea importanţei pe care o are o fiinţă umană în ochii lui Dumnezeu.

2. Mă respect pe mine însumi/însămi? Probabil majoritatea crede că da, însă sunt ocazii în care nu se întâmplă aşa. Spre exemplu, sunt persoane care nu sunt capabile să ceară să li se vorbească pe un ton adecvat, respectuos, ca unei fiinţe umane la fel de importante ca cea pe care o are în faţă. Însă dacă aceste persoane nu arată apreciere de sine şi respect faţă de ele însele, nici cei din jur nu o vor face.

3. Mă comport ca o victimă? Unele persoane se cred victime ale diferitelor situaţii neplăcute din viaţă, postură din care au posibilitatea să-i învinovăţească pe alţii de ceea ce li se întâmplă lor. Însă, odată ce recunosc că se află în rolul de victimă şi îşi doresc să iasă din el, vor putea să facă schimbări în comportamentul şi atitudinea lor, lucru extrem de benefic pentru sănătatea fizică şi emoţională.

4. Îmi asum greşelile pe care le fac? Poate părea ciudat, dar dacă o persoană se iubeşte suficient de mult, nu va considera greşelile pe care le face ca un obstacol de nedepăşit sau ca ceva care o defineşte ca om. O greşeală este doar o greşeală. Atunci când cei care au greşit îşi dau seama de valoarea pe care o au pentru Creator şi de faptul că El a murit pentru păcatele şi greşelile lor, vor reuşi să se ierte pe ei înşişi. Dumnezeu este dragoste, şi cei care doresc o pot simţi în fiecare moment al vieţii lor.

5. Mă îngrijorez prea mult? Îngrijorarea produce stres, lucru care afectează sănătatea şi împiedică credinţa să crească. Credinţa este antidotul îngrijorării, pentru că ea îi aminteşte celui îngrijorat că există un Dumnezeu dispus să-i poarte de grijă.

6. Am încredere în mine însumi/însămi? Dacă o persoană recunoaşte că a fost creată după chipul şi asemănarea Creatorului, atunci va crede că a fost dotată cu înţelepciune şi discernământ pentru a putea avea încredere în ea însăşi şi pentru a lua decizii.

7. Îmi folosesc energia cu folos? De multe ori, oamenii îşi irosesc timpul şi energia făcând lucruri nefolositoare. Însă dacă ar fi conştienţi că atât sănătatea, energia, vitalitatea şi timpul vin din mâna lui Dumnezeu, ar fi mai atenţi ce fac cu aceste daruri. Cei care nu pot să refuze anumite activităţi care nu sunt neapărat utile, trebuie să înveţe să o facă, cu scopul de a folosi cât mai bine timpul şi energia, resurse atât de preţioase.

8. Iau hotărâri care mă pun pe mine şi pe cei din jurul meu în pericol? Se poate întâmpla ca cineva să facă anumite lucruri sau să ia anumite decizii care îi pun viaţa în pericol. Spre exemplu, a mânca nesănătos sau a conduce o maşină peste viteza permisă sunt situaţii care pot avea consecinţe negative. De aceea, o persoană care se iubeşte şi se respectă nu-şi va pune viaţa în pericol prin acţiuni necugetate.

9. Încerc să fac bine tuturor? Da, este adevărat că aceasta este una dintre caracteristicile unui creştin adevărat, dar acest lucru nu înseamnă neglijarea propriei persoane şi pierderea sănătăţii în încercarea de a ajuta pe toată lumea. Acest lucru nu este posibil deoarece orice fiinţă umană este limitată.

10. Sunt capabil/ă să mă iert pentru greşelile „mari" din viaţa mea? Există anumite greşeli care nu se mai pot îndrepta, care au provocat multă durere persoanei în cauză sau celor din jurul ei, însă acest lucru nu înseamnă că persoana care le-a comis trebuie să trăiască toată viaţa copleşită de acea greşeală, cu frică sau cu sentimentul de vinovăţie. Dumnezeu este dragoste şi iertare. Aşadar, dacă El a iertat, oricine poate să o facă.

Nu spune nicioidată, niciodată fericirii!

DRAGILOR! ASTĂZI ESTE ULTIMA ZI CÂND VĂ PUTEȚI ÎNCRIE LA O CAMPANIE, FOARTE INTERESANTĂ, DESPRE FERICIRE. PROFITAȚI DE EA! 
Apasă AICI să descoperi mai multe detalii şi bineînţeles, să te înscrii în competiţie!
 
