sâmbătă, 18 ianuarie 2014

Specialiștii se pregătesc pentru a doua revoluție tehnologică, după apariția smartphone-ului

Atunci când va deveni un produs de masă, „esențialmente va înarma publicul cu tehnologie" capabilă să schimbe fundamental modul în care funcționează societatea, aprecia CEO-ul și fondatorul unei companii specializate în software pentru un tip de gadget care este deocamdată exclusivist. Însă, cât de curând, nu va mai fi.

Foto: DreamstimeNu trebuie să ne forțăm prea mult memoria ca să ne amintim sentimentul de stânjenire pe care îl simțeau mulți dintre noi atunci când cineva scotea telefonul mobil pentru a face o fotografie într-un spațiu public. Astăzi însă, celor mai mulți li se pare un comportament firesc, chiar și atunci când spațiul public este un restaurant, iar subiectul fotografiei este „natura moartă" din farfurie. La fel se va întâmpla, în curând, cu un gadget care, garantează furnizorii lui, va deveni o tehnologie accesibilă și răspândită: ochelarii pentru realitate augmentată.

Publicul cunoaște deja, în mare, caracteristicile tehnice esențiale ale unor gadgeturi precum Google Glasses. Deși mulți au reținut probabil mai ușor prețul lor: 1.500 de dolari perechea. Scump? De două ori mai ieftini decât ochelarii MetaPro, potrivit Gigaom.
Ce se știe mai puțin și se discută în cercuri specializate este impactul pe care popularizarea unor astfel de instrumente l-ar putea avea în viața de zi cu zi. Care ar putea fi consecințele utilizării unui gadget cu realitate augmentată pentru viața publică, pentru intimitatea personală sau pentru relațiile noastre. Cum va arăta lumea în care companiile și autoritățile publice vor avea acces la o cantitate de informație, în timp real, mult mai mare decât oricând până acum, se întreabă jurnaliști cei de la cNet.

Foto: cNetOchelarii cu realitate augmentată nu înseamnă doar camere video discrete, ci un întreg arsenal de informație asociat cu imaginile din viața reală. „Consecințele ingineriei sociale care transpare în urma utilizării realității augmentate sunt mai importante decât cele ale ingineriei software care permite această tehnologie", spunea Neil Trevett, vicepreședinte al Departamentului de marketing Nvidia, în cadrul dezbaterii CES 2014, intitulată „Realitatea Augmentată: bomba momentului sau bombardament informațional?", care a reunit specialiști din domeniu. „E greu de prezis cum va reacționa societatea. Singura cale e să încercăm și să vedem", a adăugat Trevett.

Deja unele restaurante și baruri au anunțat că nu permit accesul persoanelor cu ochelari Google, pentru a nu-i deranja pe cei care se simt incomodați de prezența unei camere video în local. Însă, notează cNet, chestiunea fotografiilor făcute pe furiș este una la periferia consecințelor negative pe care le poate avea introducerea pe piața largă a ochelarilor cu realitate augmentată.

Probabil cea mai temută opțiune a acestor ochelari este aplicația pentru recunoaștere facială, care, asociată acestui tip de ochelari, ar permite identificarea în timp real a persoanelor de pe stradă, prin asocierea imaginii lor cu identitatea disponibilă pe internet (de exemplu, cu ajutorul contului Facebook). Includerea aplicației de identificare facială ar putea fi deranjantă din numeroase puncte de vedere, nu doar prin prisma posibilelor abuzuri din partea guvernelor, ci, probabil, și a unui bombardament cu publicitate personalizată, în timp ce mergem pe stradă.

„Intenționat nu am făcut publică tehnologia de recunoaștere facială", a declarat, în cadrul aceluiași eveniment, Brian Mullins, CEO și fondatorul Companiei Daqri. „Dar zarurile au fost aruncate", a mai spus Mullins.

Zarurile au fost aruncate și e greu de spus cine va număra punctele. Ce e însă cert, și specialiștii au recunoscut în unanimitate, este că inovația tehnologică va trebui dublată de inovații în modul în care giganții tech tratează responsabilitatea socială.

Viața este ca un teatru

Uneori, viața mea
Și-a ta
Este precum la teatru
O bucurie sau un dezastru
Cu noi pe scenă
În rol principal
Cu noi în public
Cum zic unii
Că e normal
Dar viața nu trebuie să fie
O simplă jucărie
În mâinile unui copil
Debil
Și nu trebuie să stăm
Deoparte să-ascultăm
În public printre cei mulți
Mărunți
Ci trebuie să ne rupem de lume
Să urcăm pe scenă, să avem nume
Să ne cunoacă toți
De suntem idioți
De suntem buni ori răi
De suntem nătărăi
De suntem muritori
Ori vii nemuritori
Căci nu poți sta o viață
Să privești ca la piață
Ci trebuie ca rolul să ți-l joci
Să dai din tine tot ce poți
Să fii bun, pe primul loc
Să nu spui veci „nu mai pot!”
Ci să mergi înainte cu orice preț
Să ajungi măreț, măreț, măreț


Dacă ești curios/asă, vezi despre ce este vorba aici:



 

Masa mea de lucru

Fiecare an cu propunerile lui...
Sunt persoane care anual își redecorează casa doar pentru a scăpa cu adevărat de vechea persoană și astfel să înceapă anul în formă sau mai bine zis, în altă formă.
Așadar, dacă aceștia au curaj să facă schimbări majore, de ce nu ne-am gândi și noi la micouniversul spațiului nostru de lucru.
Mie, spre exemplu, îmi place să lucrez destul de aglomerat, adică masa mea de lucru este plină de cărți cu teancuri de mai bine de o jumătate de metru. Sunt cărți din care citesc, cărți care au fost citite și așteaptă să fie luate la mână pentru a culege pe PC datele semnate din ele și mai am încă un teanc cu cărțile din diverse biblioteci (școlare, orășenești sau particulare) în deobște cu temele la care lucrez pentru materialele mele. Dar alături de acestea pe masa mea de lucru, în primul rând, stă mereu o agendă, în care îmi notez diverse notițe, deși datele cele mai importante stau pe tabletă, căci are mereu grijă să mă anunțe. Dar cred că nici un om nu se poate lipsi de la masa de scris de instrumente ca: foarfeca, pentru decuparea de articole sau imagini interesante din reviste, ziare etc.; apoi lipiciul sau banda adezivă pentru ale lipi în jurnalul cu articole; apoi chiar nu te poți lipsi de un capsator de calitate; nu am deocamdată o taviță de documente, dar se pare că este de mare folos pentru cei care lucrează cu multe hârti; dar dacă vrei să-ți ușurezi viața și să fie cât de cât ordine pe biroul tău, atunci ar trebui să te orientezi spre un suport de birou care îți ușurează mult viața. Ah, și era să uit, neapărat ai nevoie de un coș de birou, doar nu toate ideile sunt valabile...
Mi-ar place să am și un scaun ergonomic de calitate care să-mi asigure și un pic de odihnă în timpul lucrului. Recunosc că în ultima vreme am stat mai mult la scaun pentru a scrie materialele mele, dar trebuie să vină și vremea de mișcare, abia aștept.
Ei, dar voi cum v-ați aranja biroul dacă ați avea oportunitatea acesta cu produse de pe www.depozituldepapetarie.ro?

www.depozituldepapetarie.ro