joi, 8 octombrie 2015

Libertatea : 1.000 de intrebari distractive. Din 8 octombrie 2015

De astazi, 8 octombrie 2015, la chioscurile de ziare veti putea gasi o noua colectie de carti  : 1.000 de intrebari distractive, fascinante si nostime pentru a-ti testa cunostintele.
Pret carte : 19.99 lei.
Colectia va cuprinde 4 volume, aparitie saptamanala.
Colectie lansata de ziarul Libertatea si editura Litera.
Promo-ul colectiei il puteti vedea aici.

Cardinalul Todea, oaspete de onoare al spaţiului public reghinean

Reghinul se poate  mândri cu una din marile personalităţi ale spiritualităţii româneşti reprezentată prin Cardinalul Alexandru Todea, izvor de simplitate şi înţelepciune care şi-a găsit în oraşul de pe Mureş gazdă în ultimii ani ai vieţii până la trecerea sa în eternitate în 2002. 
Memoria Cardinalului e vie în conştinţa credincioşilor, a celor care l-au cunoscut şi  care au găsit în spiritul său semnul călăuzitor spre sinceritate, simplitate şi credinţă. Printre aceştia se numără şi artistul plastic reghinean Simion Moldovan, care prin artă  dă formă Cardinalului prin statuia care urmează a fi amplasată în faţa noii biserici greco catolice din Reghin.
Întâlnirea cu Cardinalul Todea
“După Revoluţia din 1989 am început să mă întâlnesc tot mai des cu actorul Ovidiu Iuliu Moldovan precum  şi cu alţi actori printre care Claudiu Bleonţ  care îmi povesteau foarte mult despre Cardinalul Alexandru Todea. Undeva prin anul 2000 am făcut o vizită la casa unde locuia Cardinalul în Reghin, pe strada Apalinei unde am stat puţin de vorbă cu domnia sa, i-am sărutat mâna şi i-am zis, la rugămintea unor actori şi a unor oameni de religie greco catolică dacă e posibil să-i fac un portret. A acceptat cu plăcere”, povesteşte Simion Moldovan.
Primăria şi nepoţii Cardinalului
Spaţiul public reghinean nu abundă în  monumente dedicate personalităţilor reghinene, excepţie fac busturile lui Petru Maior, Patriciu Barbu sau Constantin Romanu Vivu şi prezenţa Cardinalului Todea în spaţiul public era una mai mult decât necesară. “Am realizat că nu prea avem noi valori spirituale deosebite în Reghin, nici românii, nici maghiarii sau saşii, aici referindu-mă la spirite înalte legate de orice preocupare. Mă gândesc ca şi exemplu la un Steinhardt, Ţuţea, Cioran sau Eliade. Poate Augustin Maior care este una din marile personalităţi ale Reghinului. Imediat după dialogul cu Cardinalul Todea am început un portert pe care-l am şi astăzi, şi pe care cei care l-au cunoscut mai bine decât mine au zis că seamănă şi e ok. Am încercat o plachetă, un relief dar acum, la rugămintea familiei, a nepoţilor  Cardinalului printr-o iniţiativă a Primăriei Reghin s-a decis  realizarea acestei  statui a Cardinalului Todea. Felul cum se va găsi modalitatea de plată, asta e altă poveste care mă depăşeşte. Ideea este că atât Primăria Reghin, cât şi nepoţii Cardinalului au fost preocupaţi să facem acest monument.”, spune artistul
Dimensiunile şi forma statuii
Viitoarea stauie va avea o înălţime de 2,6 metri, în prezent ea fiind  finalizată  în lut urmând a primi în perioada următoare botezul final al bronzului. “Statuia are 2,6 metri, este modelată în lut  urmând să fie turnată în gips, sau să turnăm şticlurile pregătitoare direct pentru bronz. Rămâne să stabilim  dimensiunea soclului din granit care va fi gândit la o proporţie potrivită deoarece e foarte important să nu fie statuia pusă pe un soclu înalt la care să nu ajungi. Consider că ar fi frumos să fie tangibilă, să poţi să pui o floare, o lumânare, să-ţi faci o fotografie. Stauia este lucrată figurativ, aproape hiperrealist, puţin mai mare  pentru un spaţiu public. Finalizarea statuii depinde de finanţare, de puterea de a susţine materialul, aspectul turnării, pentru că turnarea în bronz este foarte costisitoare. Conform unui precontract pe carte l-am încheiat cu rudele Cardinalului, până în data de 15 iulie eu am promis că o termin, rămânănd ca imediat să se treacă la pregătirea pentru bronz”, a spus Simion Moldovan.
Personalitatea Cardinalului şi munca artistului
Personalitatea Cardinalului Todea  şi munca artistului s-au contopit de minune lucru reliefat şi de viitoarea statuie în care Cardinalul prin bunătatea sa întinde braţele dăruind privitorului din  simplitatea sa complexă care la făcut să fie respectat în întreaga lume creştină. “Când vezi imaginile din albumul care s-a făcut în memoria Cardinalului Todea şi când vei citi prin câte greutăţi a trecut acest om vei înţerlege de cât de mult a fost şi este  respectat în lumea creştină, în lumea catolică. Oriunde mergi şi spui că eşti din Reghin  orice creştin adevărat va spune că a auzit şi ştie de Cardinalul Todea, de suferinţele prin care a trecut. Era un om care te întâmpina mereu cu zâmbetul pe buze dar în acelaşi timp cu multă demnitate şi  profunzime. Caracteristicile acestui om, acestui prelat te dominau şi  creau o stare deosebită. Anii de puşcărie, întâlnirea  cu Papa Ioan Paul al II-lea, cu care de altfel semăna foarte mult” şi multe alte aspecte ale vieţii Cardinalului, spune Simion Moldovan
“Dacă nu pe Cardinalul Todea atunci pe cine ?”
Merita Reghinul o statuie a Cardinalului Todea ? Răspunsul ni-l oferă tot artistul, sub mâinile căruia Cardinalul Todea prinde formă şi prezenţă în spaţiul public reghinean. “Dacă nu pe Cardinalul Todea atunci pe cine ? Dacă pe acest om nu, atunci pe cine să-l punem în spaţiul public ? Merită cu prisosinţă la fel cum poate şi Augustin Maior merită o statuie. Eu nu prea sunt de acord cu ideea de bust,  e ca şi cum ar fi un portret decapitat şi pus un soclui tăiat la jumătate. Cum ar fi arătat Cardinalul tăiat de la jumătate cu îmbrăcămintea sa simplă şi frumoasă pus pe un soclu ? El trebuie făcut întreg, sau în compoziţii moderne, interesante care să intre într-un dialog cu arhitectura asta mai cleptică a Reghinului. Când mi se va cere colaborarea şi sprijinul de a face ceva pentru Reghin în acest sens o voi face  cu mare drag”, a concluzionat Simion Moldovan.


Sursa:www.zi-de-zi.ro