luni, 10 august 2015

Liturghia pe înțelesul tuturor (Reflecții spirituale - partea I)

1. “Binecuvântată este Împărăția …”

Cu această invocație a preotului începe Sfânta Liturghie: o binecuvântare a Împărăției Tatălui, Fiului și Sfântului Spirit. Este Împărăția din care și noi facem parte ca și fii și fiice ai lui Dumnezeu. Binecuvântarea este dintotdeauna semnul distinctiv al lucrării Domnului. Încă de la începutul Creației, în fiecare zi Dumnezeu privește ceea ce a împlinit și vede că totul este bun, că totul este bine. De aceea, a vorbi de bine sau a binecuvânta înseamnă a intra în rostul creației lui Dumnezeu, a o continua într-un anume fel.

Când începem Sfânta Liturghie binecuvântând, ne aducem aminte și mărturisim că totul este bun și frumos și drept în Împărăția lui Dumnezeu. Participând la acest Banchet Divin, aducem binele și frumosul în lumea ce ne înconjoară. Înnoim în sufletele noastre, cu fiecare Sfântă Liturghie, toate aceste daruri cerești pe care suntem datori mai apoi să le împărtășim în jurul nostru, acolo unde trăim. De aceea fiecare dintre noi suntem  importanți.  

Înainte de a rosti binecuvântarea, preotul deschide ușile împărătești ale iconostasului, pe care sunt reprezentate cel puțin două personaje: Maica Sfântă și Arhanghelul Gabriel. Este momentul Bunei Vestiri, în care Dumnezeu prin Îngerul Său, îi împărtășește Mariei planul de mântuire. În numele întregii omeniri, Sfânta Fecioară pronunță acel Fiat ce deschide porțile Cerului și astfel Mântuitorul, Fiul lui Dumnezeu vine în mijlocul nostru, se face om la fel ca noi.

Preotul deschide aceste uși pentru a ne aminti felul în care începe mântuirea noastră, felul în care ușile îndurării se deschid pentru fiecare dintre noi. Din inima sa binecuvântăm și noi împreună cu slujitorul Sfântului Altar, minunata Împărăție a Cerurilor în care totul este dar, lumină și iubire. Iar ieșind de la Sfânta Liturghie, vorbele noastre să continue să fie întotdeauna unele de binecuvântare, adică de cuvântare de bine și nu de rău, despre aproapele, despre noi și despre lumea în care trăim. Așa făcând, vom perpetua în sufletele noastre Sfânta Liturghie de-a lungul întregii noastre vieți. Împreună cu Dumnezeu, Creatorul nostru, vom privi la tot ceea ce ne înconjoară cu blândețe, umilință și răbdare și vom vedea un lucru esențial: totul este bine!

PS Claudiu
Episcopul Curiei

Sursa