O alimentație sănătoasă este considerată
scumpă de peste jumătate dintre respondenții unui sondaj global.
Percepția lor este cât se poate de adevărată, până la un punct, conform
unui studiu recent publicat în jurnalul BMJ.

Sondajul
efectuat de Unilever anul trecut arăta că 57% din totalul
participanților sunt de părere că o dietă sănătoasă presupune o
cheltuială mare, scrie
Mediafax.
În România, o majoritate impresionantă, de 78% dintre bucureșteni,
susțin același lucru. „Una dintre problemele pe care le-a scos în
evidenţă studiul „Perceptions and Practices related to Healthy Eating”
este aceea că oamenii cred că nu îşi pot permite mâncarea sănătoasă", a
declarat Maria Gavrilescu, Channel Marketing Leader pentru Unilever Food
Solutions România.
Modul în care sunt percepute prețurile
hranei sănătoase de către consumatori nu este deloc departe de adevăr.
Experții de la Școala de Medicină Publică Harvard au arătat că,
într-adevăr,
este mai scump să mănânci sănătos. Ei au
analizat 27 de studii efectuate pe teritoriul a 10 țări, printre care
SUA, Canada, Japonia, Noua Zeelandă, Africa de Sud, Brazilia și regiuni
din Europa, scrie
Live Science.
Costurile alimentelor sănătoase au fost studiate comparativ cu cele ale
produselor mai puțin sănătoase, atât per porție, per 200 de calorii,
cât și per 2.000 de calorii (valoarea medie zilnică de calorii
recomandată adulților de Federația Americană pentru Alimente și
Medicamente).
În urma demersului, au descoperit că
dietele sănătoase sunt cu circa 1,5 dolari (aproape 5 lei) mai
costisitoare decât cele mai puțin benefice pentru organism.
„Pentru multe familii cu venituri mici, o cheltuială în plus de 1,5
dolari poate însemna foarte mult. Se traduce prin circa 550 de dolari pe
an pentru o persoană, iar acest lucru poate constitui un adevărat
obstacol în calea unei alimentații sănătoase", a declarat coordonatorul
studiului, Mayuree Rao, citat de
New Scientist.
Mai
exact, pentru a mânca mai multe fructe și legume proaspete sau pește,
trebuie să cheltuim cu aproape 150 de lei mai mult în fiecare lună.
Astfel, la sfârșitul unui an în care am adoptat o dietă sănătoasă vom fi
plătit cu circa 1.800 lei mai mult decât dacă am fi continuat să
consumăm alimente mai puțin sănătoase, precum alimente procesate sau
rafinate.
Dintr-o altă perspectivă însă, prețul
pe care îl plătim anual pentru a urma o dietă sănătoasă este
semnificativ mai mic decât costul pe care ar trebui să îl suportăm dacă
am suferi din cauza afecțiunilor cronice provocate de dietele
nesănătoase, subliniază dr. Dariush Mozaffarian, care a luat
parte la cercetare. Estimările arată că anual în SUA este cheltuită
fabuloasa sumă de aproape 400 de miliarde de dolari numai pentru dietele
urmate de pacienții cu afecțiuni cronice. Acest lucru se traduce
printr-o cheltuială anuală de 1.200 de dolari/persoană, scrie Live Science.
Alegeri extrem de sănătoase la prețuri avantajoase
La
o privire mai atentă pe rafturile magazinelor și la prețurile afișate
de vânzătorii din piețe, dietele sănătoase nu mai par atât de
înspăimântătoare pentru bugetul zilnic. Iată doar câteva alimente
delicioase și totodată benefice organismului tău, pe care le poți
consuma atât crude, cât și gătite într-un mod sănătos.
Pe cât de gustoase, pe atât de sănătoase,
merele
întăresc sistemul imunitar și asigură o parte din necesarul de fibre
zilnic. Un kilogram de mere poate fi cumpărat din piață cu circa 2-2,5
lei.
Broccoli, bogat în vitamine și
antioxidanți, este un bun aliat în scopul prevenirii dezvoltării
cancerului. Acesta poate fi achiziționat de pe rafturile
supermarketurilor cu circa 4-5 lei pentru o jumătate de kilogram.
Dacă nu sunt consumați prăjiți,
cartofii
sunt extrem de sănătoși, fiind bogați în vitamina B6, C, dar și în
fibre, magneziu și potasiu. Aceștia pot fi preparați într-o mulțime de
moduri, de la fierberea și pasarea lor, până la coacerea în cuptor cu
tot cu coajă. Pe lângă faptul că sunt sățioși, cartofii au un preț
rezonabil, de circa 2,5-3 lei pentru un kilogram.
Morcovii
sunt o importantă sursă de beta-caroten și ajută la reducerea riscului
de dezvoltare a afecțiunilor cardiovasculare și a mai multor tipuri de
cancer, precum cel de stomac sau tumorile uterului. Un kilogram de
morcovi costă în piață între 2 şi 3 lei.
Varza
conține fibre, potasiu, dar și vitamina C și este un aliment extrem de
popular în dietele pentru slăbit. Prețul unui kilogram de varză este în
jur de 1,5 lei.
De asemenea,
o conservă de ton poate costa în jur de 5-6 lei.
Carnea de ton conține proteine, dar și grăsimi sănătoase și fier, extrem de importante pentru organism.