Toată această campanie este darorată Asociației Inițiativa pentru fericire, prin intermediul Conferinței despre Fericire, care dorește să vă aducă în vedere care sunt adevăratele realități ale fericirii și ce puteți face pentru a deveni în fiecare zi tot mai încântați de voi înșivă și de viață.
            Conferința despre Fericire este una practică, în care atelierele de lucru se întind în peste 70% din timp. La conferință vor vorbi experți din Anglia, USA, Japonia și Chile (Mai multe detalii despre program, vorbitori, găsiți aici). Conferință la care puteți participa și voi!
            Conferința va avea loc în zilele de 5 și 6 Octombrie 2013 în Micul Paris, București, dar mai multe info ia de aici: conferinta.ipf.ro
 
 
Cine cugetă la Cuvântul Domnului, găsește fericirea, și cine se încrede în Domnul este fericit”
(Pildele lui Solomon 16, 20)

„Tu ești Domnul meu, Tu ești singura mea fericire!” (Psalmi 16, 2)

„Oamenii trăiesc din ce în ce mai mult, dar nu întotdeauna mai fericiți. Întâi muncesc pentru a trăi, iar în final muncesc și uită să trăiască. Ei continuă să creadă că fericirea omului constă în a munci mult și câștiga mult, a avea multă comoditate și mult timp liber, a mânca bine și trăi mult. Cum poate să existe atâta prostie într-o vreme când este atâta știință?!”[1]


Dar oare cum aș putea descoperi eu fericirea într-un chip ușor, fără să o caut prea mult?
O, dragul meu, cât de ușor este răspunsul! Prin primirea lui Cristos în sufletul spălat prin taina mărturisirii pentru a deveni curat, sănătos, pentru ca astfel să-l primească pe Împăratul Împăraților autentic regăsit în Sfânta Cuminecătură (Euharistie). Cine vrea să primească fericirea, îi recomand această cale, cea mai ușoară și sigură cale! Cea mai frumoasă!
Dumnezeu este fericirea perfectă și infinită, dar ne-a creat după Chipul și Asemănarea Sa!
Îți recomand o rețetă…
Ziua îți va fi așa cum o începi! Conform unui articol[2], „modul în care ne începem ziua este unul decisiv, deoarece acela este momentul în care construim baza pentru ziua ce ne stă în faţă. De aceea, blogger-ul Marc Chernoff, specialist în dezvoltare personală, a făcut o listă cu şapte paşi pentru oricine îşi doreşte să îşi înceapă ziua fericit”. Aceștia sunt: trezirea lentă (în care se regăsește bucuria trezirii) urmată de un timp pentru a medita la iubirea şi la Harul lui Dumnezeu (care ne-a mai dăruit o zi din marea Sa iubire) și astfel reflectând, să dăm uitării eşecurile din ziua anterioară (trecutul este trecut!) deoarece fiecare zi trebuie să fie preţuită pentru potenţialul ei de a aduce lucruri frumoase. Așa că tot meditând, trecem la pasul găsirii inspiraţiei şi motivaţiei zilnice (ce voi face?, cum voi fi astăzi?, mă voi autodepăși?) lecturând sau vizionând câteva mesaje motivaționale (ne stă la dispoziție și Sfânta Scriptură; viața sfinților etc.) pentru a trece la pasul în care ne exersăm zilnic iubirea, adică „printre activităţile de dimineaţă să dedicăm 10 minute unei activităţi pe care o iubim, o plimbare în aerul răcoros sau un hobby”. Nu ne mai rămâne decât să facem și al şaptelea pas, numit o rutină relaxantă. „Orice obiceiuri relaxante alegem, este important ca acestea să ne ajute să fim detaşaţi, prezenţi. În plus, o dimineaţă relaxantă este una în care suntem nevoiţi să luăm cât mai puţine decizii, de aceea este important să pregătim de seara tot ce ne trebuie a doua zi, inclusiv mâncarea pentru pauza de masă”. Cu aceste gânduri și aşteptări trebuie să înceapă dimineaţa!


[1] Phil Bosmans, Cuvinte pentru a fi om, Ed. Arhiepiscopiei Romano-Catolice București, București, p. 16.
[2] Vezi articolul Cum să îţi începi ziua dacă vrei să fii fericit de pe www.semneletimpului.ro, din care spicuiesc și eu câteva gânduri sau le citez.
 
NU UITA!!!
         
  ...de comentarii... pot apărea în viitoarea mea carte! 
ȘI, DACĂ TOT AI TRECUT PE AICI, VEZI MAI SUS ȘI VOTEAZĂ ȘI TU :o) !

Don't Worry, Be Happy